Paineita ei saada palautettua entiselleen tilapäisten linjojen avulla, mutta jos kaikki menee hyvin, tilanne normalisoituu perjantaina

Yksi vedenjakelupisteistä on Raision kirjaston pihalla. Raisiolainen Jarmo Merinen tuli ensi kertaa vedenhakureissulle keskiviikko-aamuna. Sitä ennen heidän taloudessaan pärjättiin pulloveden voimin.

RAISIO, NAANTALI. Raision ympäristöterveydenhuolto on antanut Raisioon ja Naantaliin veden keittokehotuksen maanantaina rikkoontuneen runkolinjaliitoksen vuoksi. Nyt molemmat rikkoutuneet putket on saatu korjattua ja rikkoutuneiden putkien klooraus aloitetaan tänään. Kaivantoon ja Ohikulkutien alikulkutunneliin valui putkirikon aikana 1300 kuutiota vettä. Alue saatiin eilen tyhjennettyä ja alikulkua voi jo käyttää normaalisti.

– Jälkimmäinen putki tuli kuntoon viime yönä. Kloorit saadaan sisälle tänään. Huomenna otetaan ensimmäiset näytteet ja jos kaikki menee hyvin, putkilinjat saadaan käyttöön perjantaina, arvioi Turun Seudun Veden toimitusjohtaja Aki Artimo.

Sitä ennen paineita ei saada palautettua normaaleiksi.

– Pidimme juuri äsken aiheesta palaveria. Yritimme viime yönä täyttää Raision vesitornia tilapäisen vedenjohtamisjärjestelyn avulla, mutta paineet eivät riittäneet siihen, että vettä oltaisiin saatu torniin asti. Niitä putkilinjoja ei ole tarkoitettu käytettäväksi siihen tarkoitukseen, joten emme saa verkostopainetta palautettua normaaliksi, Artimo kertoo.

Raisiolaisilla ja naantalilaisilla on tällä hetkellä tilapäisten putkilinjojen avulla käytössään noin 80 % normaalista vesimäärästä, mutta paineet voivat vaihdella paljonkin ja veden keittokehotus on edelleen voimassa. Jakeluhäiriö voi vaikuttaa myös Maskussa ja Nousiaisissa, sillä Naantalista Maskuun kulkeva vesilinja on suljettu.

Puhtaita näytteitä saatu!

Aki Artimon mukaan rikkoutuneista putkilinjoista ei ole päässyt vuotamaan mitään jakeluverkostoon. 

– Keittokehotus perustuu siihen, että verkosto meni maanantaina paineettomaksi. Siitä taas aiheutuu riski, että maaperästä pääsee likaantunutta vettä paineettomaan putkistoon, kuten esimerkiksi Nousiaisissa kävi, selittää Artimo.

Raision Vesi Oy hoitaa jakeluverkoston tutkintaa. Ensimmäiset näytteet ovat olleet puhtaita.

– Otamme näytteitä monesta paikasta ja kaikista tarvitaan kaksi puhdasta näytettä ennen kuin keittokehotus voidaan purkaa. Saamme viimeiset näyteanalyysit torstai-iltana, kertoo Raision Vesi Oy:n toimitusjohtaja Anna-Kristiina Järvi.

Järven mukaan Raisiossa ollaan suhtauduttu vedenjakeluhäiriöön vaihtelevasti, mutta pääsääntöisesti rauhallisesti.

Puhdasta vettä tarjolla useammasta vedenjakelupisteestä

Veden keittokehotus on siis voimassa edelleen, kunnes toisin tiedotetaan. Puhdasta vettä jaetaan Raisiossa ja Naantalissa vedenjakelupisteistä. Raisiossa pisteitä on Raision kirjaston (Eeronkuja 2) ja terveyskeskussairaalan (Sairaalakatu 5) pihoilla sekä kentällä Tikanmaan koulua vastapäätä (Kapponkatu 15). Myös kauppakeskus Mylly on avannut asiakaskäyttöön kaksi pienimuotoisempaa vesipistettä. Toinen Myllyn vesipisteistä sijaitsee Prisman sisäänkäynnin luona ja toinen uuden sisäänkäynnin luona lähellä XXL-myymälää.

Naantalin jakelupisteet sijaitsevat terveyskeskuksen parkkipaikalla, Aurinkosäätiön pihalla sekä Puistotiellä; Rymättylässä Katavakodin pihalla ja torilla sekä Merimaskussa Osuuspankin pihalla.

Vesipisteistä voi hakea juomavettä omiin astioihin. Noutovettä ei tarvitse keittää.

Hanavettä on tällä hetkellä saatavilla, mutta sitä tulee käyttää maltillisesti. Juomavettä ja ruuanlaittoon käytettävää vettä tulee keittää n. 5–10 minuuttia, mutta suihku- ja siivousvetenä hanavettä voi käyttää turvallisin mielin keittämättä.

Janica Vilen