Rannikko- ja saaristoalueen Tammireitit löytyvät digikartalta

Tammireitit tarjoavat liikunnan lisäksi leppoisia maalaismaisemia ja kyläidyllejä. Kuva Sauvon kierrokselta. Kuva: Jouko Parviainen.

Itäisten kuntien reitistöhanke toteutettiin 1.8.2017–31.5.2018. Hanketta hallinnoi Kaarinan kaupunki, ja muut toteuttajat olivat Lieto, Paimio ja Sauvo. Noin 66 000 euron budjettiinsa hanke on saanut Varsin Hyvä ry:n myöntämää Leader-rahoitusta Euroopan maaseudun kehittämisen maaseuturahastosta.

Inveistointirahoitus haettavana

Leader Varsin Hyvän Lattiasta kattoon, pihalta luontoon-teemahanke on suunnattu yleishyödyllisille yhteisöille. Ne voivat hakea 14. syyskuuta mennessä Leader-rahoitusta 1000–7000 euroa yhteiseen käyttöön tuleville investoinneille.

Hankkeessa toteutettavat investoinnit voivat olla esimerkiksi laite- ja kalustohankintoja, vapaa-ajan virkistysmahdollisuuksien lisäämistä ja turvallisuuden parantamista. Kohteita ovat yhteisessä käytössä olevat tilat ja niiden ympäristö, luontoreitit ja ulkoliikuntapaikat.

MATKAILU. Ensimmäiset Kaarinan, Liedon, Paimion ja Sauvon virkistys- ja luontomatkailureitit on viety sähköisille kartoille itäisten kuntien reitistöjen hankeajan päätyttyä 31. toukokuuta. Tammireitit-reitistö käsittää pyöräilyreittejä 275 kilometriä sekä luonto- ja patikointipolkuja 50 kilometriä. Myöhemmin julkaistaan melontareittejä reilut 100 kilometriä.

Reittien suunnitteluun on hankkeen asiantuntijoiden lisäksi osallistunut yli 70 yhdistystä, seuraa tai yksityisiä henkilöitä. Ehdotuksia uusiksi reiteiksi tuli niin paljon, ettei kaikkia ehditty käydä läpi hankkeen aikana. Työtä jatketaan yksityisteiden tiekuntien ja maanomistajien kanssa, joihin luotiin yhteydet osana hanketta.

Digikartat löytyvät netistä

Reitit ja polut löytyvät sähköisinä karttoina reitisto.fi:stä. Karttojen lisäksi useimmista reiteistä kerrotaan niiden pituus, vaikeusaste, nähtävyydet ja palvelut, kuten uimarannat, taukopaikat, kahvilat, ravintolat ja majapaikat. Pyöräilyreitistä myös mainitaan, soveltuuko se esimerkiksi lapsiperheille ja onko parempi valita katu- vai maastopyörä.

– Maastoon polkuja ja melontareittien taukopaikkoja ryhdytään merkitsemään myöhemmin kesällä, mikäli jatkohankkeelle saadaan rahoitusta. Sitä haetaan myös alueen yrityksiltä. Reittien opastauluihin on varattu tilaa hyvää asiaa tukevien sponsoreiden nimille, sanoo viheraluepäällikkö Ossi Vesalainen Kaarinan kaupungilta.

Pyöräilyreittien opasteita on odotettava kesään 2019. Syynä on tuolloin voimaan astuva uusi tieliikennelainsäädäntö, jonka liikennemerkkiasetuksessa määritetään pyöräilyteiden uudet opastukset ja viitoitukset.

Pyöräilijät toki voivat omatoimisesti tutustua reitteihin jo tulevana kesänä. Reittejä täydennetään sitä mukaa, kun niiden käytöstä on sovittu tiekuntien kanssa, Vesalainen lisää.

Luontokohteesta matkailutuotteeksi

Matkailuyrityksetkin hyötyvätmatkailijoille ja asukkaille suunnatun virkistysreitistön kehittämisestä.

– Patikointi, pyöräily ja melonta kuuluvat matkailun nousevaan outdoors-trendiin: yhä useampi haluaa liikkua terveellisesti ja samalla tutustua paikalliseen luontoon, kulttuuriin, ruokaan ja ihmisiin, kertoo projektipäällikkö Jouko Parviainen Sauvosta.

Parviaisen mukaan tavoitteena siintää koko läheisen rannikko- ja saaristoalueen yhdistävä yhteistyö.

Patikka-, pyöräily- ja melontareitistö on tarkoitus yhdistää Salon ja Kemiönsaaren, Raaseporin ja Hangon sekä Turun muun alueen reitteihin. Turun seudun kunnista puhuttaessa esimerkiksi Maskusta minuun on jo oltu yhteydessä mahdollisesta yhteistyöstä sekä itäisten kuntien reitistöhankkeen mallin soveltamisesta läntisten kuntien alueelle, Parviainen lisää.

Raitti 181 kerää yhteen 28 yritystä

Sauvossa on saatu hyviä kokemuksia yrittäjien ja yhdistysten yhdessä luomasta Raitti 181 -matkailubrändistä. Raitti 181 syntyi 1.10.2016 – 31.12.2017 käynnissä olleen Sauvon matkailuelinkeinon esiselvitys ja aktivointihankkeen alkuvaiheessa. Brändi sai nimensä Paimiosta Sauvon kautta Kemiönsaarelle johtavan tien 181 mukaan.

Hankkeen lopussa Raittiin oli liittynyt 28 eri alan yritystä. Matkailualalle hanke toi uusia avauksia, kuten esimerkiksi Eco Camp Grelsbölen puihin kiinnitettävät tentsile-teltat sekä Wanhan Liesniemen Keskiaikamarkkinat, jotka hyvän palautteen ansiosta järjestetään tänä kesänä kaksipäiväisinä 21. – 22. heinäkuuta.

Katariina Mäkinen-Önsoy