Piikkiössä on pelattu kilpapaintballia 2000-luvun alusta asti. Seuralla on 40 jäsentä, viisi Suomen mestaruutta ja hyvät mahdollisuudet voittoon myös tänä vuonna. Kärkikamppailuun tuli kuitenkin viime hetkellä mutka matkaan, kun seura joutui purkamaan pelikenttänsä.
URHEILU. Kilpapaintballin Suomen mestaruus ratkeaa 14. syyskuuta. Kuudetta mestaruuttaan tavoitteleva Turun Seudun Paintball ry:n edustusjoukkue Dream Team on vain yhden pisteen päässä liigaa johtavasta Waasankadun Palloseurasta. Sarjakausi alkoi keväällä hienosti, mutta heinäkuussa mestaruustaiston rattaisiin tuli yksi ylimääräinen kapula.
– Kaarinan kaupunki ilmoitti meille heinäkuun alussa, että pelikenttä pitää purkaa heti. Tiesimme kyllä, että kenttämme on osittain teollisuusalueella ja ymmärrämme, että tontti haluttiin vuokrata teollisuuden käyttöön, mutta tässä olisi pitänyt olla kahden kuukauden irtisanomisaika. Heinäkuussa kaikki oli vielä lomallakin, joten koko kentän purkaminen hetkessä oli mahdoton vaatimus, seuran perustanut raisiolainen Kai Siltala hämmästelee.
Seuran kilpakenttä sijaitsi Piikkiössä Jättänväljäntiellä. Uutta paikkaa ei olla vielä löydetty. Lähin kenttä löytyy Kirkkonummelta, joten treenejä varten joukkueen on pitänyt ajaa sinne. Se verottaa paljon mitalitaistoon valmistautumista. SM-liigajoukkueen lisäksi seuralla on myös 1. divisioonassa joukkue nimeltä Räyhä. Se johtaa omaa sarjaansa, joka ratkeaa niin ikään 14. syyskuuta. Yhteensä seurassa on 40 jäsentä.
Kilpapelikenttä on 40 x 50 metriä, mutta kokonaisuudessaan tilaa tarvittaisiin puolisen hehtaaria.
– Kaikki ehdotukset otetaan nyt avosylin vastaan, Siltala sanoo.
Suomen vanhin ja menestynein seura
Turun Seudun Paintball on Suomen vanhin ja menestynein paintball-seura.
– Itse kokeilin lajia ensimmäisen kerran vuonna 1986. Sen jälkeen aloin koota porukkaa pelaamaan ja vuonna 1991 laitoimme seuran pystyyn. Ensimmäiset vuodet pelasimme Raisiossa. 2000-luvun alussa kilpasarja siirtyi metsästä nurmikentille. Piikkiön kenttä tehtiin vuonna 2003, Siltala kertaa historiaa.
Siltalaa kutsutaan suomalaisen paintballin grand old maniksi. Aiemmin SM-tasolla itsekin pelannut mies on nyt tehnyt tilaa nuoremmilleen ja siirtynyt Räyhään pelaamaan 1. divisioonaa. Mutta on hänellä edelleen myös kansainvälisiä tavoitteita.
– Olen lähdössä syyskuun lopussa veteraanien MM-kisoihin Amsterdamiin edustamaan Suomea. Meidän seurasta lähtee seitsemän pelaajaa, hän kertoo.
Metsistä nurmille ja yleisön suosioon
Amerikassa paintballilla on myös ammattilaissarja. Suomesta sinne on lähtenyt yksi pelaaja: Mikko Huttunen.
– Juuri Amerikassa keksittiin tuoda laji metsästä nurmikentälle. Se helpottaa pelien kuvaamista ja sitä kautta julkisuuden ja sponsoreiden saamista, Siltala kertoo.
Nykyinen kilpapaintball eroaa metsäpelistä jo paljon. Nurmelle kootulla kentällä on ilmatäytteisiä suojia, joiden välimatkat ovat lyhyitä. Samalla kun pelialue on pienentynyt, peli on muuttunut strategisemmaksi. Värikuuliakin on pelaajille vain rajallinen määrä, joten jokaista laukausta kannattaa harkita.
Peli toimii lipunryöstön periaatteella. Tosin lippu on nykyisin korvattu painettavalla summerilla. Useimmiten summeria pääsee kuitenkin painamaan vasta, kun kaikki vastapuolen pelaajat on saatu eliminoitua osumalla. SM-liigaa pelataan viiden hengen joukkueilla. Otteluvoitto irtoaa neljällä pisteellä. Ottelu kestää maksimissaan 10 minuuttia.
Janica Vilen