Seurakuntayhtymä auttaa lapsiperheitä eteenpäin arjessa

Milla Järvinen (vas.), Satu Ilano ja Hanna Rajalin toivovat saavansa uuteen Skappeliin avukseen vapaaehtoisia.

Skanssista majailee nykyään Lupa auttaa! -hankkeen tavoitteiden mukainen perhekeskusverkosto, jossa toimii uuden Skappelin kautta seurakuntayhtymä, Tyttöjen talo ja MLL sekä Monitorin kautta muun muassa Kela ja kaupunki. Monitorista saa esimerkiksi varhaiskasvatuksen palveluneuvontaa, perheoikeudellista neuvontaa ja perhehoidon palveluneuvontaa.

SKANSSI. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Skappeli avattiin Skanssiin 15. syyskuuta. Avajaisissa kävi päivän aikana 500 ihmistä ja sen jälkeen toimintaa on järjestetty joka arkipäivä. Toiminta on tarkoitettu lapsiperheille ja sitä ohjaavat Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän lastenohjaajat. Välillä mukana on myös Turun kaupungin varhaiskasvatuksen työntekijä.

Tiistaina paikalla olivat lastenohjaajat Satu Ilano ja Milla Järvinen sekä heidän esimiehensä Hanna Rajalin, jotka ovat innoissaan uudesta toimintamuodosta. Kaikki Skappelin toiminta on maksutonta. Maanantaisin tanssitaan vauvojen kanssa ja kuullaan asiantuntijaluentoja lapsiperheitä koskettavista aiheista.

Seuraavilla kerroilla erityislastentarhanopettaja tulee kertomaan leikin merkityksestä ja erityisen tuen tarpeista, kertoo Ilano.

Tiistaisin touhutaan kulttuurin parissa. Keskiviikkoisin Tyttöjen talon porukka käy pitämässä riimijameja alle 3-vuotiaille ja heidän vanhemilleen. Sen jälkeen päivä jatkuu muskariolkkarin merkeissä. Torstaisin pidetään perhekerhoa ja vauvatreffejä. Perjantaisin taas äitien toiveiden mukaisia kotoiluiltapäiviä.

Olemme keränneet ideoita kävijöiltä ja he ovat toivoneet vinkkejä arjen hallintaan ja taloudelliseen lapsiperhe-elämään sekä niksejä säilömiseen ja säästämiseen. Varsinaisen ohjelman lisäksi tarjolla on aina vertaistukea ja seuraa, Hanna Rajalin kertoo perjantain ohjelmasta.

5. lokakuuta tehdään yhdessä taidetta Skappelin seinille.

Lausteelta Skanssiin

Seurakuntayhtymä aloitti lapsi- ja perhetyön Skanssissa jo pari vuotta sitten, kun seurakunnan perhekerhon tilat Lausteella menivät remonttiin. Silloin äidit itse ehdottivat Skanssia.

Skanssi on helposti saavutettavissa julkisilla ja esimerkiksi vauvojen kanssa on helppo tulla, kun bussilla pääsee perille asti, Järvinen kertoo Skanssin vetovoimatekijöistä.

Aluksi toiminta oli väliaikaisissa tiloissa, mutta nyt Skanssin toiseen kerrokseen avattu Skappeli on suunniteltu seurakuntayhtymän pysyväksi tukikohdaksi.

Haluamme olla siellä, missä ihmiset liikkuvat muutenkin, Rajalin linjaa.

Vapaaehtoisia kaivataan

Tällä hetkellä kaikki Skappelin toiminta on ohjattua, mutta tavoitteena on löytää mukaan vapaaehtoisia, jotka voisivat pitää myös avoimia ovia, jolloin tilaa pystyttäisiin käyttämään vapaaseen leikkiin ja oleskeluun iltaisin ja viikonloppuisin. Leluja ja askartelutarvikkeita on jo valmiina, enää puuttuvat ne vapaaehtoiset.

Myös kouluikäisille lapsille on toivottu omaa toimintaa. Laajennamme Skappelin toimintaa pikkuhiljaa, Rajalin lupaa.

Skanssissa kattavat perhekeskusverkoston palvelut

Skappelin myötä Skanssin perhekeskusverkoston toiminta on jo varsin laaja. Perhekeskustoiminnan tavoitteena on, että perheet saavat tarvitsemiaan palveluja entistä helpommin ja varhaisemmin kuin ennen. Toisin sanoen lasten, nuorten ja perheiden palvelujen painopistettä siirretään ehkäiseviin palveluihin ja varhaiseen tukeen. Perhekeskusverkoston luominen on osa Lupa auttaa! -hanketta, jonka tarkoitus on uudistaa maakunnan lapsi- ja perhetyö.

Skanssin perhekeskusverkostossa toimii Skappelin kautta seurakuntayhtymä, Tyttöjen talo ja MLL sekä Monitorin kautta muun muassa Kela ja kaupunki. Monitorista saa esimerkiksi varhaiskasvatuksen palveluneuvontaa, perheoikeudellista neuvontaa ja perhehoidon palveluneuvontaa.

Seurakuntayhtymä osallistuu talkoisiin Skappelin lisäksi muun muassa uudella Pikku helppi -toiminnallaan, jossa seurakuntayhtymän ammattilaiset kiertävät työpareina auttamassa perheitä, joissa voimavarat ovat koetuksella. Toimintaa koko Turun ja Kaarinan alueilla.

Apua voi saada neljä kertaa ja se on täysin maksutonta. Meidän työntekijät tulevat leikittämään lapsia ja sillä aikaa vanhemmat voivat siivota, käydä kaupassa tai vaikka levätä. Samalla työntekijät voivat arvioida perheen tilannetta ja antaa yksityiskohtaisia vinkkejä siitä, miten juuri kyseisen perheen arki voisi helpottua, Rajalin kertoo uudesta palvelusta.

Yhteydenottoja on tullut jo tosi paljon. Perheissä kaivataan tällä hetkellä paljon apua, hän jatkaa.

Viime viikon Kulttuuritiistaissa tutustuttiin lasten kirjoihin ja yhdessä lukemisen merkitykseen.

Janica Vilen