”Enhän minä ole mikään julkkis!” Voimalaitosmies yllättyi Unikeon tittelistä

Kuva: Visit Naantali – Naantalin matkailu oy

Turun Seudun Energiatuotannon toimitusjohtaja Tapani Bastman yllättyi valinnastaan, koska ei ole mielestään mikään julkisuuden henkilö. Unikeonpäivän ajaksi hänestä kuitenkin tuli sellainen.

Vuoden 2018 Unikeko Tapani Bastman

– Syntyi Särkisalossa

– opiskeli Lappeenrannassa lämpövoimatekniikan diplomi-insinööriksi

– on työskennellyt energiansäästön parissa muun muassa sellutehtaissa

– on toiminut Tampellan metsäteollisuuden energiajohtajana

– on suunnitellut voimalaitoksia konsulttina

– headhuntattiin Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n toimitusjohtajaksi Naantaliin vuonna 2011

– on naimisissa ja kolmen pojan isä

– harrastaa lukemista sekä luonnossa liikkumista patikoiden ja hiihtäen.

NAANTALI. Unikeon julkistaminen on vuosittain todellinen yleisömagneetti Naantalin vanhan kaupungin satamassa. Tänäkin vuonna laiturit täyttyivät ihmisistä, jotka jännittivät, kuka viileään meriveteen heitetään. Pulahduksen jälkeen paljastui, että vuoden 2018 valtakunnan virallinen Unikeko on Turun Seudun Energiatuotannon toimitusjohtaja Tapani Bastman.

Bastman on urallaan vastannut muun muassa sellutehtaiden energiataloudesta, konsultoinut voimalaitosten suunnittelijana ja nyt tosiaan hän toimii Naantalissa sijaitsevan monipolttoainelaitoksen toimitusjohtajana.

Energia-alan asiantuntija kertoo yllättyneensä positiivisesti valinnastaan Unikeoksi.

– Olin todella yllättynyt, että voimalaitosmies valitaan Unikeoksi. Enhän minä ole mikään julkkis, enkä ylipäätään ole juurikaan julkisuudessa. Mutta tietenkin otin valinnan vastaan kunnia-asiana, sillä Unikeko-valinnalla on pitkät, kunniakkaat perinteet, Bastman kommentoi ylpeänä.

Kuvauspyynnöt yllättivät

Jos oli valinta Bastmanille itselleen yllätys, lisää yllätyksiä mies koki Unikeon päivän aikana.

– Tiesin kyllä tarkkaan, miten suuren julkisuuden valtakunnallisestikin Unikeon päivä Suomessa saa, mutta olin silti yllättynyt haastattelujen määrästä ja mediahuomiosta, kertoo Bastman.

Mutta ennen kaikkea yleisön kiinnostus oli miehen mielestä hämmentävää.

– Ihmiset tulivat kymmenittäin, melkeinpä sadoittain, pyytämään minua heidän kanssaan yhteiskuvaan. Sellaista ”julkkisasemaa” en kyllä osannut yhtään odottaa, naurahtaa Bastman.

Moni halusi ikuistaa tuoreen Unikeon paitsi kanssaan, myös Muumimaailman hahmojen kanssa.

– Muumit ja Unikeko. Ne näyttävät olevan edelleen kovat brändit, joista Naantali tunnetaan.

Unikeonpäivä varsinainen edustustehtävä

Unikeko paljastettiin Naantalissa perinteisin menoin. Tapani Bastman pudotettiin viileään meriveteen. Kuva: Marko Vuosjoki.

Varsinainen Unikeon päivä oli Bastmanille yhtä hulinaa, kun häntä kuskattiin haastattelusta toiseen, kuvauspyyntöjä sateli ja ihmiset kävivät onnittelemassa ja juttelemassa miehen kanssa. Jatkossa tahti on kuitenkin rauhallisempi.

– Käsittääkseni vuoden varrella on jokunen tilaisuus, jossa olen mukana Unikeon ominaisuudessa. Näitä edustustehtäviä on kuitenkin varsin harvoin, eli kyllä Unikeon päivä on se varsinainen edustuspäivä, kertoo Bastman.

Mies odottaakin ennen kaikkea ensi vuoden heinäkuun 27:ttä päivää.

– Se tulee varmasti olemaan hauska hetki, kun olen kylttiä kantamassa ja joku muu pudotetaan viileään meriveteen, naurahtaa Bastman.

Ja viileää se merivesi kuulemma oli, vaikka viikkojen helteet olivatkin vettä lämmittäneet.

– Ei merivesi varmaan koskaan ihan lämpimäksi tulekaan, eli voin kyllä sanoa, että oli viileä herätys päivään, nauraa Bastman.

Voimanaiset tyytyväisiä Unikeon päivän antiin

Pia Teissala on juontanut jo 13 peräkkäistä Unikeon päivää. Ja matka jatkuu, sillä hänen tavoitteenaan on saada 15 täyteen.

