KESÄ. Koiran jättäminen kuumaan autoon voi aiheuttaa koiralle lämpöhalvauksen tai pahimmillaan kuoleman. SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton En jätä koiraa kuumaan autoon -tarrakampanja muistuttaa, että lyhytkin aika kuumassa autossa voi olla koiralle tuskallinen ja jopa kohtalokas.
Parkkipaikalle autoon jätetyt koirat ovat jokakesäinen ongelma. Aurinkoon jätetyn auton sisälämpötila nousee vaarallisen korkeaksi jo maltillisissa lämpötiloissa, eikä kesähelteellä auton jättäminen varjoonkaan riitä. Myös pilvisellä säällä auton sisälämpötila voi nousta hengenvaaralliseksi tai vähintäänkin tukalaksi.
– Auton sisälämpötila nousee vaarallisen korkeaksi nopeammin kuin moni tajuaa. Ikkunoiden raolleen jättäminen ei estä auton lämpötilan nousua. Koira saa lämpöhalvauksen huomattavasti helpommin kuin ihminen, sillä se ei kykene säätelemään elimistönsä lämpöä ihon kautta hikoilemalla, SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli kertoo.
Kampanja jatkuu jo seitsemättä kesää. Tarran voi liimata auton ikkunaan merkiksi ja muistutukseksi muille, ettei koiraa tule jättää kuumaan autoon.
– Jos huomaa koiran tai muun eläimen yksin autossa lämpimällä säällä, apua on haettava heti. Esimerkiksi kaupassa voi pyytää kuuluttamaan auton omistajaa. Tilanne on vakava, jos koira ei enää läähätä ja ole levoton, vaan makaa apaattisena. Jollei auton omistajaa löydy nopeasti, on otettava yhteyttä poliisiin, joka voi tarvittaessa murtautua autoon, Pulli neuvoo.
Ensiapuna lämpöhalvauksen saanut koira siirretään varjoon ja kastellaan haalealla vedellä. Jos koira pystyy juomaan, sille tulee antaa viileää juomavettä. Koira kannattaa viedä eläinlääkärille, vaikka se virkoaisikin. Matkan ajaksi koira kääritään viileään ja märkään pyyhkeeseen.
Joissakin uusissa autoissa ilmastoinnin voi jättää päälle, vaikka auto ei ole käynnissä. Tällöin auton ikkunaan on hyvä kiinnittää lappu kertomaan asiasta ohikulkijoille.
TSS