Lasse-Maijan etsivätoimisto iskee kohderyhmänsä nauruhermoon

Kuva: Patrick Redmond.

Ensi-ilta: 10.8.2018

Kesto: 1 t 29 min

Levittäjä: SF Film Finland Oy

Ohjaaja: Josephine Bornebusch

Pääosissa: Ester Vuori, Frank Dorsin, Johan Rheborg, Katrin Sundberg, Tomas Norström, Lotta Tejle, Jonas Karlsson

ELOKUVA-ARVIO. Muun muassa Tervetuloa Ruotsiin! -komediasarjasta ja Solsidanista tutuksi tullut näyttelijä Josephine Bornebusch hyppää ensimmäistä kertaa urallaan koko illan elokuvan ohjaajan tuolille. Lopputuloksena on viihdyttävä perhe-elokuva Martin Widmarkin luomista nokkelista kaveruksista: Maijasta ja Lassesta, jotka ratkovat erilaisia mysteereitä.

Elokuva perustuu suosittuun lasten samannimiseen dekkarisarjaan, josta on ilmestynyt jo 26 osaa. Kirjasarjan luoja Martin Widmark on koulutukseltaan keskiasteen opettaja, joka oli huolissaan lasten lukuinnosta. Pitkän uran maahanmuuttajien kanssa tehnyt pedagogi onkin kirjoittanut yli 80 lasten ja nuorten kirjaa, ja palkittu kolmetoista kertaa kirjallisuuspalkinnoilla, joten lähtökohdat elokuvalle olivat kiinnostavat.

Itse elokuva keskittyy tarinaan siitä, miten Maija ja Lasse tapaavat, tempautuvat etsimään kadonnutta Hammurabin kirjaa ja löytävät kelluvan konttorinsa hylätystä kalastusveneestä. Tarina vie mukanaan, ja matkan varrella syyllisiksi epäillään kirjavaa joukkoa Vallilan koulun henkilökuntaa kirjoja rakastavasta kirjastonhoitajasta, outoon englannin opettajaan, eläimiä vihaavaan vahtimestariin ja epäilyttävään vastikään palkattuun liikunnanopettajaan – ailahtelevasta rehtorista puhumattakaan.

Elokuva ei sorru liiaksi lastenelokuvien kliseisiin, vaikka tärkeänä teemana kantaakin ystävyys – ja tietysti myös petturuuden tuska. Maija ja Lasse löytävät vihjeitä varastetusta kirjasta osin terävänenäisen nuuskijahiiren Anderssonin ansiosta. Tasaisesti etenevä tarina naurattaa ja viihdyttää kohderyhmäänsä, eikä seurassa ollutta aikuistakaan väsyttänyt puolitoistatuntisen aikana.

Lasse-Maijan etsivätoimisto – ensimmäinen arvoitus -elokuva vetää mukaansa heti ensi metriltä erityisesti Ruotsissa supertähden asemassa olevan popparin Veronica Maggion musiikin vuoksi. Puvustus osuu nappiin ja kuvauksen avulla onnistutaan hyppäämään tunnelmasta ja maailmasta toiseen, kuten hyvässä lasten elokuvassa on tapana.

Elokuvassa nähdään erinomaista lapsinäyttelemistä. Ester Vuori Maijana ja Bonusperhe-sarjasta tuttu Frank Dorsin Lassena onnistuvat luomaan uskottavat, hauskat ja samaistuttavat hahmot. Suomenkielisessä versiossa Maija saa äänensä paimiolaiselta Esteri Seppälältä ja Lasse taas Rasmus Kärkkäiseltä, jotka kumpikin onnistuvat rooleissaan niin ikään erinomaisesti.

Mikko Seppälä, Janica Vilen

 

11-vuotiaan arvio:

Elokuva oli todella hauska ja etsivähiiri oli paras!”

4-vuotiaan arvio:

Super-kiva! Ei jännittänyt yhtään!” (Kädestä kuitenkin halusi pitää kiinni useammassa kohtauksessa)