OAJ kävi linjaamassa koulutuspolitiikkaa Raisiossa

Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen (vas.) ja entinen raisiolainen yritysvalmentaja Juhani 'Tami' Tamminen keskustelivat Kauppakeskus Myllyssä perusopetuksesta. Korhonen on koulutukseltaan kemian opettaja ja Tamminen taas liikunnanopettaja. Molemmat ovat entisiä OAJ:n jäseniä.

KOULUTUS. Raisiossa Kauppakeskus Myllyssä puhuttiin perjantaina 25. syyskuuta perusopetuksesta. Maakuntakierrokselle jalkautunut Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on huolissaan perusopetuksen tulevaisuudesta ja tasa-arvosta sekä opettajien työhyvinvoinnista. Hallituksen leikkauslistat eivät ole olleet OAJ:lle mieleen.

Opettajat jättäytyivät viime metreillä pois 18.9. pidetystä palkansaajien yleisestä mielenilmauksesta.

– Tämä asia täytyy ratkaista sopimalla ja neuvottelemalla, ei pakkolailla, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Lakkokeskustelun myötä OAJ on saanut kuitenkin lisää jäseniä riveihinsä. Lisäksi maakuntakierrokselle he saivat juontajaksi Juhani ‘Tami’ Tammisen.

– Mä oon tässä oikeena laitahyökkääjänä, kommentoi entinen ammattiopettaja ja nykyinen ammattivalmentaja. Tamminen on valmistunut liikunnanopettajaksi vuonna 1974 ja on aikanaan myös kuulunut OAJ:hin.

– Opettamisessa ja valmentamisessa pätee samat lainalaisuudet. Opettamisessa tulokset vain ovat mitattavissa viiveellä, Tamminen toteaa.

Teemana työhyvinvointi

Kauppakeskus Myllyn roadshow oli OAJ:n seitsemäs maakuntakierros ja neljäskymmenes tapahtuma. Tällä kertaa teemana oli työhyvinvointi.

– Opettajien työhyvinvointi ja työssä jaksaminen heijastuvat suoraan opetukseen. Mitä paremmin opettajat voivat työssään, sitä paremmin he opettavat, toteaa Luukkainen.

Luukkaisen mukaan suomalaisen koulujärjestelmän menestyksen salaisuus on tasa-arvo ja loistavat opettajat.

– Suomessa on kova halukkuus opettajankoulutukseen. Hakijoista sisään pääsee vain 11–12 %.

Mikä sitten tekee opettajankoulutuksesta niin suosittua?

– Siihen on kolme vastausta: Suomessa on aina uskottu koulutuksen merkistykseen elämän perustana. Toiseksi Suomessa luotetaan opettajiin ja heidän ammattitaitoonsa. Heidän annetaan tehdä töitä itsenäisesti. Kolmanneksi opettajat saavat hyvän korkeakoulutuksen, jossa yhdistetään teoria ja käytäntö, vastaa Luukkainen, joka tiesi itse jo 5-vuotiaana haluavansa opettajaksi.

Raisiossa huoli resurssiopetuksesta

Raision paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Pirita Raatikainen on huolissaan resurssiopetuksen tulevaisuudesta. Sipilän hallitus on päättänyt luopua perusopetuksen luokkakokojen pienentämiseen suunnatuista avustuksista. Valtakunnan tasolla leikkaus tarkoittaa 900 opettajan vähentämistä.

– Ryhmäkokorahojen leikkaus vie meidät todella hurjaan tilanteeseen. Rahoja on tähän asti käytetty resurssiopettajiin. Näin meillä on pystytty tarjoamaan erityistukea sitä tarvitseville esimerkiksi niin, että luokassa on kaksi opettajaa, joista toinen keskittyy erityistukea tarvitseviin. Tuen tarve pysyy varmasti samana, mutta käsiparit vähenee, harmittelee Vaisaaren koulussa matematiikkaa ja tietotekniikkaa opettava Raatikainen.

Saman huolen jakaa myös Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen, joka hänkin on koulutukseltaan opettaja.

– Näyttää siltä, että resurssiopetuksesta joudutaan luopumaan ainakin osittain. Ryhmäkoot ovat todella keskeinen tekijä niin niin opettajien työhyvinvoinnin kuin oppilaiden oppimistulostenkin kannalta, kommentoi Korhonen.

Työviihtyvyyden kannalta hän nostaa yhteisöjen esimiehet avainhenkilöiksi ja lisäkoulutukset avaintekijöiksi.

– Se, että saa kouluttautua lisää ja pysyä oman alansa ajassa kiinni, on yksi tärkeä tekijä viihtyvyyden kannalta, kaupunginjohtaja sanoo.

Peruskoulua hän lähtisi kehittämään ensimmäiseksi loma-aikoja siirtämällä.

– Uskon, että meidän kannattaisi eurooppalaistua ja ainakin kokeilla kesäloman siirtämistä parilla viikolla eteenpäin, pohtii Korhonen.

Janica Vilen