Kansainvälisen matkailuoppaiden päivän kunniaksi Raision ja Lounaisrannikon Matkailuoppaat ry vieraili maskulaisella Kaiturin tilalla juhlallisissa tunnelmissa. Matkailun Pikku Jättiläisen luovutustilaisuudessa 17. helmikuuta yhdistys ilmoitti Maskun tämän vuoden painopistealueekseen.
MASKU. Raision ja Lounaisrannikon Matkailuoppaat ry juhlistaa 21.2. vietettävää kansainvälistä matkailuoppaiden päivää palkitsemalla Maskussa sijaitsevan Kaiturin tilan Matkailun Pikku Jättiläisellä. Järjestyksessään yhdeksättä kertaa jaetun palkinnon vastaanotti 17.2. Kaiturin tilalla emäntä Marjukka Kulmala yhdessä lastensa Tuulin ja Tuomon kanssa.
Vuonna 2003 miehensä Tatun kanssa Kaiturin tilalle muuttanut Marjukka Kulmala on otettu huomionosoituksesta.
– Pääsivät yllättämään positiivisesti. Opasyhdistys varasi tilan mediatilaisuutta varten, mutta eivätpä hiiskuneet mitään palkitsemisesta etukäteen, Marjukka toteaa hymyillen.
Sittemmin Kulmalat ovat kunnostaneet Pakaisten kylässä toimivan tilan vanhaa kunnioittaen ja perinteisiä työtapoja ja materiaaleja hyödyntäen. Kaiturin tila on herännyt uuteen aikakauteen lämminhenkisenä vierailukohteena opastuskierroksineen, joita Kulmalat järjestävät muun muassa kouluryhmille, perheille, matkailijoille, kokousvieraille ja yksittäisille kävijöille.
Matkailuun tukea historiasta
Kaiturin tilaa emännöivä biologi Marjukka Kulmala on ideoinut aktiviteetteja tilalle kirjailijatapaamisista aina tarinatuokioihin ja lukulehmätoimintaan. Uusimpana ovat viidesluokkalaisille suunnatut paikallishistoriakierrokset, joita Kulmalat järjestävät yhdessä Masku-seuran kanssa.
– Vaikka kotieläimet ovat eräs maatilamatkailun kulmakivistä, olemme pyrkineet tuomaan kävijöille muitakin elämyksiä. Haasteena on saada ihmiset kiinnostumaan maaseutumatkailusta sekä ennen kaikkea tarjota jotain erilaista sillä saralla, Marjukka pohtii.
– Tavoitteena on toimillamme elävöittää koko paikkakuntaa, ei pelkästään Pakaista, lisää Marjukka.
Hemminki Maskulainen -kuvahaastekampanja sai alkunsa keväällä 2014 niin ikään Marjukka Kulmalan ja maskulaiskirjailija Reetta Niemelän Facebookiin perustamasta Kulttuuri- ja maisemamatkailijan Masku -ryhmästä. Samoihin aikoihin Kulmala tutustui Hemminki-nukkeen, joka on Maskun Hemmingin Tyttäret ja Pojat -partiolippukunnan toteuttama matkamuistokilpailutyö takavuosilta.
– Nukke toimii oivallisena matkailuvalttina, sillä onhan vuosina 1586–1619 Maskun seurakunnan 10. kirkkoherrana toiminut Hemminki Maskulainen paikallinen merkkihenkilö, muistuttaa Marjukka.
Sukua Kaiturin jättiläiselle
Raision keskiaikaisen kivikirkon rakentajajättiläistä pienoiskoossa esittävää Matkailun Pikku Jättiläistä on luovutettu kymmenen vuoden ajan tunnustuksena oppaiden kanssa tehdystä työstä matkailun edistämiseksi ja opastyön tunnetuksi tekemiseksi.
– Vuosina 2006–2012 patsasta jaettiin yhdistyksemme toimesta joka vuosi, mutta sitten vuoden tauon jälkeen sen sai Krookilan JuhlaMummolan Jaana Kaarto (2014). Taas ehti kulua kaksi vuotta, kunnes löysimme sopivan palkittavan Maskusta, Raision ja Lounaisrannikon matkailuoppaiden puheenjohtaja Eija Räsänen sanoo.
– Tänä vuonna yhdistyksemme painopistealueena on Masku ja satsaamme erityisesti kolmen kirkon (Masku-Lemu-Askainen) reittiin, jatkaa Räsänen.
Patsaan on yhteistyössä oppaiden kanssa suunnitellut ja toteuttanut mynämäkeläinen keramiikkataiteilija Marjaana Maula.
Marjukka Kulmalaa ilahduttaa jättiläisen paluu Kaiturin tilalle.
– Tarinan mukaan Kaiturin tilallakin on ollut oma jättiläisensä. Tämä voi olla nyt se tai sitten sukulainen, nauraa Marjukka.
Katariina Mäkinen-Önsoy