Vedenpaineen oletetaan korjautuvan perjantaina – keittokehotus voimassa edelleen

Vedenjakeluhäiriö on johtanut Naantalissa ja Raisiossa kahdenlaiseen naapureiden vahtimiseen

Jossain verkostopaine riittää hyvin pyykinpesuun, mutta kaikkialla ei saada edes vessaa vedettyä. Säännöstelykehotus on voimassa ja ihmisten toivotaan miettivän tarkoin, mikä on tällä hetkellä välttämätöntä veden käyttöä.

RAISIO, NAANTALI. Torstaina Raision vesijohtoverkostosta saatiin lisää tutkimustuloksia. Raision kaupungin mukaan alustavat näytetulokset Raision juomavedestä ovat kaikki puhtaita. 

Veden keittokehotus on kuitenkin edelleen voimassa ja vettä on käytettävä hyvin maltillisesti. Tämä johtuu siitä, että päärunkolinja pyritään ottamaan käyttöön perjantain aikana, jolloin päärunkolinjasta otettujen näytteiden on oltava puhtaita ja verkoston paineen on oltava riittävä. Päätöksen vedenkeittokehotuksen purkamisesta tekee ympäristöterveysviranomainen.

Tilanteen oletetaan normalisoituvan Raisiossa perjantaina. Siitä huolimatta on varauduttava tilanteen jatkumiseen, jos keittokehotusta ei voida purkaa. Joka tapauksessa Raisiossa vettä on käytettävä maltillisesti myös viikonloppuna. Veden jakelupisteet Raisiossa ja Naantalissa toimivat edelleen normaalisti.

Maanantaina Raisiossa sattuneesta putkirikosta alkanut vedenjakeluhäiriö koskettaa reilusti yli 50 000 ihmistä, kun lasketaan mukaan Raision ja Naantalin asukkaat sekä kunnissa työskenetelevät. Lisäksi häiriö on vaikuttanut myös Maskussa ja Nousiaisissa.

Pyykille vai ei?

Vedenjakeluhäiriö on johtanut kahdenlaiseen naapureista huolehtimiseen. Toisaalta ihmiset ovat hakeneet vettä autottomille naapureilleen, toisaalta on vahdittu, ettei naapurissa pestä pyykkiä. Myös Raision kaupungin työntekijöitä kummasteltiin tänä aamuna, kun he kastelivat puita torilla.

– Kasteluvesi tuotiin Turusta. Meillä on paljon arvokkaita taimia, jotka olisivat voineet kuolla näillä helteillä ilman vettä. Kyllä kaupunki huomioi vedenkäytön rajoittamistarpeen nyt kaikessa toiminnassaan, vakuuttaa Raision kaupungin viestintäpäällikkö Minna Heikkilä.

Miten säännöstelykehotukseen sitten pitäisi reagoida?

Turun Seudun Veden toimitusjohtaja Aki Artimo neuvoo jättämään auton pesut ja nurmikoiden kastelut väliin, mutta suihkussa käyminen ja pyykinpesu ovat sellaisia asioita, joiden tarpeellisuutta jokainen arvioi itse.

– Raisiossa ja Naantalin keskustassa ollaan pystytty pitämään verkostopainetta yllä suhteellisen hyvin. Se ei ole normaalilla tasolla, mutta pääsääntöisesti vettä on ollut käytössä koko ajan. Kun taas mennään Luonnonmaalle, Merimaskuun ja Rymättylään, on edelleen alueita, joissa verkostopaine on nollassa. Painetaso heikkenee sitä mukaa kun siirrytään länteen, Artimo selittää.

Artimon mukaan kaikki kulutus vaikuttaa painetasoon ja virtaamisnopeuteen. Painetaso on saarilla heikko ja osin vesi on ehditty kuluttaa ennen kuin se on ehtinyt sinne.

– Meillä on nyt käytössä sellaiset vedenjohtamissysteemit, joita ei ole tarkoitettu siihen toimintaan, jossa ne nyt ovat. Siksi vesitorniin ei saada vettä. Mutta jos saamme huomenna puhtaat näytteet, voimme aloittaa jakelun normaalia reittiä pitkin. Silloin ongelman pitäisi poistua. Kun paineet on saatu palautettua, voidaan pohtia keittokehotuksen poistoa, mutta siitä päättää ympäristöterveysviranomainen, Artimo sanoo.

Jos paineet saadaan palautettua perjantaina, onko mahdollista, että hanavettä päästään viikonloppuna juomaan?

– Jos kaikki menee parhaalla mahdollisella tavalla niin ainakin alueellisesti uskon, että keittokehotus voidaan purkaa, Artimo vastaa.

Janica Vilen