TURKU. Vegånia – vegaaniruokafestivaali järjestetään ensimmäistä kertaa perjantaina ja lauantaina 4.–5. elokuuta Turun Vanhalla Suurtorilla. Festivaalin järjestävät Suvi Kiukas ja Liedosta kotoisin oleva Roosa Vastamäki.
Perjantaiaamuna haastatteluun tavoitettu kaksikko odottaa innoissaan festarin alkua.
– Nyt keli näyttää vielä vähän ankealta, mutta säätiedotuksen perusteella ilma kirkastuu juuri kolmeksi, kun tapahtuma alkaa, iloitsee Kiukas.
Järjestäjät odottavat tapahtumaan yhteensä 7 000 kävijää. Festivaalia ei ole tarkoitettu vain vegaaneille. Tapahtumassa erityisesti sekasyöjillä on matalampi kynnys lähteä maistelemaan vegaaniannoksia, nyt kun samassa paikassa on paljon valinnanvaraa.
– Olemme toivoneet, että ravintolat tekisivät erilaisia pieniä 6–10 euron annoksia, mutta he tietysti hinnoittelevat itse, sanoo Vastamäki.
Kaksikko on päässyt maistelemaan tulevia annoksia ja on niistä todella innoissaan.
– Sen voi melkein unohtaa, että ruoka on vegaanista. Annokset eivät ole erikoisia hippiherkkuja, vaan todella hyvää ruokaa, kehuu Vastamäki.
Idea Vegåniasta lähti liikkeelle jo viime kesänä.
– Olin jo pitkään toivonut ja odottanut, että joku Turussa järjestäisi vegaanisen ruokatapahtuman ja lopulta tulin siihen tulokseen, että voisin järjestää sellaisen itse. Kerroin ideasta Roosalle ja hän innostui heti, Kiukas muistelee.
17 ravintolaa suurtorilla ja 13 ympäri kaupunkia
Vanhan suurtorin ruokatorilla mukana ovat ravintolat Kuori ja Roots Kitchen, Tikitak, Good Sås, Cafe Ketunleipä, Tres, Karu Izakaya, Wood and fire pizza, Lucky Vegan, Turku Kahvilla, Latte Cafe, Shams Falafelit, Sushigalleria Len’s ja HoDai. Vegånian sponsorina on tapahtumassa Yosa-välipalatuotteitaan esittelevä Bioferme.
Lisäksi turkulaiset yhteistyöravintolat tarjoavat elokuun ensimmäisen viikon aikana (31.7.–5.8.) ravintoloissaan tapahtuman nimikkoannoksen tai -menun. Vegånia-teemaherkkuja voi maistella Kaskiksessa, Kuoressa, Vänäkissä, Panda Sushissa, Turun KASVIS-ravintolassa, Gastropub Löydössä, Teinissä, La Victoriassa, Leipomo Grynissä, Karu Izakayassa, Kembuz Cafessa, Pinellassa ja Smooth It!:ssä.
– Kaikki tapahtumassa mukana olevat ravintolat eivät ole kasvisravintoloita, mutta monessa on kuitenkin tarjolla kasvisannoksia ja vegaanisia annoksia, Vastamäki kertoo.
Vegaaniruuat alkoivat yleistyä ravintoloissa toden teolla viime vuonna samoihin aikoihin kuin kaupoissakin. Alkuvuodesta lanseerattiin nyhtökaura ja Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmä nousi valtavaan suosioon.
Herkkutorin lisäksi Vegåniassa vierailijoille on tarjolla myös ohjeisohjelmaa, mm. veganismia ja vegaaniruokaa käsittelevä luento sekä pikakurssi aitojen falafelien valmistukseen.
Kaarinalaista olutta ja punkkia
Samaan aikaan ja yhteistyössä ruokafestivaalin kanssa torilla järjestetään myös Turun pienpanimofestivaali TuPa, jota koordinoi kaarinalainen Tuorlan observatoriolla majaileva Kuninkaantien panimo. Mukana on myös toinen kaarinalainen panimo Radbrew sekä muita paikallisia panimoja, jotka tarjoavat paitsi omia tuotteitaan myös ulkomaisia erikoisoluita pulloista.
Perjantaina Vegånian yhteydessä soi musiikki, kun Suurtorin viereisellä Brinkkalan pihalla lavalle nousee kuusi eri esiintyjää: Risto, Kuningas Yrjö & Original Hese, Antti Alanko, Syömisen äänet, Taipuva luotisuora sekä Iida Umpikuja Guggenized. Keikat järjestetään yhteistyössä Osuuskunta Turun Kirjakahvilan kanssa.
Lauantaina Kirjakahvila järjestää lisäksi pihalla kirpputoritapahtuman sekä illalla perinteisen Punx for Seitan -tapahtuman.
Panimon alueella on 18 vuoden ikäraja, mutta muuten tapahtuma on ikärajaton.
Janica Vilen