Liikunnallisuutta raisiolaisissa kouluissa on kehitetty niin matalan kynnyksen koulu–seurayhteistyössä toimivilla kerhoilla kuin oppi- ja välitunneilla. Liikkuva koulu -ohjelman tavoitteet ovat linjassa tämänhetkisen opetussuunnitelman edellyttämän toiminnallisen oppimisen kanssa.
RAISIO. Raision kaupunki sai 1. marraskuuta tunnustusta lasten liikunnallisuuden edistäjänä Liikkuva koulu -ohjelmassa. Edelläkävijän asemassa olevan Raision jokainen peruskoulu toteuttaa tänä päivänä ohjelman tavoitteita arjessaan.
Friisilän koulun rehtori Sari Aaltonen on ollut Liikkuva koulu -toiminnassa mukana alusta asti eli vuodesta 2010 alkaen. Silloin hän toimi vielä Tahvion koulun opettajana.
– Työtä hyvinvoinnin eteen on tehty pitkään. Tahvion koulu on kuulunut 1990-luvun alusta alkaen Euroopan terveet koulut -verkostoon hyvinvoinnin ja syrjäytymisen ennaltaehkäisyn näkökulmasta. Se on tuonut ensimmäisen sysäyksen kohti liikkuvaa ja hyvinvoivaa koulua, kertoo kerhokoordinaattorina toimivaAaltonen.
– Tunnistamme koulun aseman lasten ja nuorten liikunnallisuuden ja hyvinvoinnin edistäjänä. Lapsethan viettävät melko ison osan arkipäivästään koulussa. Koen onnistuneemme, jos lapsi on liikkunut vähintään yhden tunnin koulupäivän aikana. Lisäksi olemme keskustelleet vanhempien kanssa koulumatkaliikunnasta, mikä olisi parasta hyötyliikuntaa lapsille, lisää Aaltonen.
Pohjaa jatkuvuudelle
Kaupungissa on toimiva Liikkuva koulu -ohjausryhmä ja kaikissa kouluissa on nimetyt Liikkuva koulu -koordinaattorit.
– Toiminnalla on näin pysyvä pohja, joka mahdollistaa toiminnan jatkumisen tulevina vuosina, kun hankerahoitus loppuu peruskoulun osalta, Aaltonen toteaa.
Liikkuva koulu -toiminnan toteuttamisessa koulujen kanssa ovat ahkeroineet vanhempainyhdistykset sekä paikalliset urheiluseurat, joiden yhteistyöllä on kehitetty koulujen monipuolista liikuntakerhotoimintaa. Raision kaupungin liikuntatoimi on tehnyt hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa yhteistyötä myös Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n kanssa.
– Painotan, että ilman tätä toimivaa yhteistyöverkostoa emme olisi tässä tilanteessa. Olemme olleet onnekkaita, että kaikki mukana olevat tahot ovat lähteneet innokkaasti ja tehokkaasti viemään Liikkuvan koulun tavoitteita eteenpäin Raisiossa, Aaltonen kiittelee.
– Muutaman henkilön mainitakseni heihin kuuluvat muun muassa Liikkuva koulu -koordinaattorina kaupungissamme toimiva Kerttulan koulun rehtori Tanja Laitala, joka on jatkanut ansiokasta työtä eläkkeelle jääneen Olli Rannan jalanjäljissä, Seuraparlamentissa vaikuttava kaupungin liikuntasuunnittelija Marita Oksanen sekä LiikUn kehittämispäällikkö Karita Toivonen, jatkaa Aaltonen.
Muunneltavia tiloja ja oppimistyylejä
Palkinnon perusteissa mainitaan, että Raisio on osoittanut erityistä aktiivisuutta ja päättäväisyyttä kaupungin koulujen liikunnallistamisessa.
– Rakenteellisiin muutoksiin peruskoulussa kuuluvat esimerkiksi pitkä liikuntavälitunti sekä opetussuunnitelmaan sisällytetty valinnaisaine. Uuden lukuvuoden myötä alkoi lisäksi aamupäivätoiminta, joka täydentää iltapäiville sijoittuvia kerhoja. Kokonaisuudessaan liikunnallisuus näkyy kaikessa oppimisessa aivan joka päivä, Aaltonen kertoo.
Koulu–seurayhteistyön pilotti käynnistettiin Kerttulan koululla keväällä 2015.
– Seuraavana syksynä kerhot alkoivat kaikissa alakouluissa. Kerhon vetäjät seuroista tulevat kouluille joka torstai kello 14–16. Koulut on jaettu kolmeen kouluryppääseen, joissa vierailee syksyllä ja keväällä edustus eri seuroista. Tänä vuonna Liikkuva koulu -toimintaa on laajennettu käsittämään myös Vaisaaren yläkoulu, jossa odotetaan jo innolla pihalaajennusta ja lähiliikuntapaikkaa, Aaltonen sanoo.
Friisilän koululle on asennettu jokaiseen luokkaan leuanvetotanko sekä oppilaiden olohuoneeseen kiipeilyseinä. Luokkahuoneista löytyy myös jumppapalloja ja työtuoli–kuntopyörä. Välitunneilla toimii välkkälainaamo, josta oppilaat saavat omalla kortillaan lainata liikuntavälineitä. Välituntikoreista voi käydä hakemassa lisäksi erilaisia palloja peleihinsä.
– Hankkeen myötä opettajat ovat käyneet koulutuksissa, joita järjestettiin ensin koulukohtaisesti ja nyt kuntakohtaisesti, kertoo Aaltonen.
Katariina Mäkinen-Önsoy
Tiesitkö?
Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tukenut Raision hanketoimintaa myöntämällä Liikkuva koulu -hankeavustuksia kaupungille yhteensä 77 000 € vuosina 2016-2018. Valtakunnallisen Liikkuva koulu -ohjelman puitteissa jaetaan vuosittain kuusi alueellista kunnille tarkoitettua Liikkuva koulu -palkintoa. Palkinnot jaetaan aluehallintovirastojen toimialuejaon mukaisesti.
Liikkuva koulu -palkinto 2 500 € ojennettiin Raision kaupungin edustajille Lounais-Suomen alueellisen Liikkuva koulu -seminaarin yhteydessä 1.11.2018.