Seutusanomien kirjavinkkejä pukin konttiin

Tietopankki jouluperinteistä nauttivalle

Tarja Tuulikki Laaksonen:

Hyvää joulua – Tietoa ja tarinoita joulun tunnusmerkeistä

Docendo 2016

KIRJA-ARVIO. Maskulaisen tietokirjailija ja kulttuurihistorioitsija Tarja Tuulikki Laaksosen Hyvää joulua – Tietoa ja tarinoita joulun tunnusmerkeistä (Docendo 2016) avaa jouluperinteiden taustoja kulttuurihistorian näkökulmasta.

Lähestyvän juhlapyhän ytimeen tiedevinkkelistä sukeltava kirja on virkistävää luettavaa kevyempien sisustukseen tai ruokaan painottuvien joulujulkaisujen valtavassa kirjossa. Sanavalinnasta huolimatta jouluperinteen tietopankiksi luonnehdittavaa kirjaa ei ole mitenkään raskasta lukea – päinvastoin! Tieto on hyvin tiivistetyssä muodossa mielenkiintoisesti kirjoitettuna ja väritettynä tunnelmallisella kuvamateriaalilla, jota kirjailija on kerännyt niin julkishallinnon kuin yksityishenkilöidenkin kuva-arkistoista.

Eräänä maamme tunnetuimmista joulun tutkijoista Laaksonen valottaa teoksessaan jouluperinteidemme taustoja. Joulun perusluonne ja -sanoma on kaikille tuttu, mutta jouluun kuuluvien tapojen taustat ovat päässeet unohduksiin. Lukijaa saattaa esimerkiksi yllättää, että monet tänä päivänä ylläpitämämme perinteet ovat syntyneet jo viikinkien aikana.

Laaksonen on ennenkin artikkeleissaan käsitellyt kulttuurihistorian pohjalta tuttujen aiheiden taustoja sekä muun muassa perehtynyt Turun joulurauhan historiaan (Joulurauha Suomen Turusta – Kuninkaanrauhasta ekumeeniseen rauhanvetoomukseen. Otava 2015).

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Päivänpolttavaa jännitystä kaipaavalle

Harri Winter ja Taina Kuuskorpi

Paratiisin varjot

Myllylahti 2016

KIRJA-ARVIO. Raisiolaisen Taina Kuuskorven ja turkulaisen Harri Winterin yhteistyössä syntynyt Paratiisin varjot on kansainvälinen bisnesdekkari, jossa perehdytään häikäilemättömään vero-optimointiin. Vaikka Paratiisin varjot on fiktiivinen tarina, siinä liikutaan tänä päivänä paljon puhuttavien aiheiden kuten maailmantalouden ja veronkierron viitoittamalla tiellä – veroparatiisien varjoissa.

Teos jatkaa Winterin More Justice -sarjaa, johon kuuluvat aiemmat teokset Hyvät pahat pojat (2014) ja Pahan palkka (2015). Siitä huolimatta, että Paratiisin varjot on itsenäinen teos, se marssittaa esiin sarjaa ennenkin lukeneille tutut hahmot Mikko Juutin ja Leo Järnin.

Rahamaailman armottomuuteen sukeltavaan ja monta kohtaloa yhteen punovaan tarinaan lämpöä tuo oikeudenmukaisuuden puolesta taisteleva parivaljakko Juuti ja Järn. Juutin ja Järnin matkassa rikosromaani pureutuu syvälle veroparatiisien varjossa vallitsevaan talousrikollisuuteen, terrorismiin ja korruptioon.

Rakenteellisesti teos etenee kronologisesti vuodesta 1976 vuoteen 2008 mutkattomasti Kanariansaarilta aina Cannesin ja Lontoon rahamaailmoihin ja Maarianhaminan varustamolle asti. Lukijaa pidetään taitavasti jännityksessä, sillä veronkierron pääsuunnittelija selviää vasta aivan kirjan loppumetreillä.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Monen sukupolven suosikit musiikkia rakastaville perheille

Soiva laulukirja: 50 suomalaista lastenlaulua

Tammi: 2013

Toim. Soili Perkiö

Kuvitus: Terese Bast

Säestys: Vilhelmiina Luokkanen

KIRJA-ARVIO. Soiva laulukirja on varmasti mieluisa joululahja moneen perheeseen. Laulukirjaan on koottu 50 suomalaista lastenlaulua, joiden joukossa on monen sukupolven suosikkeja. Sen parissa viihtyvät niin lapset, vanhemmat kuin isovanhemmatkin. Pienimmille lapsille kirjassa on paljon tuttuja lauluja, joihin on helppo ottaa leikki mukaan.

Kaikkein tutuimpiin lauluihin on lisätty mielenkiintoa vierailla kielillä ja eri sanavariaatioilla. Esimerkiksi Jaakko-kultaan on tarjolla sanat viidellä eri kielellä ja lisäksi säveleen on vaihtoehtoiset sanat ”Missä on peukalo, missä on peukalo?…”

Kaikki kappaleet on nuotitettu, eli Soiva laulukirja käy hyvin myös soittamaan opettelevalle lapselle. Soittotaidottomiin perheisiinkin kirja on kuitenkin nappivalinta, sillä jokaiseen kappaleeseen on tarjolla pianosäestys. Juuri kappaleiden soittaminen kirjan sivussa olevasta helppokäyttöisestä valikosta pitää lasten mielenkiinnon yllä pitkään. Testaamaan päässyt seitsenvuotias viihtyi kirjan parissa tunnin, vaikka ei muuten juurikaan ole musiikista kiinnostunut.

