Palkkatuetut talkkarit työskentelevät Kaarinan ja Raision omakotiyhdistyksissä

Turun Pientalosäätiön Talkkariprojektin myötä naantalilainen Jari Vuori sai palkkatuen turvin palata työhönsä Raision Kaanaan omakotiyhdistyksen kotitalkkarina. Kuva: Ragip Önsoy.

Turun Pientalosäätiön, TE-toimiston ja yhteistyökuntien Talkkariprojekti sekä työpajalla valmistunut Made in Turku -mallisto esillä 18.–24.4. Pop-up Gardenissa Turussa.

TYÖLLISYYS. Raision Kaanaan omakotiyhdistyksessä kotitalkkarina toimivalle naantalilaiselle Jari Vuorelle talkkarin työ on tullut tutuksi vuosien aikana. Välillä Vuori ehti olla työttömänä, kunnes Turun Pientalosäätiön aloittama Talkkariprojekti mahdollisti paluun entuudestaan tuttujen töiden ja asukkaiden pariin.

– Talkkariprojektissa aloitin 1.3. Työ ja asiakkaat olivat kuitenkin tulleet tutuiksi aiempien Kaanaan talkkarivuosieni aikana, Vuori kertoo.

Apukäsinään Vuorella on työkokeilija Tuomo Santala. Kotitalkkareille voi soittaa heidän työaikanaan klo 9–15.

– Keväällä talkkaria työllistää lähinnä pihatyöt kuten pensasaitojen, ruohon ja omenapuiden leikkuut, Vuori sanoo.
– Työn tilaaminen tapahtuu käytännössä niin, että asiakas soittaa sopiakseen ajan. Työkalut tulevat sen sijaan omakotiyhdistykseltä, lisää Vuori.

Kiinteistönhoito tuttua työtä

Turun Pientalosäätiön Talkkariprojektin palkkatuen myötä Marko Moberg sai paikan Kaarinan Poikluoman ja ympäristön omakotiyhdistyksen kotitalkkarina. Kuva: Ragip Önsoy.
Turun Pientalosäätiön Talkkariprojektin palkkatuen myötä Marko Moberg sai paikan Kaarinan Poikluoman ja ympäristön omakotiyhdistyksen kotitalkkarina. Kuva: Ragip Önsoy.

Kaarinan Poikluoman ja ympäristön omakotiyhdistyksen kotitalkkarina tammikuussa aloittaneelle salolaiselle Marko Mobergille kiinteistönhoitotyöt ovat tuttua puuhaa. Välillä Moberg ehti olla työttömänä, kunnes Turun Pientalosäätiön aloittama Talkkariprojekti mahdollisti paluun kunnossapitotöiden pariin.

– Olen aiemmin tehnyt töitä muun muassa lumenpudottajana pääkaupunkiseudulla, Moberg kertoo.
– Talkkariprojektiin tulin mukaan Turun TE-toimistossa pidetyn rekrytilaisuuden kautta, lisää Moberg.

Kotitalkkareille voi soittaa heidän työaikanaan klo 9–15. Erityisesti keväällä kotitalkkarilla saattaa olla kädet niin täynnä töitä, että on pyydettävä avuksi Talkkariprojektin työpajalla työskenteleviä työkokeilijoita.

– Kevätkaudella talkkaria työllistää lähinnä pihatyöt kuten pensasaitojen, ruohon ja omenapuiden leikkuut, haravointi sekä terassin öljyämiset. Lisäksi olen tehnyt siivouksia ja ikkunanpesuja, Moberg sanoo.

Omakotiyhdistyksissä työskentelee 19 kotitalkkaria

Talkkariprojektin päällikkö Sanna Jorosen mukaan laajemmilla asuinalueilla, kuten esimerkiksi Raision Kaanaassa sekä Kaarinan Poikluoman ja ympäristön omakotiyhdistyksessä, talkkareilla tulee olla käytössään oma auto.

– Turussa sen sijaan on talkkareita, jotka voivat lyhyempien välimatkojen ansiosta liikkua kohteesta toiseen linja-autolla tai pyörällä, Joronen toteaa.

Projekti on Jorosen mukaan työllistänyt palkkatuella Turun ja lähikuntien pitkäaikaistyöttömiä vuoden 2014 lokakuusta alkaen.

– Tällä hetkellä palkkatuettuja kotitalkkareita on yhteensä 19. He toimivat 15 omakotiyhdityksen alueella Kaarinassa, Naantalissa, Raisiossa ja Turussa, kertoo Joronen.

– Työllistämistoiminnan rahoittajina toimivat TE-toimisto sekä Kaarinan, Naantalin, Raision ja Turun kaupungit, jatkaa Joronen.

Projektinvetäjien ja palkkatuella työllistyneiden yhteisenä huolena on, kuinka työllistäminen tapahtuu jatkossa, kun kolmivuotinen talkkariprojekti tulee päätökseen vuoden 2016 lopussa.

– Tällä hetkellä töitä on niin paljon, että hyvä kun ehtii tehdä. On hienoa, että hanke työllistää, mutta huono puoli on se, että työ on määräaikaista, Vuori sanoo.
– Talkkarin tekemän työn tarve ei katoa mihinkään. Tiedän, että esimerkiksi Kaanaassa työpanostamme tarvittaisiin tulevinakin vuosina, harmittelee Vuori.

Projekti synnytti osuuskuntayrittäjiä

Turun Pientalosäätiön talkkariprojektin työpaja sijaitsee Kärsämäen Leaf Centerissä.

– Työpajalla työkokeilijat korjaavat pienkoneita, entisöivät vanhoja ja tuunaavat uusia huonekaluja sekä tekevät pienimuotoisia puutöitä. Työpajan tarkoituksena on tukea talkkaritoimintaa ja palvella omakotiyhdistysten talkkariasiakkaita, Joronen esittelee.
– Pajalla panostetaan kierrätysmateriaalien uusiokäyttöön ja jokaiselle työkokeilijalle suunnitellaan työtehtäviä omien kykyjen ja urasuunnitelmien mukaan, Joronen lisää.

Seuraavaksi Talkkariprojekti sekä työpajalla valmistuneet puutyöt ovat esillä Turussa Eerikinkadulla sijaitsevassa Pop-up Gardenissa ajalla 18.–24.4.

Pidempiaikaisen työllistymisen tarve jalostui Talkkariprojektiin osallistuneiden pitkäaikaistyöttömien perustamaksi työyhteisöksi, kun heinäkuussa 2015 aloitti toimintansa 11 talkkarin ja työkokeilijan Turun Moniosaajien Osuuskunta.

– Tänä päivänä osuuskunnassa on jo 14 jäsentä. Jatkossa tarkoituksena on täydentää osuuskunnan palvelutarjontaa hyödyntämällä osuuskuntaan liittyneiden jäsenten monipuolista ammattiosaamista, Joronen toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy