VARISSUO. Turun kaupunki ja monet eri yhdistykset saapuivat torstaina 9. kesäkuuta Varissuolle Yhdessä-yhdistyksen tiloihin jakamaan maahanmuuttajille vinkkejä kesätekemisestä.
Helmikuussa työnsä aloittanut Turun kaupungin maahanmuutto- ja monikulttuurisuuskoordinaattori Kati Leskinen esitteli Turun kaupungin antia. Esimerkiksi tänään klo 17.30 on monikulttuurinen musiikki-ilta Brinkkalan pihalla Vanhalla suurtorilla. Illan yhtenä esiintyjänä nähdään Ajmal Parsa, turvapaikanhakija Afganistanista.
– Hän on omassa maassaan ja naapurimaissaan todella suosittu pop-tähti. Kun hän meni vastaanottokeskukseen ensi kerran, kaikki afganistanilaiset ilahtuivat, kertoo Leskinen ja kannustaa kaikkia tulemaan paikalle konserttiin.
Lisäksi hän mainosti muun muassa Kimmoke-ranneketta. Ranneke maksaa 39 euroa ja se on voimassa puoli vuotta. Ranneke on saatavilla vain tiettyjä tukia tarvitseville turkulaisille, esimerkiksi toimeentulotukea ja työkyvyttömyyseläkettä saaville.
– Rannekkeella esimerkiksi uiminen ja museoissa käyminen on maksutonta. Ja Seikkailupuistossa kimmokerannekkeella koko perhe pääsee seuraamaan teatteriesityksiä, listaa Leskinen.
Turussa on hänen mukaansa maahanmuuttajataustaisille erittäin hyvä tarjonta vapaa-ajan aktiviteeteista, mutta ongelma on, etteivät ihmiset löydä paikalle.
– Monet eivät lue suomenkielisiä lehtiä ja moni ei ole koskaan käynyt esimerkiksi Turun kaupungin nettisivuilla. Sinne kannattaa ehdottomasti mennä tutustumaan ja etsimään tietoa ja tapahtumia. Myös Yhdessä-yhdistys on hyvä paikka saada tietoa, Leskinen vinkkaa.
Kielitaitoa ja uusi ystäviä
Suomen kieltä voi harjoitella pääkirjastolla Kielikahvilassa joka torstai koko kesän. Siellä pääsee juttelemaan suomenkielisten turkulaisten kanssa.
– Se ei ole mikään koulun oppitunti, vaan tarkoitus on oppia kieltä rennosti jutellen, selittää Leskinen.
Lisäksi hän kannustaa hakemaan Suomen Punaisen Ristin kautta turkulaista tukiystävää, jonka kanssa voi oppia kieltä, kulttuuria ja tutustua kaupunkiin.
– Minullakin on oma 21-vuotias ystävä Somaliasta, jonka kanssa tutustumme Turkuun yhdessä ja käymme vaikka jätskillä, hän kertoo.
Kivaa kesätekemistä myös Turun ulkopuolella
Varissuolla kesätoimintaa järjestävät esimerkiksi Yhdessä-yhdistys ja Tyttöjen talo. Yhdessä-yhdistys tosin lomailee heinäkuun. Silloin yhdistysaktiivit kehottavat maahanmuuttajia suuntaamaan eri kesäkohteisiin myös Turun ulkopuollelle. Tilaisuudessa esiteltiin lyhyesti esimerkiksi Liedon Vanhalinna ja Zoolandia, Kuusiston Piispanlinnan rauniot Kaarinassa sekä vaelluskohteista Kurjenrahkan kansallispuisto ja Meriteijo Salossa.
Tilaisuudessa esittäytynyt 4H järjestää kesällä enimmäkseen leirejä, jotka ovat suurimmaksi osaksi jo täysiä. Niiden lisäksi on kuitenkin kerho- ja kurssitoimintaa.
– Kesällä on esimerkiksi dogsitter- ja catsitter-kurssit. Kurssin käymällä voi päästä koiran tai kissan vahdiksi ja ansaita vähän rahaa, vinkataan 4H:n pisteeltä.
Lisäksi he kaipaavat koko ajan uusia kerho-ohjaajia.
Tilaisuudessa esitellyt tapahtumat ja aktiviteetit ovat hyviä kaikille uusille turkulaisille siitä riippumatta, onko muuttanut ulkomailta vai muista kaupungeista. Ja samat kohteet ovat kivoja tietysti myös ikänsä Turussa asuneille.
– Parhaita ovatkin tapahtumat, joissa kantasuomalaiset ja maahanmuuttajat kohtaavat, toteaa Leskinen.
Janica Vilen