MIELIPIDE. Raision kaupungin nettisivuilla todetaan: ”Raisio on vehreä ja luontoa arvostava kaupunki, jossa luonnontilaiset ja rakennetut viheralueet täydentävät luontevasti toisiaan. Viheralueilla voi virkistäytyä ja rentoutua ympäri vuoden. – – Pyrkimyksenä on, että viheralueiden käyttö olisi monipuolista ja ne tuottaisivat esteettistä mielihyvää sekä voimistaisivat mielikuvaa luontoa arvostavasta kaupungista.”
Tämä on erittäin hieno linjaus Raision vetovoiman kannalta. Metsän monipuoliset positiiviset vaikutukset ulottuvat melun torjunnasta stressin lievitykseen ja edistävät lähiseudun asukkaiden terveyttä monin eri tavoin.
Viimeisen parin vuoden aikana on hakattu metsiä muun muassa Kerttulan luontopolun alueella, Tikanmaalla ja Pasalassa. Luontopolku ei enää kuljekaan luonnonvaraisesssa metsässä, vaan harvakasvuisessa talousmetsässä. Tikanmaan pururadan ympäristössä koululaisilla ei ole enää mahdollisuutta tutustua aitoon metsään, jossa on eri ikäisiä puita, pensaita ja monipuolinen aluskasvillisuus. Metsä on muuttunut hakkuujätteiden ryteiköksi. Pahaa jälkeä on saatu aikaan myös Pasalassa Kuloisten koulun lähimetsässä. Toissa kesänä metsästä oli vielä mahdollisuus kerätä mustikoita. Nyt puustoa on harvennettu niin rajusti, että aluetta ei voi oikeastaan pitää metsänä ja mustikkasatoa ei enää viime kesänä saatu. Lisäksi liikkuminen on tullut erittäin hankalaksi. Metsä olisi palvellut lähistön asukkaita paremmin sellaisessa tilassa, jossa se oli ennen hakkuita.
Parhaillaan suunnitellaan laajoja metsien harvennushakkuita Petäsmäen ulkoilualueella. Näistä suunnitelmista on kaupunki jo järjestänyt yhden tiedotustilaisuuden ja toinen on tulossa tammikuun alussa. Rannikkoseutu-lehdessä 16.12. olleen jutun mukaan tiedotustilaisuudessa olleet vaikuttivat olevan varsin tyytyväisiä hakkuusuunnitelmiin. Metsän reunalla asuvat ymmärrettävästi haluavat, että liian lähellä taloja kasvavat puut kaadetaan. Pururadan laduilla hiihtävät haluavat, että puut eivät estäisi lumen satamista latualueille. Pitäisi huomioida myös marjastajat, sienestäjät, luonnontutkijat, lapset, lenkkeilijät, valokuvauksen harrastajat, ulkoilijat ja mielenvirkistystä hakevat.
Haluammeko me harvakasvuisen, tasakokoista puuta kasvavan hoidetun talousmetsän vai monipuolisen luonnonvaraisen metsän, jossa viihtyvät linnut, liito-oravat ja muut metsän asukit? Ovatko ihmiset niin tottuneet käsiteltyyn talousmetsään, etteivät enää tiedä, miltä luonnonvarainen metsä näyttää? Sellaista ihmettä mennään katsomaan Kuhankuonon luonnonsuojelualueelle tai pohjoisen erämaihin. Tämä ihme voisi olla meidän kaikkien raisiolaisten ulottuvilla, osana iltalenkkiä tai virkistävää viikonlopun retkeä. Luonnonvaraisessa metsässä on lahopuita, joissa viihtyvät ötökät ja kolopesijät. Siellä on eri kokoisia ja eri ikäisiä puita ja monipuolinen aluskasvillisuus. Siellä on tiheikköjä, jotka tarjoavat suojaa monille eläimille ruokkien samalla lasten mielikuvitusta. Lähimetsät ovat ihmisille tärkeitä virkistysalueita, joissa voi kuljeskella luontoa tutkien ja luonnonrauhasta nauttien tai sieniä ja marjoja poimien.
Petäsmäen metsät muodostavat monipuolisen ja kauniin, melko luonnonvaraisen ja yhtenäisen metsäalueen Somersojan puronvarsilehdon kanssa. Hakkuusuunnitelman mukaan metsään on tarkoitus saada valoa ja avaruutta. Paikoin on suunniteltu kaadettavan jopa puolet puista. Muutaman vuoden kuluttua näin rajusti harvennettu metsä alkaa luonnostaan kasvamaan pajukkoa ja vesakkoa. Näin viihtyisästä metsästä tulee risukko ja siellä kulkeminen tulee vaikeammaksi. Tämä edellyttää lisää hoitoa ja vesakon raivausta – joka tietysti aiheuttaa lisää kustannuksia.
Toivottavasti Petäsmäen metsien hakkuutarve pohditaan uudelleen pitäen mielessä, että talousmetsä ja virkistysalueena toimiva metsä ovat kaksi eri asiaa. Luonnontilainen metsä ei tarvitse hoitoa. Raision metsät tulee säilyttää kaupunkilaisten virkistysalueina.
Niko Toivonen, kuntavaaliehdokas, Vihreät
Saila Rintee, kaupunginvaltuutettu, Vihreät