Merimaskulainen urheiluseura Ahto ry julkaisi historiikin

Paikalla olleet puheenjohtajat tai heidän omaisensa Markku Nikulainen, Markku Sipilä, Timo Tannelin, Timo Ruusumo, Jukka Läärä ja Marika Lineri.

71-vuotias urheiluseura Merimaskun Ahto julkaisi historiikin ja elvytti samalla puurojuhlaperinteen. Tunnelmallisessa juhlassa seura palkitsi menestyneitä urheilijoita ja muisti muita aktiivisia toimijoita. Ahto myös lahjoitti jokaiselle entiselle puheenjohtajalleen tai heidän omaisilleen historiikin. Vuoden ahtolainen on Markus Helenius.

NAANTALI. Vuonna 2015 Merimaskun oma urheiluseura Ahto täytti 70 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi seura päätti tehdä oman historiikin. Historiikki ”Vanhan tammen alta tuloksiin” julkaistiin Merimaskun maamiesseuran talolla 11.12.2016 puurojuhlassa.

Merimaskun Ahto aloitti jo vuonna 1952 vuosittaisten puurojuhlien järjestämisen. Jossain vaiheessa vuosikymmenten saatossa perinne unohtui, mutta tänä vuonna puurojuhlat järjestettiin jälleen. Historiikin julkaisun lisäksi juhlassa esiintyi lasten Zumbakids-ryhmä ja palkittiin ansioituneita seuratoimijoita.

Vuoden ahtolaisena palkittiin jalkapallokoulun ohjaaja ja aikuisten jalkapallon vastaava Markus Helenius.

70-vuotta talkootöitä ja urheilua

1945 perustettu Merimaskun Ahto on aina ollut aktiivinen seura. Heti vuonna 1946 Ahto alkoi kerätä rahaa omaa urheilukenttää varten. Vuosi sen jälkeen seura omisti jo maa-alueen, jota alettiin talkootöinä rakentaa. Kenttä valmistuikin ripeästi.

1980 seura alkoi rakentaa omaa pururataa, jälleen talkoovoimin. Pankkilainan ja aktiivisten kuntalaisten avulla rata saatiin nopeasti valmiiksi. Sama aktiivisuuden henki on Ahdolle tyypillinen yhä edelleen.

Talkoiden lomassa seura esitti näytelmiä, järjesti tansseja, mannekiiniesityksiä, arvontoja ja ilmakivääriammuntaa kerätäkseen rahaa toiminnalleen. Seuran huippuvuosina kuntalaisista jopa kolmannes oli jäsen ja nykyäänkin viidennes. Ahto on siis aina ollut iso osa kunnan elämää.

Ampumahiihdolla aloittaneessa seurassa voi nykyään harrastaa muun muassa jalkapalloa ja pesäpalloa – sekä tietenkin edelleen hiihtoa.

Aikaa historiikille

Ahdon historiikin kirjoittanut tietokirjailija Anne Pentti piti puheen juhlassa.

Ahdon historiikin on kirjoittanut paikallinen tietokirjailija Anne Pentti. Työn käynnisti puheenjohtaja Marika Lineri syksyllä 2015. Pentti astui mukaan alkuvuodesta 2016. Tuore merimaskulainen on asunut kunnassa vasta kaksi vuotta, mutta on iloinen, että juuri hänet pyydettiin tehtävään.

– Tämä työ oli sukellus merimaskulaisuuteen ja Merimaskun historiaan. Olen oppinut tuntemaan paljon mielenkiintoisia ihmisiä eri vuosikymmeniltä, Pentti kertoo.

Erityisen iloinen hän oli siitä, että ehti työnsä aikana haastatella jopa yhtä seuran perustajäsenistä.

– Jos miettii, että seura on perustettu yli 70 vuotta sitten, niin oli hienoa, että sain keskustella hänen kanssaan, sanoo Pentti.

– Kun työn tekemiseen on kunnolla aikaa, niin uusia ihmisiä ja tarinoita vain ponnahtelee esiin. Oli mielenkiintoista ja hauskaa kirjoittaa tämä historiikki, jatkaa Pentti.

Lähes vuoden kestäneen työn aikana Pentti ehti haastatella monia ja syventyä aiheeseen. Kaikki haastatteluaineisto ei kuitenkaan kirjaan päätynyt. Penttiä naurattaa:

– Paljon paljastui kiinnostavia tarinoita, eikä kaikkia voinut kirjaan laittaa. Ehkä parinkymmenen vuoden päästä julkaistaan puuttuvat sivut!

Kuvat historiikkiin on kerätty seuran ja seuralaisten arkistoista. Pentti esittelee yhtä lempikuvaansa, vuonna 1947 Helsingin suurkisoihin osallistuvan miesvoimistelujoukkueen ryhmäpotrettia.

– Silloin Porkkala oli vielä suljettua Neuvostoliiton aluetta. Junamatka kesti yön yli härkävaunussa, jossa oli kamiina ja laverit. Oli todella iso ja merkityksellinen asia, että tuoreesta urheiluseurasta lähdettiin Helsinkiin kisoihin. Vaatteetkin ovat hienot, Pentti esittelee.

Puurojuhlassa esiintyi lasten Zumbakids-ryhmä.

Roosa Vastamäki