RAISIO. Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen puhui joulun alla kunnan entisille työntekijöille sote- ja maakuntauudistuksesta Raision kaupungin näkökulmasta.

– Sote-uudistus ja maakuntauudistus ovat koko Suomen kuntahistorian suurimmat rakennushankkeet. Jos suunnitelmien mukainen aikataulu pitää paikkansa, ensi vuonna tähän aikaan on edessä valmistautuminen maakuntavaaleihin, jotka olisivat tammikuussa presidentinvaalien yhteydessä, hän pohjustaa.

Korhonen suhtautuu hyvin kriittisesti tuleviin uudistuksiin.

– Olemme havainneet siinä valuvikoja, joita olemme muiden kehyskuntien kanssa käyneet eduskunnalle kertomassa. Tähän asti olemme kyenneet järjestämään palveluita edullisesti, mutta laadukkaasti. Moni kustannus tulee räjähtämään isoon kasvuun, jos maakuntauudistus menee tällaisenaan eteenpäin. Se on vääjäämätön tosiasia, hän maalailee uhkakuvia.

Suomi on muuttunut viime vuosina niin paljon, että vanha perinteinen palvelurakenne ei vastaa enää tarvetta asiantuntijoiden mukaan. Korhosen mielestä nyt ollaan ottamassa kuitenkin liian suurta harppausta.

– Edellisellä eduskuntakaudella sote-uudistus kaatui perustuslakikysymyksiin. Silloin olisi kannattanut ottaa askel taaksepäin ja lähteä liikkelle jostain pienemmästä kokonaisuudesta, esimerkiksi perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhdistämisestä. Sen sijaan otettiinkin vielä isompi harppaus eteenpäin ja soteen yhdistettiin Maakuntaliiton, Elyn ja Aluepelastuslaitoksen uudistukset, hän ihmettelee.

Uudistuksen tuomaa uutta valinnanvapautta hän arkailee kustannusten vuoksi.

– Meillähän on jo nyt valinnanvapaus, mutta tämä uusi valinnanvapaus on valinnanvapaus veronmaksajien piikkiin tehdä mitä tahansa. Se on omiaan paisuttamaan kustannuksia, Korhonen pohtii.

Osana uudistuksia hän muistuttaa, että Raision työntekijöistä 600 ja lähes puolet talousarviosta siirtyy maakuntaan.

– Kun seuraavat valtuustot kokoontuvat ensi vuoden kesäkuussa, jokainen joutuu asettamaan sen kysymyksen, miksi Raisio on kuntana olemassa, hän sanoo.

Ei hän itse kuitenkaan ole Raisiota kuoppaamassa.

– Ei soten lähtö toiseen organisaation vie kuitenkaan pois meidän poliittista keskustelua. Uskon, että demokratia tulee säilymään. Meillä on oikeutus omaan olemassa oloon senkin jälkeen, ja savun hälvettyä näkee, miten asiat järjestyvät, Korhonen toteaa.

Palveluiden järjestäminen on tähän asti ollut kunnan perustehtävä. Kun lakisääteisten tehtävien määrä putoaa alle 300:n, tulee kuntien alkaa sen sijaan edistämään elinvoimaa. Keinot ja rahoitus tosin ovat vielä epäselvät.

– Tuntuu, että kovin syvällisesti tätä ei ole mietitty siellä Helsingin päässä, hän kritisoi.

Loppujen lopuksi Korhonen suhtautuu tulevaisuuteen kuitenkin luottavaisin mielin:

– Telakan tilanne parantaa työllisyyslukuja ja tuo monille muillekin toimialoille uskallusta yrittää. Meillä on maailman paras maa monella mittarilla mitattuna ja joulupukkikin on täältä kotoisin, joten hyvillä mielin tässä voi ruveta joulua viettämään!

Janica Vilen