Valtuutetut Niko Aaltonen sekä Lauri Kattelus ovat laatineet valtuustoaloitteen 14.3.2016. Aloitteessa esitetään että Turun kaupunki avaa kaupunkisuunnittelun järjestelmänsä sekä kaiken siihen liittyvän datan avoimesti kaikkien toimijoiden käyttöön ja hyödynnettäväksi.
Turun kaupunki on mukana toteuttamassa kansallisesta 6aika-strategiaa, jonka yksi painopistealue on datan ja rajapintojen avaaminen. Yhteisesti kaikissa strategiaa toteuttavissa kaupungeissa on sovittu avattaviksi seuraavat järjestelmärajapinnat: tapahtumat, palautteet, päätökset ja resurssivaraukset. Kukin kaupunki toteuttaa näitä siten, että syntyvä aineisto on mahdollisimman samanmuotoista jotta datan hyödyntäminen olisi sovelluskehityksen näkökulmasta mahdollisimman kannattavaa.
Tämän Kuutoskaupunkien avoin data ja rajapinnat hankkeen tavoite Turun kaupungin osalta on luoda toimintamalli, jolla jatkossakin dataa ja rajapintoja tullaan avaamaan. Toimintamalli on hyväksytty kaupungin johtoryhmässä käyttöönotettavaksi ja siinä on otettu huomioon paitsi avauksen varsinainen kulku myös mm. siihen liittyvien riskien arviointi.
Tällä hetkellä kaikki Turun kaupungin avaamat datat ja rajapinnat ovat löydettävissä osoitteesta http://www.lounaistieto.fi/tietopalvelut/avoimet-aineistot/ . Avoimen datan ja rajapintojen Turun osatoteutuksen tavoitteena onkin, prosessin ja kansallisten avausten edistämisen lisäksi, avata mahdollisimman paljon dataa ja rajapintoja syksyn 2016 ja vuoden 2017 aikana.
Valtuutettu Aaltonen on nostanut esiin kaupunkisuunnitteluun ja kaavoitukseen liittyvät järjestelmät ja niiden tuottaman datan avaamisen. Nämä avausehdotukset siirtyvät datan ja rajapintojen avaamisprosessissa käsittelyyn ja päätös niiden avaamisesta tehdään sovitun päätöksentekoprosessin mukaisesti vuoden 2017 loppuun mennessä.
Kaupunkisuunnittelun ja kaupunkirakenteen toteutuksen prosessit on tunnistettu hyväksytyssä strategiassa ja sitä toteuttavissa ohjelmissa merkittäviksi uudentyyppisten kumppanuusmallien kehittämiskohteiksi.
Kaupungin toiminta- ja ohjausmallin uusiminen tukee hyvin tavoitetta ulkopuolisten resurssien kytkemisestä osaksi suunnittelua ja toteutusta. Hanke- ja projektitoiminnan kehittämisen, kehittämismallin käyttöönoton sekä sopimusohjauksen avulla on mahdollista tuoda prosessiin sisään ulkopuoliset lisäarvo- ja kumppanuushankkeet. Käytännössä toteutuskelpoiset ulkopuoliset hankkeet priorisoidaan ja resurssoidaan osaksi kokonaisuutta toimintamallin kautta.
Asetettujen Kaupungin kärkihankkeiden yhtenä merkittävänä tavoitteena on kehittää kumppanuuksia sekä avata uusia liiketoimintamahdollisuuksia mm. datan käytölle. Näiden hankkeiden avulla on luonnollista edetä nopeiden kokeilujen ja ketterän kehittämisen metodeilla. Myös kaupunkisuunnittelun tiedot tulee osiltaan avata näissä kokeiluissa.
Aloitteen mukainen kehittämistarve on siis tunnistettu ja asia etenee usean eri kehittämistoimenpiteen kautta. Yhtenä ideana on luoda digitaalinen alusta jonka avulla olisi mahdollista käydä nopeaa vuoropuhelua tavoitteista ja niiden yhteensovittamisesta kaupungin kaikkien käyttäjien, intressiryhmien ja päättäjien kanssa. Tämä malli mahdollistasi tulevaisuudessa myös kumppanien tuomisen kehitysprosessiin sisään ko. hankkeen resurssivaatimusten / mahdollisuuksien mukaisesti. Digitaalisen alustan ja siihen liittyvän toimintamallin kehittäminen on kuitenkin pitkä prosessi joka vaatii ensivaiheessa mm. tietojen omistajuuteen ja omistamiseen liittyvät linjaukset sekä kokonaisarkkitehtuurin luomista. Myös näitä tehdään tällä hetkellä osana avoin data- ja rajapinnat hanketta.
Tarja Vuorinen, projektipäällikkö ja Janne Mustonen, erityisasiantuntija.