Museo Harkon tammikuun esineenä kuolaimet

Raision museo Harkon tammikuun esine on Ihalasta Siirin viikinkiaikaisesta (800-1025 jKr.) polttokalmistosta löydetyt rengaskuolaimet. Kuva: Raision museo Harkko.

MUSEOT. Raision museo Harkon tammikuun esine on Ihalasta Siirin viikinkiaikaisesta (800-1025 jKr.) polttokalmistosta löydetyt rengaskuolaimet. Esine on kaivauslöytö vuodelta 1990 ja se on liitetty numerolla TYA 544:205 Turun yliopiston arkeologian oppiaineen kokoelmiin. Esine koostuu kahdesta latteasta rautarenkaasta, jotka on yhdistetty toisiinsa kaksiosaisella rautavartaalla.

Vanhimmat kuolaimet Suomessa ajoittuvat kansainvaellusaikaan (400–550 jKr.). Kansainvaellusaikaan ajoittuvia kuolaimia tunnetaan vain pari kappaletta. Merovingiajalta (550–800 jKr.) alkaen niitä esiintyy kalmistoissa yleisesti. Kuolainten lisäksi kalmistoista on löydetty muitakin valjasten osia, kuten valjaiden heloja. Kuolaimet ja muut valjaiden osat kertovat, että hevosta on Suomessa käytetty ratsuna viimeistään kansainvaellusajalta alkaen.

Siirin polttokalmiston lisäksi on Raisiosta löydetty kuolaimia Mahittulan Tuomalan poltto- ja ruumiskalmistosta ja kaupungintalon läheisyydessä sijaitsevasta Pappilanmäen polttokalmistosta. Tuomalan poltto- ja ruumiskalmistosta löydetyt kuolaimet ajoittuvat merovingiajalle ja ovat näin Raision vanhimpia. Siirin ja Pappilanmäen kuolaimet ajoittuvat viikinkiajalle (800–1025 jKr.).

Jari Näränen
arkeologi
Raision museo Harkko