Maskun kunnan muutenkin alavireinen taloudellinen tilanne heikkenee entisestään kouluremonttien myötä. Kouluihin investoidaan ensi vuonna pakon edessä 3,3 miljoonaa. Vuonna 2018 investointeja tarvitaan jo 12 miljoonaa ja vuonna 2019 5,4 miljoonaa. Kouluinvestointien myötä kunnan lainamäärä tulee kasvamaan roimasti.
MASKU. Maskun esitys ensi vuoden talousarvioksi hyväksyttiin kunnanhallituksen kokouksessa maanantaina 12. joulukuuta. Valtuusto käsittelee budjettia 19. joulukuuta olevassa kokouksessa.
Kunnallisveroprosentti säilyy esityksen mukaan ennallaan 20,75:ssä. Budjetti on 610 000 euroa alijäämäinen, mikä ei ole kunnanjohtaja Arto Oikarisen mielestä yllätys, sillä luvut ovat samantyyppisiä lähes kaikissa kunnissa. Lisäksi Maskulla on taakkanaan homekoulut. Korjaamiseen ja uudisrakentamiseen investoidaan ensi vuonna 3,3 miljoonaa euroa.
Miljoonaa euroa on varattu Lemun koulualueen korjaamiseen.
– Se pitäisi saada kevään aikana valmiiksi, jotta väliaikaistiloista päästäisiin eroon kevätlukukauden päätteeksi, kaupunginjohtaja sanoo.
Seikelässä on sama aikataulu. Sinne on varattu 300 000 euroa. Kurittulan koulun rakentaminen on tarkoitus käynnistää viimeistään alkusyksystä. Siihen varataan ensi vuonna 2 miljoonaa.
– Vuoden 2019 syyslukukauden alussa koulu olisi tarkoitus saada käyttöön. Nyt lähtee kysely urakoitsijaehdokkaista ja keväällä tehdään kilpailutus, kaupunginjohtaja kertoo.
Kouluremontit näkyvät investointien lisäksi myös kiinteistöpuolen kuluissa, sillä väliaikaisten tilojen vuokrakustannuksia tulee vielä merkittävästi. Tämänhetkisen suunnitelman mukaan kouluihin investoidaan vielä vajaat 12 miljoonaa vuonna 2018 ja 5,4 miljoonaa vuonna 2019.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Mauri Halme vakuuttaa, että vanhoja virheitä ei toisteta.
– Koulujen tilanteeseen ei puututtu riittävällä tarmolla ja korjauksia siirrettiin liian pitkään. Huoltoa on laiminlyöty ja lisäksi on ollut rakennusvirheitä. Aika monissa tilanteissa virheitä on syntynyt laajennusten yhteydessä. Yhteen aikaan ilmastointia pienennettiin loma-aikoina ja jopa öisin, jolloin kosteus ei poistunut. Nyt Maskuun tulee käyttöön uusi sähköinen huolto-ohjelma, jotta kaikki tulee tehtyä kunnolla, hän sanoo.
Haasteena sosiaalipuoli ja kiky
Yksi budjettiin vaikuttavista tekijöistä oli kilpailukykysopimus.
– Kikyn vaikutus oli suurempi, mitä osattiin arvioida. Se pudottaa verotuloja reilut 800 000 euroa, Oikarinen kertoo.
Sosiaalitoimen puoli on myös hyvin haastava.
– Meillä on edelleen hyvin laitospainotteinen rakenne. Sitä ei ykskaks saada muuttumaan. Asukasta kohti Maskussa on kohtuulliset kustannukset, mutta väestörakenne huomioiden petrattavaa on, Oikarinen toteaa.
Terveydenhuollossa näyttää kuitenkin aika hyvältä. Siellä on menty sen mukaisesti kuin on ennakoitu.
Varhaiskasvatuksessa lasten määrä tulee jonkin verran putoamaan ensi vuonna.
– Siellä mennään noin 100 000 euroa miinukselle, Oikarinen kertoo.
Velkamäärä noussee 50 miljoonaan
Yhteensä kunnan investointiohjelmaan on varattu lähes viisi miljoonaa euroa. Koulujen lisäksi investointilistalla on Rivieran alueen kiertoliittymän rakentaminen Humikkalaan Kankaisten kauppatien päätyyn. Rakentaminen on tarkoitus aloittaa heti alkuvuodesta. Lisäksi luvassa on hieman päällystystyötä ja kadunvalaistusta.
– Investointien suhteen olemme pakkoraossa, jossa ei paljon voida tehdä valintoja. Se tarkoittaa sitä, että olemme velkaantumassa aika hurjaa vauhtia. Suunnittelukauden lopussa velkamäärä tulee olemaan jo 50 miljoonaa, Oikarinen kertoo.
– Talousarvio on todella haasteellinen. Vuoden aikana on tehtävä kovasti töitä sen eteen, että voisimme vuoden päästä esitellä sellaista tilinpäätöstä, että viivan alla olisi parempi luku kuin talousarviossa. Tuloshan tehdään ensi vuoden aikana, eikä tällä paperilla, Oikarinen muistuttaa.
Toivottavasti tämä vuosi oli pohjanoteeraus
Talousjohtaja Kalle Palmroos perustelee kunnan kireää taloutta myös sillä, että Maskun valtionosuuksia on leikattu vuosi vuodelta.
