Vilhelm Junnila haluaa houkutella risteilyaluksia Naantaliin

NAANTALI. Perussuomalaisten valtuutettu Vilhelm Junnila jätti maanantaina 11. kesäkuuta valtuustoaloitteen, jossa hän esittää, että Naantalin kaupunkikonserni selvittää mahdollisuudet väylämaksujen kohtuullistamiseen ja luotsausmaksujen subventointiin risteilyalusten osalta sekä valmistelee toimenpiteitä risteilyalusten houkuttelemiseksi Naantaliin vuoteen 2020 mennessä. Aloitteen allekirjoitti enemmistö kaikista valtuutetuista.

– Naantalin Satama on kehittänyt laituriratkaisujaan, jotta ne palvelevat useamman varustamon toiveita. Aiemmin jopa Viking Line liikennöi kotikaupunkiimme. Sen jälkeen on ollut hiljaista, Junnila toteaa aloitteessaan.

Hän uskoo 500–700 ihmistä kuljettavien risteilyalusten tuovan kaupunkiin ylimääräistä ostovoimaa, joka ei edellytä erillistä majoituskapasiteettia.

Junnilan mukaan Naantalissa ja Turussa suurin haaste risteilyalusten houkuttelemiselle eivät ole olleet myyntiponnistukset, vaan logistiset syyt.

– Väylämaksut ja saariston pitkistä etäisyyksistä johtuen luotsausmaksut ovat kohonneet tarpeettoman korkealle. Varustamo on voinut säästää edestakaisella matkalla peräti 10 000 euroa, jos se on mennyt helpommin saavutettavaan satamaan, kuten Helsinkiin tai Maarianhaminaan. Turun satama on toisinaan vaatinut luotsausmaksujen kohtuullistamista. Luotsauksen avaamisesta kilpailulle on myös taisteltu. Siihen ei ole kuitenkaan tulossa merkittäviä muutoksia, Junnila taustoittaa.

Junnila uskoo, että väylämaksujen kohtuullistaminen ja luotsausmaksujen subventointi mahdollistaisi risteilyalusten kiinnittymisen Naantalin satamaan.

– Meillä on kunnon syväväylä ja olemme tunnettu kohde erityisesti kesäaikaan. Risteilyalusten houkuttelu ei ole utopiaa, vaan realismia, jos inframaksuja pystytään järkevällä suunnittelulla alentamaan risteilyalusten osalta ja siten tekemään vierailuista taloudellisesti perusteltua, hän toteaa.