POLITIIKKA. Liedon kunnanvaltuusto päätti 14. joulukuuta pitämässään kokouksessa, että Jokilaakson koulun Kisakallion satelliittiyksikkö muutetaan 4-ryhmäiseksi päiväkodiksi vuonna 2017.
Asiaa valmistelleet viranhaltijat perustelivat päätöstä sillä, että Kisakallion koulusta saadaan uudenveroinen päiväkoti remontoimalla ja laajentamalla. Lisäksi saneeraus tulee edullisemmaksi kuin uuden rakentaminen.
Muutos liittyy uuden Taatilan koulun rakentamiseen, joka aiotaan toteuttaa samaisena vuonna.
Lasten määrä kasvussa
Keskustan alueen kasvavat lapsi- ja oppilasmäärät aiheuttavat tilatarpeen kasvua.
– Liedon keskustassa on se tilanne, että sekä varhaiskasvatukselle että perusopetukselle tarvitaan lisätilaa, Liedon kunnan toimialajohtaja Laila Mäkelä taustoittaa.
Uuden koulun tarve tuli selväksi jo tilatarveselvityksen yhteydessä vuonna 2013. Samalla todettiin, että on pyrittävä isompiin kokonaisuuksiin myös varhaiskasvatuksen osalta; pienistä ja kalliista ryhmäperhepäivähoitotiloista on päästävä eroon ja rakennettava sekä neliö- että henkilöstömäärältä tehokkaampia yksikköjä.
Oppilasmääriä voidaan tasata isompien yksikköjen välillä: jos Taatilan kouluun sijoitetaan noin 240 oppilasta ja 40 esikoululaista, Jokilaakson oppilasmäärää on mahdollisuus tasata noin 400 oppilaaseen. Tällä hetkellä Jokilaakson koulussa on lähes 500 oppilasta.
– Olemme joutuneet tähän mennessä ripottelemaan oppilaita Kisakallioon sekä ulkopuolelta vuokrattuihin tiloihin. Kisakalliossa on vuosittain noin 40 1. ja 2. luokan oppilasta, Mäkelä sanoo.
Lisätilojen tarve jatkuu aina lukuvuodelle 2016–2017 asti, kunnes uusi koulu on valmis.
– Tavoitteenamme on, että syksyllä 2017 oppilaat ja varhaiskasvatus voivat aloittaa uusissa tiloissaan, Mäkelä lisää.
Esikoululaiset koulun yhteyteen
Kisakallion päiväkodin ja Taatilan koulun valmistuttua esiopetuksen on Mäkelän mukaan määrä siirtyä keskustan koulujen yhteyteen Taatilaan ja Jokilaaksoon.
– Uudisrakennuksen suunnittelussa otetaan huomioon vuoden 2016 aikana uudistuva esiopetussuunnitelma, jossa huomioidaan erityisesti esiopetuksesta alkuopetukseen siirtyvien nivelvaihe, painotus taito- ja taideaineisiin sekä oppimisympäristön sähköistyminen, Mäkelä kertoo.
Uuteen kouluun on tulossa myös 600–660 neliön liikuntasali.
– Liikuntasali on tärkeä paitsi oppilaille myös seuroille ja liikuntaryhmille, Mäkelä toteaa.
Myös energiatalouteen on kiinnitetty huomiota käyttäjätahoja kuunnellen.
– Hyödynnämme lähellä olevia ulkoliikuntapaikkoja, joita ovat muun muassa pururata, urheilukentät, frisbeegolf, pyöräilyrata ja tenniskentät, jatkaa Mäkelä.
Katariina Mäkinen-Önsoy