Naantalissa ja Turussa neuvontaa vähäpäästöiseen puunpolttoon

ASUMINEN. Valonia ja Kuivaa asiaa -hanke järjestävät Varsinais-Suomessa neuvontatilaisuuksia, joissa kerrotaan pienhiukkaspäästöistä ja niiden terveysvaikutuksista. Pääpaino on puhtaan polttotavan opastamisessa unohtamatta puun varastointia ja säilytystä sisätiloissa.

Jokainen puilla lämmittävä voi vaikuttaa aiheuttamiinsa päästöihin. Vähäpäästöiseen puiden polttoon onkin syytä paneutua erityisesti tiiviisti rakennetuilla taajama-alueilla. Tulisijassa kannattaa polttaa vain puhdasta, kuivaa puuta. Hyvin palavista puista syntyvän savun määrä on vähäinen ja väri vaalea, lähes vesihöyryä.

Kuivaa asiaa -hankkeessa kehitetään asukkaille uusia polttopuupalveluita ja annetaan vinkkejä oikeaoppiseen puun säilytykseen ja polttamiseen. Kehitettävät uudet palvelut, kuten polttopuuautomaatit kauppojen yhteydessä, helpottavat puuenergian käyttöä ja vähentävät sen ympäristö- ja terveyshaittoja.  Tavoitteena on vähentää huonosta poltosta aiheutuvia hiukkaspäästöjä ja parantaa siten pientaloalueiden ilmanlaatua. Valonia järjestää vuosien 2019–2020 aikana yhteensä 20 puunpolton neuvontatilaisuutta eri puolilla Varsinais-Suomea.

Ensimmäinen neuvontatilaisuus järjestettiin Paraisilla helmikuussa. Maaliskuun aikana puunpolton neuvontaa on tarjolla vielä 20.3. Loimaalla, 21.3. Naantalin lukiolla ja 26.3. Peltolan koulutalolla kello 18–20.30. Neuvontatilaisuuksien kiertue jatkuu syksyllä.

Puun käyttö pientalojen lämmityksessä on lisännyt suosiotaan. Eri puolilla Suomea tehdyissä ilmanlaadun mittauksissa on kuitenkin käynyt ilmi, että puunpoltto heikentää ilmanlaatua lämmityskaudella. Pienpoltosta syntyy haitallisia pienhiukkasia ja PAH-yhdisteitä, joille altistuminen lisää muun muassa astma- ja sydänoireita ja pitkällä aikavälillä myös kuolleisuutta.