Rölli ja metsänhenki jää Apila-teatterin viimeiseksi produktioksi – Uudet tilat löytyivät Kansanopistolta

Rölli ja metsänhenki -näytelmän röllimetsäläiset pitämässä vaaleja, joissa valitaan uusi johtaja. Edessä Selina Pietilä. Taustalla Frans Heikkinen, Kristian Lehto, Esteri Seppälä, Valtteri Leppäsalo, Janette Kasvi ja Vilma Wahlsten. Kuva: Paimion Kesäteatteri.

Paimion Kesäteatterin harjoitukset siirtyvät huhtikuussa Varsinais-Suomen Kansanopistolle, jossa nähdään ensi vuonna myös osa teatterin esityksistä. Vanhan Apila-teatterin viimeiseksi esitykseksi jää hyvän ja pahan rajoja pohdiskeleva Rölli ja metsänhenki. Kesällä on luvassa Niskavuoren Heta, jota yleisö pääsee katsomaan museomäelle uuteen katettuun katsomoon.

PAIMIO. Paimion Kesäteatterin harjoitus- ja kurssitoiminta sekä lapsi- ja nuorisoteatterin toiminta muuttavat Varsinais-Suomen Kansanopiston tiloihin.

– Apila-teatterin rakennus on purku-uhan alla, sillä kaupunki suunnittelee sen paikalle päiväkotia. Emme jääneet odottelemaan häätöä, vaan olemme päättäneet muuttaa 15. huhtikuuta Kansanopistolle, kertoo kesäteatterin puheenjohtaja Anniina Vesalainen.

Kesäteatteri vuokraa Kansanopistolta toimistotilan ja harjoituksissa käytettävän klubitilan. Esityksiä tullaan järjestämään keväästä 2017 alkaen juhlasalissa, johon rakennetaan kasattava nouseva katsomo. Talviteatteria esitetään edelleen Vistan Kinossa ja kesäteatteria museomäellä.

Kansanopistosta puhutaan nyt Paimion uutena kulttuurikeskuksena, ja sille on avattu myös nimikilpailu. Oman ehdotuksen nimestä voi lähettää 1.4. mennessä osoitteeseen info@paimionkesateatteri.fi.

Kesäteatterin ja Kansanopiston välille viritellään mahdollisesti myös yhteistyökuvioita, sillä molemmat toimijat jakavat kiinnostuksen teatteriin ja musiikkiin.

Rölli ja metsänhenki ensi-illassa 19.3.

Apila-teatterin viimeisenä produktiona esitetään Rölli ja metsänhenki, jonka ensi-ilta on 19. maaliskuuta. Näytelmän ohjaa Mira Lattu.

– Meillä on mukana 18 alakouluikäistä lasta ja myös valomestarina on tällä kertaa lapsi. Ja apuohjaajana on lukiolainen Milena Pietilä. Tarina on herkullinen ja muistuttaa siitä, miten aikuiset tartuttavat lapsiin ennakkoluulojansa, sanoo Lattu.

Näytelmässä röllien tärkein sääntö on, että he eivät saa missään nimessä seurustella kilttien olentojen kanssa. Kun Röllipeikosta tulee Röllikansan ylin valtija, koko metsä vaipuu pahuuden puolelle. Sitten kuvioihin astuu Milli Menninkäinen, joka saa Röllinkin villasukat pyörimään. Ohjaajan mukaan näytelmän teemoista suurimmaksi nousee hyväksyntä.

– Pahuus tarttuu ja tarkoitus onkin selvittää, miten pahasta saa hyvää, selittää Lattu.

Röllin roolin näyttelee 6.-luokkalainen Frans Heikkinen, joka on ohjaajan mukaan kuin ilmetty Rölli.

– Näyttelijänä hän on pohdiskeleva. Hän miettii paljon omaa tekemistään. Milli Menninkäistä taas näyttelee Esteri Seppälä.

Näytelmä sopii tekijöidensä mukaan kaikenikäisille.

– Rölli voi olla vähän pelottava, mutta olemme kyllä huomioineet pienetkin katsojat, lupaa Lattu.

Lattu on monille paimiolaisille tuttu kesäteatterin lavoilta. Lisäksi hän on ehtinyt kokeilla siipiään ohjaajana jo Pako päiväkodista -näytelmässä, jonka he ohjasivat yhdessä Roosa Simolinin kanssa.

– Olen aina tykännyt näytellä, mutta ohjaaminen on ollut todellinen yllätys. Se antaa minulle vielä paljon enemmän kuin näytteleminen. Varsinkin lasten ohjaaminen on hienoa, sillä olen kauden aikana saanut nähdä, miten lapset kasvavat rooleissaan huikeisiin suorituksiin. Ei-sana on meille kirosana. Lapset kokeilevat ennakkoluulottomasti kaikkea ja parhaat oivallukset ovatkin syntyneet vahinkojen kautta, kertoo Lattu.

Juuri ennen ensi-iltaa Latulla on hyvä fiilis.

– Kyllä tässä on sellainen terve paniikki päällä, mutta olen todella luottavainen, että kaikki menee hyvin, Lattu kommentoi.

Juuri lapset ovat Paimion Kesätettarin voimavara. Ensi kesänkin näytelmässä on mukana paljon lastenteatterin kasvatteja.

– Meillä on teatterilla käynnissä sukupolvenvaihdos. Vanhat näyttelijät siirtyvät näyttämöltä sivuun ja tekevät uusille tilaa, mutta ovat kyllä aktiivisesti edelleen mukana toiminnassa, kertoo teatterin aktiivi Anton Simolin.

Teatteri tuntuukin olevan Paimiossa periytyvä harrastus. Mukana on ainakin kolme perhettä, jotka ovat polkeneet näyttämöä jo kolmen sukupolven edestä.

Katoshanke valmistuu kesäksi

Ensi kesänä, kun Mikko Koukin ohjaama Niskavuoren Heta saa ensi-iltansa museomäellä, pääsee yleisö nauttimaan teatterista kuivin vaattein, vaikka sade yllättäisi. Katsomon ylle rakennetaan nimittäin parhaillaan katosta.

– Valut tehdään viikon päästä ja huhtikuussa pystytetään teräsrunko, kertoo puheenjohtaja.

Lähes kaikki työ tehdään talkootyönä.

Talkoolaisia toivotaan edelleen lisää. Meillä on onneksi omassa porukassa paljon rakentamisen ammattilaisia ja lisäksi olemme saaneet paimiolaisia yrityksiä sponsoroimaan hanketta. Paimiosta löytyy todellista talkoohenkeä, kiittelee projektista vastaava Anton Simolin.

Katoksen lisäksi katsomoon tehdään kunnostustöitä ja tekniikkakoppiin muutostöitä. Katos-hankkeen myötä Paimion kesäteatterin äänentoistoon tehdään parannuksia.

Paimion kesäteatteri on hakenut Euroopan maaseuturahastolta osarahoitusta hankkeelle. Teatteri on saanut jo puoltavan päätöksen Varsin Hyvä ry:n hallitukselta, mutta Ely-keskuksen lopullinen päätös tulee maaliskuun lopussa. Hankkeen kustannusarvio on noin 86 000 euroa.

Janica Vilen