– Yhtiöittämisillä ja myyntivoitoilla on saatu tulosta hiukan paremmaksi. Kehyskuntana Masku on kärsinyt taantumasta paljon, sillä myös tontin myynti on vähentynyt radikaalisti, hän selittää.
– Menoja ollaan saatu tasoittumaan, mutta tulokäyrää ei olla saatu nousemaan. Toivottavasti tämä vuosi 2016 on ollut pohjakosketus, Palmroos huokaa.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja on yhtä huolestunut.
– Poliittisellakin puolella tiedostetaan, että tilanne on huono. Pyrimme katsomaan, missä kaikkialla voidaan säästää. Akselin menot ovat kasvaneet koko ajan, mutta kunnan tulot eivät ole nousseet, joten Akseliin mennyt raha on ollut pois kunnan perustoiminnasta. Vuodeosaston lopettaminen vaikutti kuitenkin hiukan tilanteeseen. Päättäjiä huolettaa myös se, että veroprosentti on valmiiksi korkea ja lainamäärä tulee nousemaan mahdottomaksi. Nyt korkotaso on miinuksella, mutta jos se alkaa nousta, rahaa kuluu hirveästi. Toisaalta koulujen korjaukset on pakko tehdä ja se on hyväksytty päättäjien piirissä, Mauri Halme sanoo.
– Ehkä olisi syytä myydä kunnan vanhoja kiinteistöjä. Vaikka kaupoista ei saisi paljon rahaa, tulisi säästöä ylläpitokustannuksista, Halme kaavailee.
Maskun sijainnin toivotaan houkuttelevan sijoittajia
Arto Oikarinen näkee, että Maskun sijainti olisi loistava suhteessa Turun telakkaan ja Uudenkaupungin autotehtaaseen. Ongelma vain on se, että uudet työntekijät eivät heti halua ostaa omakotitaloa ja kunnan vuokra-asuntotarjonta on heikkoa.
– Masku voisi olla hyvä kohde sijoittajille, jotta saataisiin vuokra-asuntoja. Asuntojen löytäminen näille työntekijöille on koko tämän seudun yhteinen asia, hän muistuttaa.
Lisäksi Oikarinen uskoo, että Rivieran alueesta on vielä potentiaalisia tuloja saamatta.
Kaupunginjohtaja on viihtynyt taloushuolista huolimatta
Arto Oikarinen, 57, on viihtynyt Maskun kunnanjohtajan marraskuusta asti hyvin, vaikka taloushuolet painavatkin.
– Työhän on periaatteessa samaa, mitä olen tehnyt vuosia, mutta jokainen talo elää tavallaan ja nyt katsotaan, voinko tuoda jotain uusia ajatuksia tämän talon tapaan työskennellä. Ei mitään räjähdysmäistä ole tapahtunut, mutta pieniä asioita on jo tehty. Organisaation sisällä on lisätty avoimuutta ja yhdessä tekemistä. Tämä ei ole kunnanjohtajan show, vaan kaikki tulisi tehdä yhdessä, sillä olemme kaikki samassa veneessä. Esimerkiksi taloudellinen vastuu on sitä, että jokaisen pitää ottaa kunnan tilanne huomioon arkisissa ratkaisuissa. Meidän tulee ajatella tätä yhteisenä asiana, hän vetoaa.
Oikarinen asuu edelleen Ruskolla, jossa hän oli kunnanjohtajana ennen Maskun pestiään. Ennen Ruskoa hän johti Lemun kuntaa koko 90-luvun. Monelta osin Maskun tilanne tuntuu nyt vastaavalta kuin Lemun silloinen tilanne.
– 90-luvun lama koetteli silloin hurjasti suhteellisen nuorta kunnanjohtajaa. Silloin vietettiin jonkin verran unettomia öitä, kun korkotaso oli huikea. Silloin oltiin juuri rakennettu se koulu, jota nyt remonteerataan. Siitäkin lopulta selvittiin ja uskon, että tästäkin selvitään, hän sanoo.
Pääministeri Juha Sipilää on suomittu viime aikoina kovin sanoin siitä, ettei valtiota voi johtaa kuin yritystä. Entä sitten kuntaa?
– Operatiivisessa puolessa pystytään tiettyyn rajaan saakka toimimaan hyvin yrityshenkisesti, mutta täytyy tunnistaa tietyt reunaehdot. Lopullinen päätösvalta on aina poliitikoilla. Paras lopputulos ei välttämättä ole ratkaisun kannalta kaikista paras, vaan se johon suurin osa pystyvät sitoutumaan. Kunnassa haetaan aina yhteistä linjaa. Jokaisen tulee miettiä sitä, miten Maskun 9700 omistajaa mistäkin asiasta hyötyy, sillä meidän tehtävä on palvella kuntalaisia, hän vastaa.
Vaikka Oikarinen on edelleen ruskolainen, häntä ei kannata kysyä ehdolle Ruskon kuntavaaleissa.
– En pidä sitäkään hyvänä, että eläköityneet tai työpaikkaa vaihtaneet kunnanjohtajat tulevat mukaan politiikkaan. Muihin poliitikkoihin verrattuna heillä on ylivertainen asema, eikä se ole organisaationkaan kannalta hyvä tai toimiva ratkaisu, hän perustelee.
Janica Vilen