Niille vanhemmille, jotka vihaavat soivia leluja ja kirjoja, on helpotus se, että kirjaan saa kytkettyä kuulokkeet, jolloin koko perheen ei tarvitse osallistua yhden musiikkiharrastukseen. Samasta sarjasta löytyy myös Soiva joululaulukirja, Soiva tuutulaulukirja ja Tiernapojat – Soiva joulukirja.

Janica Vilen

 

 

Metsäinen tarina karhusta kauneutta rakastavalle

MUR, eli karhu

Tammi 2016

Kirjoittanut Kaisa Happonen

Kuvittanut Anne Vasko

KIRJA-ARVIO. MUR, eli karhu kertoo hyvin heppoisen tarinan karhusta, joka ei saa nukuttua talviunta. Tarinan sijaan keskiössä ovat kuitenkin maalaukselliset kauniit kuvat, joista jokaisen voisi vaikka kehystää lastenhuoneen seinälle. Karhujen lisäksi kuvista voi etsiä kotimaisia marjoja, lintuja, sieniä ja lehtiä.

Kirja sopii paitsi kauniista kuvista nauttiville lapsille, myös niille, jotka harjoittelevat eri tunnetilojen tulkitsemista. Kirjan karhujen ilmeet ovat nimittäin niin onnistuneita, että jo kaksivuotias testilukija osasi kysyä, miksi karhu on jollain sivulla surullinen ja toisella sivulla ihmeissään.

Janica Vilen

 

 

Pähkinä purtavaksi tietokoneista ja koodaamisesta kiinnostuneille

Kuinka tietokone toimii? Kurkista ja koodaa!

Tammi: 2016

Kirjoittanut Rosie Dickins

Kuvittanut Shaw Nielsen

KIRJA-ARVIO. Tammen Kurkista ja Koodaa on hauska ja havainnollistava tietopaketti tietokoneista ja koodaamisesta kiinnostuneille lapsille. Kirja kertoo tiivistetyssä ja helposti ymmärrettävässä muodossa tietokoneiden historiasta, kehityksestä, käytöstä ja ajattelusta. Kurkistusluukkujen avulla jännitys säilyy ja tietoa tulee yllätyksellisellä tavalla, jolloin painavakin asia saa kevyen muodon. Ne mahdollistavat myös pieniä arvoituksia, joita lapsi pääsee ratkomaan. Oikea vastaus löytyy kurkistusluukun takaa.

Kirjassa selitetään muun muassa binaarilukujen logiikka, Unicode-järjestelmä ja algoritmien synty. Jos asiat ovat aikuisellekin vieraita, tämän kirjan avulla voi kokea yhdessä oivaltamisen riemua lapsen kanssa. Nykyään lähes kaikki osaavat käyttää ainakin jonkinlaista tietokonetta, mutta kaikki on jo niin automatisoitua, ettei käyttäessä tarvitse juurikaan vaivata päätään sillä, miten mikäkin asia tapahtuu tietkoneiden kielellä. Saman kielen puhuminen koneen kanssa ei ole kuitenkaan kenelläkään pahitteeksi.

Niille, jotka innostuvat aiheesta enemmän, kirja tarjoaa ohjeet ohjelmoinnin opetteluun Scratch-sivustolla. Siellä pystyy tekemään vaikkapa pelejä, joihin voi koodata omia piirroshahmoja tai musiikkia.

Kirjan viimeisellä aukeamalla on kiinnostava aikajana, jossa käydään läpi tietokoneiden historia tuhansien vuosien takaisista vaiheista tälle vuosikymmenelle. Kiitosta ansaitsee vielä kirjan kuvitus, joka on selkeä, värikäs ja mielenkiintoinen.

Janica Vilen

 

 

Suomalaista kulttuuria numeroita opetteleville taaperoille

Jukolan seitsemän poikaa

Tammi, lokakuu 2016

Toim. Katariina Heilala

Kuvitus Anne Vasko

KIRJA-ARVIO. Tammi on alkanut tänä syksynä julkaista kirjasarjaa, jossa klassikkotekstit on mukautettu perheen pienimmille sopiviksi paketeiksi. Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä on syntynyt Anne Vaskon kuvittama Jukolan seitsemän poikaa. Kun alkuperäistekstissä veljekset opettelevat lukemaan, tässä tapauksessa kirjan lukijat saavat opetella laskemaan.

Kirjan seitsemällä aukeamalla esitellään kaikki seitsemän veljestä ja heidän eläimensä: Valko-hevonen, koirat Killi ja Kiiski, Matti-kissa, kukko ja Männistön muorin kanat. Samalla opitaan laskemaan seitsemään etsimällä kuvista jokaiseen veljekseen ja samalla suomalaisuuteen liittyviä asioita, kuten saunavihtoja.

Kirja osoittautui testilukijaksi päässeen kaksivuotiaan yhdeksi suosikiksi, mutta uskon, että vähän isommankin mielenkiinto riittää kirjaan tutustumiseen. Kuvitus on hauska ja värikäs. Sivuilla on paljon etsittävää ja nimettävää. Varsinaisten laskutehtävien lisäksi sivuilla seikkailee pieniä leppäkerttuja, joiden löytämisestä ja laskemisesta syntyy oma ilonaiheensa.

Lopuksi on palkinnon aika, sillä viimeisellä aukeamalla on Oravan laulu, jonka kirjan lukijat voivat vaikka laulaa lapsille onnistuneiden laskutehtävien kunniaksi.

Aikuisellekin kirja on hyvää muistin virkistystä, sillä seitsemän veljestä sekoittuvat helposti keskenään, jos alkuperäisen kirjan lukemisesta on kulunut aikaa. Aikuisia ajatellen kirjan viimeiselle aukeamalle on tehty esittely Aleksis Kivestä.

Janica Vilen