Musiikki soi ja antiikki, taide, design sekä vanhat rahat vaihtavat viikonloppuna omistajaa huutokaupoissa, joiden järjestäjinä toimivat Turun Numismaattinen seura ja Eerik’s Auction House.
TAPAHTUMAT. Turun Messukeskuksessa 16.–17. maaliskuuta järjestettävät Taide- ja Antiikkimessut sekä Kädentaitomessut valtaavat rakennuksen kaikki kolme hallia.
– A-halli keskittyy taiteeseen ja antiikkiin, kun taas B-halli jakautuu teemoittain alakokonaisuuksiin, joita ovat esimerkiksi vanhat leikkikalut, nukke- ja nukkekotimessut sekä Turun Rahan Päivä. Lisäksi Levymessut tekevät paluun Taide- ja Antiikkimessuille omana kokonaisuutenaan, Turun Messukeskus Oy:n projektijohtaja Tiina Heiskari kertoo.
– Messuilla otetaan varaslähtö vuoden 2020 Kirjamessuihin, joiden teemana on musiikki. Teemaa lämmitellään nyt jo musiikkiin liittyvien näytteilleasettajien myötä eli messuilla on mukana Levymessujen lisäksi Sibelius-museo, joka tuottaa tapahtumaan erikoisten soitinten näyttelyn. Molempina messupäivinä kuultavissa Turun Filharmonisen Orkesterin duoesityksissä soivat niin ikään harvinaisemmat soittimet, Heiskari lisää.
Sibelius-museon varastoista löytyy yli 2 000 soitinta, joista messuille on päässyt mukaan neljä erikoisempaa.
– Eräs mielenkiintoisimmista soittimista on Pekkasoittimen valmistama mandoliini. Keräämme mielellämme tietoa Pekkasoitin-nimestä, kuka hän oli, oliko hän Pekka lainkaan? Sibelius-museon johtaja ja intendentti Inger Jakobsson-Wärn kysyy.
Kierrätysmateriaalit hyötykäyttöön
C-halli on tuttuun tapaan käsityöläisten valtakuntaa, jossa erityishuomio kiinnittyy kierrätysmateriaaleja hyödyntäviin alan yrittäjiin.
Lounais-Suomen Jätehuolto suunnittelee perustavansa Turun seudulle poistotekstiilien jalostuslaitoksen, jossa kuluttajien käytöstä poistamat tekstiilit lajiteltaisiin koneellisesti uudelleenkäyttö- ja kierrätyskohteiden mukaisiin jakeisiin. Työtä tukee kansallinen poistotekstiilin jalostusketju, Telaketju, jonka yhteistyökumppaneihin kuuluu Aijuu Oy:n yrittäjä Kati Levola.
– Tavoitteena on helpottaa käytöstä poistetun, mutta materiaalina käyttökelpoisen tekstiilin kiertoa tekstiilikierratys.fi -verkkosivuston kautta, Levola toteaa.
Kovasti kyselyjä ja tilauksiakin Turun seudulta on saanut osakseen Iittalan Lasimäellä nahkatuotteita käsityönä valmistava Naskali Leather. Aluksi nahkarusettien valmistaminen vanhoista nyrkkeilyhanskoista oli vain harrastus entiselle moninkertaiselle SM-nyrkkeilijälle, Jyri Naskalille, josta on hiljattain tullut kokopäiväinen käsityöyrittäjä.
– Jälleenmyyntipiste on Turun seudulla haussa, koska tuotteeni ovat herättäneet täälläkin kiinnostusta, Naskali sanoo.
– Käytän tuotteissani kierrätysnahkaa, joka on peräisin pääosin nyrkkeilyhanskoista ja -säkeistä mutta myös jonkun verran esimerkiksi nahkatakeista ja nahkasohvien ylijäämäpaloista, jatkaa Naskali.
Työnäytöksiä voi seurata Kädentaito-hallin keskeltä löytyvällä suositulla Taitotorilla, jossa osaamistaan esittelevät muun muassa Rasekon taideteollisuus- sekä tekstiili- ja muotialan opiskelijat.
– Lauantain ohjelma alkaa ikkunan korjauksella. Muuna ohjelmana Taitotorilla on esimerkiksi dreijausta Savipaja Eevamaijan johdolla ja viime vuonna suuren suosion saavuttanut Luomuspajan lasikapussi-korupaja. Viikonlopun erikoisuus on Nuppu Print Companyn pikkaripaja, Mediapro Messujen tuottaja Sari Kallio kertoo.
Markkinatunnelmaa ja huutokauppaa
Taide- ja Antiikkimessujen puolella laitetaan niin ikään teemaan sopivasti kiertoon niin musiikki-, muotoilu- ja kuvataiteen aarteet kuin leikkikalut ja miniatyyritkin.
Osaksi messuja saapuu soiva joukko levymessukauppiaita ja pitkäaikaisia keräilijöitä, aina Saksasta asti. Kävijät voivat myös saatella omat tarpeettomat äänilevynsä toiselle kierrokselle, eli myydä ne erilliseen ostopisteeseen.
Messukeskuksen yläkerrasta löytyy Turun Rahan Päivän huutokauppa lauantaina ja uuden turkulaisen huutokauppatalo Eerik’s Auction Housen huutokauppa sunnuntaina.
Turun Rahan Päivän messuosastoa pyörittää 50 vuotta tänä vuonna täyttävä Turun Numismaattinen seura, joka julkaisee messuilla historiikin ja mitalin juhlansa kunniaksi.
Tuttuun tapaan kävijä voi tuoda mukanaan messuille asiantuntijoiden arvioitavaksi esineen, jonka ikä, käyttötarkoitus tai arvo mietityttää.
Katariina Mäkinen-Önsoy