Kaarinan varhaiskasvatuksen liikunnallisiin 60-vuotisjuhlallisuuksiin osallistui 20.9.–8.10. ajalla kaikki kaupungin päiväkotien, liikuntakerhon, puistotoiminnan ja perhepäivähoidon lapset.
KAARINA. Littoisten monitoimitalo täyttyi Kaarinan varhaiskasvatuksen 60-vuotisjuhlien huipennuksena 8. lokakuuta perhepäivähoidon lapsista. Liikunnallisilla rasteilla lapset harjoittivat niin ponnistusvoimaa kuin motorisia taitojaankin.
– Juhlatapahtumia järjestettiin reilun kahden viikon aikana päiväkotien, perhepäivähoidon ja puistotoiminnan lapsille varhaiskasvatuksen pääpainoalueeksi nostetun liikunnan merkeissä, kertoo erityisliikunnan suunnittelija Päivi Mecklin.
Monitoimitalon tapahtumaan osallistui Littoisten alueen perhepäivähoitajia lapsineen ja alle kouluikäisille suunnattu liikuntakerho HeiLuri. Alueen perhepäivähoitajiin kuuluvan liikuntavastaavan Krista Laakson mukaan monitoimitalo on paikallisille perhepäivähoidon lapsille hyvin tuttu paikka.
– Tila on varattu käyttöömme maanantai- ja tiistaiaamuisin. Tällä kertaa erityistä juhlallisuutta liikuntatuokioomme toivat lopuksi fanfaarien säestämänä kaikille lapsille jaetut varhaiskasvatuksen juhlamitalit, Laakso sanoo.
Liikuntatilat ovat sekä perhepäivähoitajien että heillä hoidossa olevien lasten mieleen.
– Sisäliikuntatilat tulevat tarpeeseen, kun lapsia hoitaa kotonaan. Ulkona tulee myös touhuttua niin paljon kuin mahdollista, perhepäivähoitaja Anne Ylä-Herranen toteaa.
Ylä-Herrasen hoidossa olevat Aida, Luna, Aava ja Stella pitävät erityisesti monitoimitalon salista löytyvästä vaahtomuovipalikoilla täytetystä juustomerestä. Myös Laakson hoidossa olevat Sonja, Emma, Veikka ja Valtteri odottavat innolla aina juustomereen hyppäämistä.
– Kyllä tässä ihan mukavasti liikuntaa tulee, kun ensin vähän yli kilometri suuntaansa kävellään kotoa monitoimitalolle ja hypitään ja pompitaan vielä täälläkin, Laakso jatkaa iloisena.
Panostusta liikuntaan
– Lisäksi talviliikuntavälineitä tilataan loppuvuodesta päiväkodeille tarpeen mukaan. Katsotaan vähän, mihin suuntaan talvi kehittyy, että olisiko tarvetta esimerkiksi suksipaketeille tai luistelutuille, Päivi Mecklin hymyilee.
Varhaiskasvatuksen Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmaan Kaarinan kaupunki on lähtenyt mukaan tänä syksynä.
– Perhepäivähoitajalta toiselle kiertävät välinekassit laitettiin jakoon syyskuun alussa. Kasseista löytyy muun muassa erikokoisia palloja, motoriikkakaloja ja monen mallisia tasapainokiviä sekä vinkkejä niiden käyttöön, perhepäivähoidon ohjaaja Heli Varjonen esittelee.
Varjonen sanoo, että kaupunki vastaa satsauksillaan valtakunnallisiin fyysisen aktiivisuuden suosituksiin.
– Alle kouluikäisen lapsen tulee suositusten mukaan liikkua kolme tuntia päivässä. Olemme jakaneet sen Kaarinassa niin, että kolmesta tunnista kaksi tuntia liikuntaa toteutuu varhaiskasvatuksessa ja kodin osuudeksi jää sitten se tunti.
Vaatimustaso on kasvanut
Perhepäivähoitajien koulutukseen ja ammatillisuuteen on Heli Varjosen mukaan viime vuosikymmenien aikana kiinnitetty yhä enemmän huomiota.
– Näiden vuosikymmenien aikana vaatimukset ovat lisääntyneet perhepäivähoidossa. Kaarinassa perhepäivähoidon laadukkuus on perheiden tiedossa ja hoitopaikat haluttuja. Perhepäivähoitajien työtä tukevat Pihlajamäen varakoti ja päiväkodit, jotka palvelevat hoitajan ollessa sairaana tai lomalla, Varjonen toteaa.
Myös perhepäivähoitajien määrä on kokenut valtavia muutoksia. Kun Varjonen aloitti perhepäivähoidon ohjaajana Kaarinassa vuonna 2002, kaupungissa toimi yli 90 perhepäivähoitajaa.
– Tuohon ei ole laskettu mukaan Piikkiön perhepäivähoitajia, sillä se oli silloin vielä itsenäinen kuntansa. Tänä päivänä koko Kaarinassa kuntaliitosalueet mukaan luettuna on 43 omassa kodissa työskentelevää hoitajaa ja varakodin kolme hoitajaa. Rekrytoimme mielellämme uusia hoitajia perhepäivähoidon verkostoomme, Varjonen lisää.
Katariina Mäkinen-Önsoy