RAISIO. Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri jakoi 14.9. ensiavun huomionosoituksen Marko Alholle ja Timo Rytköselle maallikkoauttamisesta elvytystilanteessa. He olivat ratkaisevassa asemassa ensiavunantajina, kun raisiolainen Heikki Laaksonen sai sydänkohtauksen Ahvenanmaalla venettä laituriin kiinnittäessään vuosi sitten elokuussa.
Laaksonen muistaa tilanteesta hyvin vähän. Hän on kiitollinen Alholle ja Rytköselle ripeästä ja sitkeästä elvytystoiminnasta.
– Toivuin sydänkohtauksesta täysin juuri näiden kahden miehen ansiosta. Ensimmäiset minuutit kun ratkaisevat paljolti sen, missä kunnossa aivot ovat kohtauksen jäljiltä, Laaksonen tietää.
– Kohtaus iski seitsemän aikaa illalla. Jälkikäteen olen saanut tietää, että minut vietiin ensin Maarianhaminan sairaalaan, josta minut siirrettiin Ruotsista saapuneella helikopterilla Turkuun. Tyksin pihassa tulin ensimmäisen kerran tajuihin puolen yön aikaan, lisää Laaksonen.
Maalaisjärjellä pääsee pitkälle
Pääkaupunkiseudulta kotoisin olevien Timo Rytkösen ja Marko Alhon ensiapukoulutuksesta on aikaa 20 vuotta, joten aivan tuoreessa muistissa ensiapuohjeiden mukainen toiminta ei ollut. Aikaisempiakaan elvytystilanteita ei ole miehille eteen sattunut.
Maalaisjärki kehotti miehiä kuitenkin välittömästi toimimaan ja elvyttämään parhaansa mukaan samalla, kun muut paikalla olleet hälyttivät ambulanssin.
– Painelu–puhalluselvytys ei mennyt ihan nykyisten ohjeistusten mukaan, mutta toimi silti! Alho toteaa.
– Teimme suositeltavan 30 painallusta ja 2 puhallusta -rytmin sijaan 20 painallusta ja yhden puhalluksen, joten suhde oli joka tapauksessa oikeansuuntainen, jatkaa Rytkönen.
Aina kannattaa auttaa
SPR Varsinais-Suomen piirin kotimaan valmiustoimikunnan puheenjohtaja Johanna Arvo muistuttaa, että kohtauksen saaneen henkilön tila ei voi mennä avunannosta ainakaan huonommaksi.
– Aina kannattaa yrittää auttaa, vaikka ei olisi täysin varma painelu–puhalluselvytysrytmistä. Joskus kylkiluita menee poikki elvytystä annettaessa, mutta sillä ei ole merkitystä, kun kyseessä on ihmishengen pelastaminen, Arvo sanoo.
Arvo suosittelee jokaista älypuhelimen omaavaa lataamaan laitteeseensa 112-sovelluksen, joka mahdollistaa soittajan sijaintitiedon välittymisen automaattisesti hätäkeskuspäivystäjälle.
– Ensisijaisen tärkeää on ensin soittaa hätäkeskukseen ja uskaltaa tarttua toimeen sairauskohtauksen saaneen avustamiseksi. Hätänumerosta saa myös tarvittaessa lisäohjeita elvytykseen, Arvo huomauttaa.
Katariina Mäkinen-Önsoy