Unikeon kestien järjestelyissä on viime vuosina kunnostautunut lukuisia ihmisiä, ja heistä kaiketi näkyvimmin päivän tapahtumien pitkäaikainen juontaja Pia Teissala ja Naantalin Matkailun toimitusjohtaja Tarja Rautiainen. Unikeon päivän voimanaiset olivat tyytyväisiä tämänvuotisten kestien antiin.

Pia Teissala on juontanut Unikeon päivän tapahtumia nyt 13 vuotta peräkkäin. Ja matka jatkuu.

– Unikeon päivä on yksi Naantalin kesän hienoimpia ja kivoimpia tapahtumia, joten minulle on ollut ilo ja kunnia juontaa tapahtumaa näin pitkään, kertoo Teissala.

Teissala aikookin jatkaa juontamistaan vielä kahtena tulevana vuonna.

– Jos vain mahdollista, niin juontaisin vielä kahdet Unikeon päivät. Tavoitteeni on jo jonkin aikaa ollut juontaa 15 Unikeon kestiä peräjälkeen, nauraa Teissala.

Jos Teissala päästetään 15 juontokerran jälkeen ”eläkkeelle”, lieneekö uhkana, että seuraavana vuonna hänet pudotetaan meriveteen?

– Sitä on muuten joku muukin kysellyt ja arvaillut, että voisiko niin käydä. Ei kai sentään, en minä ainakaan itse ajattele, että olisin jotain niin huikeaa Naantalin hyväksi tehnyt… Mutta tiedä sitä, pohtii Teissala.

Jekkuja ja hauskoja sattumuksia

Tänäkin vuonna Unikeon päivillä yleisö viihtyi. Kesteihin kuuluu olennaisena osana rento tunnelma.

– Ihmiset ovat aina Unikeon päivillä hyvällä tuulella. Muistan kerran, kun Lordi oli voittanut Euroviisut, ja lasten pukukilpailun voittivat pojat, joilla oli Lordi-asut. Keksimme pikku jekun, ja kerroimme yleisölle, että Lordi esiintyy Kirkkopuistossa illalla. Kun ihmisille paljastui, että esiintymässä olikin pukukilpailun voittajat, kukaan ei ollut pahalla tuulella, vaan päinvastoin tilanne oli kaikkien mielestä todella hauska, muistelee Teissala.

Teissalan juontovuosiin mahtuu tietenkin yhtä jos toistakin. Pahoja mokauksia ei ole sattunut – ei ainakaan sellaisia, jotka olisivat kuuluneet yleisöön.

– Yhden tapauksen muistan ikuisesti. Unikeon nimi oli melkein sama kuin erään ystäväni, ja harjoittelin edellisenä iltana, etten vaan sanoisi vahingossa ystäväni nimeä. No niinhän siinä kävi! Mutta korjasin virheeni sadasosasekunnissa, eivätkä ihmiset edes huomanneet. Unikeko itse ja ystäväni kyllä huomasivat, ja pahoittelinkin tilannetta Unikeolle – joka nauroi koko tilanteelle!

– Ja ainoastaan yhden kerran näiden 13 vuoden aikana on satanut. Jos on Suomen juhannus yleensä kylmä ja sateinen, niin Unikeon päivä on Naantalissa aurinkoinen, kertoo Teissala hymyillen.

Helle vähentänyt ihmisten liikkumista

Naantalin Matkailun toimitusjohtaja Tarja Rautiainen kertoo, että hellejaksot ovat tehneet matkailijoiden liikkumisesta epätasaista. Päätökset tehdään viime tipassa säätiedotteiden tukemina.

Pitkä hellejakso ei ole matkailun kannalta pelkästään hyvä asia. Kuumuus rajoittaa selvästi ihmisten aktiivisuutta ja liikkumista.

– Unikeon päivän aamuna rannassa oli tosi hyvin väkeä. Viileä aamu houkutteli, kertoo Naantalin Matkailun toimitusjohtaja Tarja Rautiainen.

Ja vaikka kestipäivänä ihmisiä liikkui mukavasti myös helteisenä iltapäivänä ja illalla, kuumuus on näkynyt Naantalin matkailukesässä ison vaihtelun aiheuttajana.

– Kesä on ollut todella epätasainen. Yhtenä päivänä opastetulla kierroksella on yli sata ihmistä ja seuraavalla vain 30. Emme ole tottuneet tällaiseen helleaaltoon, kertoo Rautiainen.

Suomalaiset huvipuistot ovatkin ilmoittaneet kävijämäärien laskeneen viime vuodesta.

– Varausjänne on lyhentynyt. Ihmiset tekevät päätöksiään nopeammin kuin ennen, fiiliksen ja säätiedotteen perusteella, pohtii Rautiainen.

Marko Vuosjoki