RUSKO. Ruskon kunnanvaltuusto hyväksyi maanantaina 28. marraskuuta kunnan talousarvion ensi vuodelle. Veroprosentti on ensi vuonnakin 19,75. Äkkinäisiä liikkeitä ei muutenkaan ole luvassa.
– Samoja latuja mennään kuin viime vuosina. Reilu miljoona euroa investoidaan. Suurin satsaus on Ruskotalon saneeraus, johon on varattu 200 000 euroa. Toiseksi suurin hanke on keskuskeittiö. Sen kohtalo on vielä auki. Selvitämme, millaista remonttia se kaipaa, kertoo Ruskon kunnanhallituksen puheenjohtaja Sisko Hellgren.
Hallituksen kokouksessa ei äänestetty yhdestäkään asiasta.
– Emme ole koskaan äänestäneet mistään sinä aikana, kun olen ollut kunnanhallituksen puheenjohtajana eli 12 vuoteen. Kaikki tietävät, mistä luvut tulevat ja ilmapiiri on avoin. Tätä on tehty yhdessä koko vuosi ja kaikki ovat hyvin perillä siitä, missä mennään, Hellgren kertoo.
Valtuustossakaan ei jouduttu äänestämään, mutta yksi ponsi tehtiin: Raision kanssa tulee käydä vielä tarkentavia keskusteluja yhteistoiminta-alueen budjettiin liittyen. Sote-budjetoinnissa kustannukset ovat nimittäin nousseet.
– Raision ja Ruskon yhteistoiminta-alueen osalta näyttäisi olevan kustannuspainetta enemmän Ruskon kuin Raision suuntaan. Emme ymmärrä sitä oikein vieläkään. Se täytyy käydä vielä Raision kanssa kunnolla läpi. Näemme, että kustannusten noustessa palvelun pitäisi parantua. Nyt emme oikein näe, miten budjetti on muotoutunut, kommentoi Hellgren.
Alijäämästä ei olla huolissaan
Velkaa ei oteta lisää, mutta alijäämää on budjetissa entiseen malliin.
– Siitä voisi päästä eroon veroprosenttia nostamalla, mutta emme ole nähneet sitä tarpeelliseksi.
Lisäksi meillä on 9,5 miljoonaa euroa kertynyttä ylijäämää, joten emme ole halunneet rokottaa kuntalaisia. Ja toisaalta tänä vuonna tullaan pääsemään plussalle tonttimyynnin ansiosta, Hellgren uskoo.
Tonttien myynti onkin pitänyt Ruskon talouden vakaana, vaikka verotulot ja valtionosuudet ovat viime vuosien varrella tippuneet.
Kari Lehtinen, joka toimii parhaillaan vt. kunnanjohtajana kertoo myös, että kilpailukykysopimus helpotti Ruskon budjettia 260 000 eurolla.
– Sillä on nyt positiivinen vaikutus, mutta keskipitkällä aikavälillä se saattaa vaikuttaa negatiivisesti muun muassa verotuloihin, hän ennustaa.
Väkiluku on kehittynyt koko ajan sopivalla tahdilla.
– Väkimäärän kasvaessa paine tuntuu aina ensimmäisenä päivähoidossa ja sitä sitten yritetään pitää hallinnassa. Ensi vuonna saamme yksityisen päiväkodin Päällistönmäen alueelle, kertoo Hellgren.
Lisäksi Ruskolla helpotetaan päivähoidon painetta maksamalla kotihoidontukeen 108 euron kuntalisää per nuorin alle 3-vuotias lapsi kuukaudessa. Muista perheen kotihoidossa olevista lapsista maksetaan 50 euroa.
Tabletit yläkoululaisille ja julkisen liikenteen kokeilu
Ensi vuoden budjetista on varattu rahaa tablettien hankkimiseksi kaikille yläkoululaisille. Lisäksi toteutetaan kokeilu joukkoliikenteen saralla. Ajatuksena olisi jollain tavoin yhdistää kunnan sisäistä joukkoliikennettä ja Föliä.
– Rusko on pitkänomainen kunta ja siksi hankala joukkoliikenteen kannalta. Bussin on ajettava aina viimeiseen nurkkaan asti, vaikka matkustajamäärät ovat pienet. Keskusteluja on käyty jo jonkin aikaa, mutta kokeilun muoto ei ole vielä selvillä. Kokeilun toivotaan alkavan syksyllä, kun koulut alkavat, Hellgren kertoo.
Kunnanjohtaja valitaan asap
Ruskon kunnanjohtajaksi on hakenut 16 ihmistä. Hakijoiden joukosta valittiin haastatteluun Sauvon kunnanjohtaja Seppo Allén, Lohjan hallintojohtaja Hanna-Maria Grandell, Eurajoen kunnanjohtaja Harri Hiitiö ja Oripään Marja Tuohimaa.
– Uskon, että olemme tammikuussa jo aika pitkällä tämän prosessin kanssa, kommentoi Sisko Hellgren.
Janica Vilen