RAISIO. Raision kaupungin asunto-ohjelma vuosille 2016–2025 tavoittelee 200 uutta asuntoa/vuosi. Painopiste siirtyy hieman kerrostalorakentamiseen, mutta kaupunkimaiselle pientalotuotannolle löytyy myös tilaa. Asunto-ohjelman lähtökohtana on Turun kaupunkiseudun yhteinen asunto- ja maankäyttöohjelma.

Raisiossa on 12 500 asuntoa. Jo pitkään tavoitteena on ollut kasvattaa määrää 200 asunnolla vuodessa. Vuodesta 2008 lähtien tavoitetta ei ole saavutettu, vaan esimerkiksi vuonna 2015 määrä oli vain 61. Tavoitteesta kuitenkin pidetään kiinni tulevinakin vuosina ja kaupunki luo kaavoituksella ja kunnallistekniikan rakentamisella mahdollisuudet väestönkehityksen kasvulle. Uusista asuntotuotantoalueista rakentuu persoonalisia ja monimuotoisia.

Raision asuntotarjonta on ollut perinteisesti monipuolista ja sellaisena se myös jatkuu. Raisiosta tulee ajan kuluessa kuitenkin entistä kaupunkimaisempi, sillä kerrostaloasuntojen määrää pyritään kasvattamaan 60 prosenttiin asuntotuotantorakenteesta. Nykyisestä asuntokannasta kerrostaloasuntoja on 47 prosenttia. Kerrostalorakentamista ohjataan joukkoliikenneakselille ja alueista ydinkeskustan lisäksi Pappilanmäkeen, Lumparlaan, Kokinvuoreen, Alhaisten alueella, Kisakylään ja Kuloistenniitylle.

Omakotitalojen osalta Raisiolle on jatkossakin tyypillistä kaupunkimainen pientalotuotanto. Uusia omakotitaloalueita ohjelmakaudella voidaan toteuttaa vielä rakenteilla olevien Katteluksenmetsän ja Nuorikkalan alueiden lisäksi mm. Kuuanlaaksoon, Ihalanpuistoon ja Makslanpellolle.

Raision yleisin asuntotyyppi on omistusasunto: niitä on 73 prosenttia asunnoista. Vuokra-asuntoja on 22 prosenttia ja asumisoikeusasuntoja vain 3 prosenttia. Seudullisena tavoitteena on, että Raision asuntotuotannosta 80 prosenttia on omistusasuntoja, 15 prosenttia vuokra-asuntoja ja 5 prosenttia asumisoikeusasuntoja. Vuokra-asuntotuotantoon tarkoitettuja tontteja Raision kaupunki luovuttaa jatkossa ensisijaisesti Raision Vuokra-asunnot Oy:lle, joka rakennuttaa vuokra-asuntoja sekä Raisioon että tarvittaessa myös muualle.

Uusien asuinalueiden kehittämisen lisäksi kaupunki edistää olemassa olevan asunkannan ja asuinympäristöjen uudistumista. Vuosina 2016–2025 vanhojen omakotitaloalueiden uudistamista jatketaan Makslassa ja Vierulassa. ARA:n myöntämien asuntojen perusparannusavustuksien lisäksi Raision kaupunki jakaa edelleen myös omia 5000 euron hissiavustuksia.

Raision kaupunginhallitus käsittelee asunto-ohjelmaa kokouksessaan 10.10. ja valtuusto 17.10.