Raisiolaiset seniorit verkottuivat verkossa

Varttuneemmalla iällä opiskelu voi olla vertaistukea parhaimmillaan: Tarja Ritokangas (vas.) opastaa Riitta Nummilaa (kesk.) ja Hanna Fordia älypuhelimen käytössä. Kuvat: Ragip Önsoy.

Seniors On-line lisää tietoutta Baltianmaiden ja Pohjoismaiden kulttuureista ikäihmisten keskuudessa. Hanke edistää osaltaan elinikäisen oppimisen ideaa sekä myötävaikuttaa sosiaalisten ja vuorovaikutteisten innovaatioiden kehittämiseen ikäihmisten arjessa. NordPlus Adult -ohjelmaan kuuluva kaksivuotinen Seniors On-line -projekti kartoittaa ikäihmisten palvelutarpeita sekä luo uusia monikulttuurisia verkottumismahdollisuuksia.

NordPlus Adult -ohjelmaan kuuluva Seniors On-line tutustutti raisiolaiset osallistujansa Latviassa, Liettuassa ja Virossa vastaavanlaista kurssia käyneisiin ikäihmisiin.

SENIORIT. Digitaitoja kehittävä Seniors On-line -hanke innoitti 14 raisiolaista ikäihmistä tutustumaan tietokoneen ja internetin maailmaan lokakuusta maaliskuuhun kestäneellä kurssilla.

– Atk-taidoissa olikin rutkasti päivittämistä, toteavat Seutusanomien haastatteluun tavoitetut Hanna Aromaa-Koskinen, Aila Isoketo, Kari Haikkola, Auli Haikkola, Tarja Ritokangas, Salme Kangassalo, Riitta Nummila ja Hanna Ford.

Kurssilaisilla on mielipiteensä sanottavana siitä, että palvelujen siirtyminen verkkoon pakottaa ikäihmisetkin opettelemaan tietotekniikkaa.

– Valtion vastuulla on myös opettaa meidät käyttämään palveluja verkossa, kun meidät sinne kerran pakotetaan, peräävät Aila Isoketo ja Salme Kangassalo.

Riitta Nummila on hyvillään siitä, että tällaisilla kursseilla pyritään vähentämään ikäihmisten kokemaa tietotekniikkasyrjäytyneisyyttä.

– Seniori-ikäiset jäävät helposti tietotekniikan ulkopuolelle, jos kukaan ei opasta heitä siihen, Nummila huomauttaa.

Välttämättömiä taitoja oppimassa

Haastattelemamme raisiolaisseniorit tietävät, että digitaalisen osaamisen taidot ovat välttämättömiä jokapäiväisessä elämässä.

– Paitsi kommunikaation ja sosiaaliseen elämään, nettiä tarvitaan tänä päivänä myös peruspalveluiden käyttöön kuten lääkäriajan varaamiseen ja laskujen maksamiseen, Auli ja Kari Haikkola sanovat.
– Syksyllä kurssin aloittaneet saivat kertauksen myös englanninkieliseen tietotekniikkasanastoon, mikä oli hyvä lisä opetussisältöön, lisäävät Haikkolat.

Ikäihmisten toiveissa on, että tämäntyyliset kurssit saisivat jatkoa hankkeen päättymisestä huolimatta.

– Jatkuvalle kurssille olisi kysyntää. Osallistumisen ei tarvitsisi olla maksutonta, kuten tälle kurssille osallistuminen oli, Hanna Ford ideoi.

Hanna Ford (vas.), Hanna Aromaa-Koskinen, Riitta Nummila, Aila Isoketo, Kari Haikkola, Auli Haikkola, Tarja Ritokangas ja Salme Kangassalo ovat sitä mieltä, että tietotekniikka alkaa kiinnostaa, kun siitä pääsee kärrylle. Keskellä 4.10.2016–7.3.2017 ajalla Raision kirjastotalolla järjestetyn Seniors On-line -kurssin vetäjä Oili Niittynen.

Kärsivällisyyttä kaivataan

Maaliskuun 7. päivänä viimeiselle Seniors On-line -kokoontumiselle osallistuneet kurssilaiset muistavat kiittää opettajaansa raisiolaista Oili Niittystä erityisesti selkeästä opetustavasta ja kärsivällisyydestä.

– Kun on ammattitaitoinen opettaja, opit menevät perille. Mutta kärsivällisyyttä tässä on vaadittu, kiittelevät osallistujat.
– Kurssilla on lähestytty aihetta maalaisjärjellä, toistoilla ja käytännönläheisyydellä, jatkavat osallistujat.

Haastavimpana asiana he näkevät tietotekniikan jatkuvan muutoksen.

– Ohjelmistot päivittyvät koko ajan ja niistä tulee uusia versioita, Tarja Ritokangas toteaa.

Kumppanimaiden verkosto

Osana kaksivuotista (2015–2017) Seniors On-line -projektia Viron Tallinnassa järjestettiin 9.–10.2. kansainvälinen työpaja kurssille osallistuneille senioreille. Oili Niittysen mukana matkalla olivat Riitta Nummila, Tarja Ritokangas sekä Auli ja Kari Haikkola.

– Tilaisuus tarjosi mahdollisuuden tavata muita senioriopiskelijoita hankkeen kumppanimaista eli Latviasta, Liettuasta ja Virosta. Jälleen huomasimme kuinka englannin kielen osaaminen tuli tarpeeseen. Eikä sekään haitannut, jos sanat unohtuivat, sillä silloin saatoimme turvautua elekieleen, iloitsevat Virossa mukana olleet opiskelijat.

Niittynen kertoo, että virolaiset osallistujat järjestivät vierailleen tutustumisen Viron kansalliskirjastoon sekä Senioriyliopistoon.

– Me olimme puolestamme valmistaneet esittelyn, jossa edustimme paitsi Suomea myös Raisiota. Raision kaupunki välitti terveisensä kumppanimaihin kauttamme Raisio-aiheisin tuotekassein ja englanninkielisellä Raisio-esitteellä ja -kirjalla, Niittynen sanoo.

Projektin päättää Get together -tapahtuma Liettuan Vilnassa 29. kesäkuuta.

Katariina Mäkinen-Önsoy