Julkisuudessa käydään jännää keskustelua kuntavaalien houkuttelevuudesta liittyen tulevaan maakuntauudistukseen. Väitetään, että kuntiin ei jää enää olennaisia asioita päätettäväksi, kun soteasiat siirtyvät maakunnille.
Soteasiat muodostavat pääsääntöisesti yli 50% kuntien budjeteista. Niistä kuitenkin käytännössä päätetään yhdessä lautakunnassa, sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Kaarinassa puhumme perusturvalautakunnasta. Vain pieni osa soteasioista tulee hallituksen ja valtuuston päätettäväksi. Muita lautakuntia on useita.
Olisi kiinnostavaa tietää tarkka luku, kuinka moni valtuuston pykälistä liittyy soteasioihin. Todennäköisesti luku on jotain 10 prosentin paikkeilla, vaikka budjettivaikutus on tuo 50 prosenttia.
Kun luottamuspaikoista kisataan vaalien jälkeen, sosiaali- ja terveysasiat eivät suinkaan ole halutuin lautakunta ja harva ääniharava pyrkii nimenomaan soteasioiden äärelle, niin tärkeitä kuin ne ovatkin. Kaavoitus, sivistys ja moni muu houkuttelevat huomattavasti enemmän halukkaita ja soteasioita pidetään lähinnä ”kukkahattutätien” hommana, valitettavasti.
Soteasiat vaativat laaja-alaista perehtymistä usein oman arkielämän ulkopuolelta. Arkielämän kokemusta soteasioista on lähinnä terveyskeskuksesta ja vanhustenhoidosta, vaikka päätettävänä on myös aikuissosiaalityö, lapsiperheiden tukeminen kotiavusta sijoituksiin ja kaikki vammaispalvelut. Jo nyt erikoissairaanhoitoon liittyvät asiat päätetään maakuntatasolla.
On siis jälleen kerran kyse kummallisesta hokemasta ja todellisuuteen perustumattomasta uskomuksesta, että kuntapäättäjän työn mielekkyyttä ja merkittävyyttä maakuntauudistus nyt olisi radikaalisti vähentämässä. Päinvastoin, jatkossa kuntien päätöksenteossa keskitytään monesti helposti lähestyttävämpiin ja arkiosaamisella ymmärrettävämpiin asioihin. Muun muassa kotikunnan elinvoiman kehittämiseen, ennaltaehkäiseviin palveluihin tai vaikkapa koululiikuntaan voidaan paneutua huomattavasti enemmän jatkossa.
Lähde siis sinäkin mukaan vaikuttamaan omaan arkiympäristöösi ja sen palveluihin liikunnasta kouluun, päiväkodeista kaavoitukseen! Painavia pykäliä riittää kyllä vastaisuudessakin.
Sanna Vauranoja
Kaupunginvaltuutettu (kok.)
Perusturvalautakunnan pj