Kirkkoherra Ville Niittynen asetettiin virkaan Kaarinassa

SEURAKUNTA. Kirkkoherra Ville Niittynen asetettiin virkaansa Kaarinan kirkossa 6. syyskuuta. Ennen kirkkoherran pestiään Niittynen on ehtinyt olla pappina kymmenen vuotta, ensin Mikaelin seurakunnassa Turussa ja sen jälkeen Rauman seurakunnassa.

Kaarinan kaupungin asukkaista 74% kuuluu kirkkoon.

– Kaarinan seurakunta on fiksusti toimiva ja sitä on kehitetty järkevältä pohjalta. Täällä on hyvä määrä kiinteistöjä. Viisi rakennusta riittää hyvin, vaikka alue on laaja, pohdiskelee kirkkoherra.

Lisäksi hän kiittelee hyvää verkostoitumista.

– Kaarinan kaupungilla on vahva oma identiteetti. On hyvä, että seurakunta on osannut olla aktiivisesti ja näkyvästi mukana kaupungin kehittymisessä.

Luonteeltaan Niittynen on uudistaja, mutta ainakaan tämän vuoden puolella ei ole luvassa suuria muutoksia.

– Meidän työntekijät tietää, miten asiat kannattaa hoitaa Kaarinassa. En voi ajatella, että minulla olisi jokin parempi tieto, joten aluksi mennään maltillisesti, sanoo Niittynen.

Diakoniatyöllä hyvä yhteistyö kaupungin kanssa

 

Kaarinan seurakunta järjestää itsenäisyyspäivän ruokailun vähävaraisille ja yksinäisille.

– Meidän diakoniatyöntekijöillä on paljon asiakkaita. Se ei ole hyvä asia, sillä se tarkoittaa, että täällä on paljon hätää. Se on kuitenkin positiivista, että heillä on hyvät kontaktit ja apu menee perille. Diakoneilla on hyvät suhteet myös kunnan sosiaalipuoleen ja selkeä työnjako kunnan kanssa, kertoo kirkkoherra.

Diakonisen avun tarve korostuu, kun yhteiskunnassa menee huonosti. Silloin pahoinvointikin lisääntyy. Eroakirkosta.fi tiedotti juuri, että hallituksen palkanalennussuunitelman tultua julki, kirkosta erosi lähes nelinkertainen määrä normaaliin syyskuuhun verrattuna. Eronneet ovat perustelleet päätöstään sillä, että saavat kirkollisverosta säästyvällä summalla korvattua palkkapussiin jäävän loven.

– Me emme voi hallituksen päätöksille mitään, emmekä sille jos kirkosta niiden vuoksi erotaan. Mutta auttaa voimme kaikkia riippumatta siitä kuuluuko seurakuntaan vai ei. Diakoninen apu on tarkoitettu kaikille. Kun on hätä, me emme kysele, kuuluuko kirkkoon vai ei, kirkkoherra sanoo.

Papiksi mutkan kautta

Niittyselle papin ura ei ollut lapsuuden haaveammatti. Hän opiskeli aluksi valtiotieteen maisteriksi ja teki töitäyrityskuvatutkimusten parissa yksityisellä sektorilla. Häntä on aina kiinnostanut myös politiikka ja yhteiskunnalliset asiat. Valmistumisen jälkeen hän innostui hankkimaan historian ja uskonnon opettajan pätevyyttä, mikä tarkoitti myös teologisia opintoja.

– Pikkuhiljaa huomasin kuitenkin ajautuvani kohti papin uraa ja hyvät ystävät kannustivat päätöksen tekoon. Kirkko on minulle rakas yhteisö ja instituutio, vaikka sydämeltäni olen edelleen historioitsija, kertoo Niittynen, joka tekee tällä hetkellä väitöskirjaa polittiiseen historiaan Runebergista ja 1800-luvun aatehistoriasta.

Raumalla asuessaan Niittynen oli mukana kunnallispolitiikassa SDP:n riveissä ja oli ehdokkaana myös eduskuntavaaleissa.

– Nyt keskityn kuitenkin täysin tähän työhön, hän sanoo.

Eväitä ulkomailta

Niittynen on opiskellut vuoden Italian Veronassa ja vuoden Yhdysvalloissa Olympiassa.

– Ulkomaan vuodet ovat vähän poistaneet lappuja silmiltä ja jättäneet minuun perus ekumeenisen hengen. Meillä on Kaarinan seurakunnassa vireää kansainvälistä ystävyysseurakuntatoimintaa, kertoo Niittynen.

Lisäksi kansainvälisyys korostuu seurakuntatyössä pakolaiskriisin kautta.

– Teemme pakolaiskriisin varalle jo paljon sellaista työtä, joka ei näy vielä ulospäin. Kirkonkin täytyy varautua. Tässä nähdään nyt lyhytnäköisen politiikan tulos, pohtii Niittynen, jolle pakolaiskysymys on tuttu jo opiskeluajoilta, jolloin hän teki Pansion vastaanottokeskuksessa paljon vapaaehtoistyötä.

Niittynen ei usko, että muuttoliike jää tähän.

– Muuttoliike on jatkuvasti kasvava. Erityisesti ilmastokriisin myötä ihmiset joutuvat tulevaisuudessakin jättämään kotejaan, kun meren pinta nousee tai tulee luonnon katastrofeja.

Janica Vilen

Ville Niittynen

Syntynyt 1971

Kotoisin Raumalta

Perheeseen kuuluvat puoliso Paula Niittynen ja 10-vuotias poika

Ollut pappina 10 vuotta

Valtiotieteen ja teologian maisteri, poliittisen historian jatko-opiskelija

Asuu Auranlaaksossa perheensä kanssa