Röölässä keitettiin lauantaina 500 kiloa perunaa

Silliä ja uussi peruni -annoksia.

Röölän perinteinen kesätapahtuma Silli ja uussi peruni houkuttelee koko kylän viihtymään vuosi toisensa jälkeen. Röölässä on vahva silliperinne ja Rymättylän alue on kuuluisa perunoistaan.

NAANTALI. Herkkuja ja perinteitä juhlittiin lauantaina 18.6. Röölässä koko päivän kestävällä tapahtumalla Silli ja uussi peruni. Kesätapahtuman vetonaulana toimi itseoikeutetusti ilmainen annos silliä ja uusia perunoita, jonka lahjoittivat Osuuskunta Rymättylän Varhane sekä ORKLA Foods Finland. 500 kg perunoita keitteli Patrik Ovarnström.

Sillimarkkinat juontavat juurensa 1990-luvulle, jolloin silloinen sillinjalostaja Boyfood toi ensimmäistä kertaa silliä Röölään. Tapahtuma on ajoitettu aina kesän alkuun. Tapahtumalla juhlitaan sillilaivojen saapumista kylälle. Tapahtumassa lanseerattiin myös Röölän oma postimerkki, jota oli saanut varata myös ennakkoon. Aikaisemmin oman kylän postimerkit ovat loppuneet kesken.

Röölän perinteisessä kesätapahtumassa Silli ja uussi peruni oli runsaasti ohjelmaa tarjolla. Vaikka samalle päivälle oli osunut pari muutakin isoa lähikylän tapahtumaa, myyntikojuja ja väkeä riitti Röölän rannalle. Ilmojen herrakin oli suopea säästäessään juhlakansan vesisateelta.

Rymättyläläisistä sananparsista koostunut sanavisa sai suuren suosion. Rymättylä-Seuran perinnetoimikunnan toteuttamaan visaan vastauksia kirjoiteltiin tasan 80 kappaletta. Aikaa vievän ja varmaan vähän konstikkaankin kilpailutehtävän huomioon ottaen osallistumista on pidettävä hyvänä ja tulosta yleisen murretietoisuuden kannalta mielenkiintoisena. Kymmenen perussanan selityksistä selvisi kaikki oikein tuloksella Pentti Heino.

Ainutlaatuiset kylätapahtumat viehättävät

Sinikka Mäkelä ja Pirkko Kantonen myivät hyvä kahvia ja herkullisia leivonnaisia.
Sinikka Mäkelä ja Pirkko Kantonen myivät hyvä kahvia ja herkullisia leivonnaisia.

Heti aamusta asti tapahtumaa säesti Tuula Amberlan Duo. Erinomaista kahvia ja herkullisia leipomuksia olivat urakoineet Sinikka Mäkelä ja Pirkko Kantonen.

– Kierrän eri tapahtumia ahkerasti, mutta tämä on yksi suosikeistani, kertoo Mäkelä.

– Aamu on aloitettu jo klo 4.30 leipomuksilla, jotta asiakkaat saavat takuuvarmasti tuoretta herkkua, lisää Kantonen.

Kantosen kesää vauhdittaa myös Rymättylän Teatterin 1.7. ensi-iltansa saava näytelmä Vähän vielä Vitikainen. Siinä hän näyttelee tiukkapipoista lääkäriä, joka määrää myös Vitikaiselle elämäntapamuutoksen.

– Nämä herkut ovat kaukana dieeteistä, nauraa Kantonen.

Leena ja Hannu Huoponen herkuttelivat.
Leena ja Hannu Huoponen herkuttelivat.

Kylille olivat lähteneet myös Leena ja Hannu Huoponen Merimaskun mökiltään.

– Olemme viimeksi käyneet tässä tapahtumassa pari vuotta sitten, ja tulimme tänä vuonna katsomaan, mitä uutta on tarjolla. Päivä jatkuu vielä Suvilysteihin tämän jälkeen. Toivomme, että kaikkiin tapahtumiin riittää väkeä, Huoposet tuumailevat.

– Tämän tapahtuman vetonaula on ehdottomasti ilmainen annos silliä ja uusia perunoita, lisää Leena Huoponen.

Patrik Ovarnström ei turhaan keittänyt 500 kiloa uusia perunoita, sillä niitä oli tullut maistelemaan myös Satu Blanc Sveitsistä asti.

– Ei voi olla totta, että jotain tällaista saa ilmaiseksi, iloitsee Blanc

– Annokset näyttävät herkullisilta ja runsailta. Onko tähän jokin koira haudattuna, hän kyselee pilke silmäkulmassa.

Epäuskoisen ystävänsä tapahtumaan oli tuonut Auli Urponen, jota hymyilytti Blancin ihmetys.

Satu Blanc ja Auli Urponen iloitsivat annoksistaan.
Satu Blanc ja Auli Urponen iloitsivat annoksistaan.

Eräs Suomen kuumimmista kesätapahtumista

Sillinkalastuksen historia on esillä Silliperinnekeskus Dikselissä. Röölänrannan Kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Vesa Varrela kutsuu uteliaita peremmälle museoon.

– Saariston Rengastien matkailijat käyvät meillä ahkerasti. Ehdoton vetonaulamme on Meriteatteri. Tämän kesän näytökset ovat miltei loppuunmyytyjä, joten kannattaa toimia nopeasti, hoputtaa Varrela.

– Meriteatterin järjestämässä kymmenen päivän mittaisessa Meriteatteri-festivaalissa nähdään rakastetun Lähtö-trilogian esitykset, kaksi kantaesitystä sekä vierailuesityksiä. Kolmesta näytelmästä koostuva Lähtö perustuu paikallisten ihmisten elämäntarinoihin. Lisäksi festivaaleilla nähdään koko perheen esitys Kapteeni Aalto ja Villi Silli, Varrela lisää.

Erityistä iloa aiheutti Varrelan mukaan YLE:n kulttuuriuutiset toukokuussa, jolloin Meriteatteri mahtui 19 kuumimman kesätapahtuman joukkoon.

Kulttuuritoiminnan lisäksi Varrela suunnittelee silli-aiheisia tekstiilejä ja teoksia.

Silliperinnekeskus Dikseli oli avoinna tapahtuman ajan.
Silliperinnekeskus Dikseli oli avoinna tapahtuman ajan.

Heidi Saari