Raision lauantaisen hyväntekeväisyysottelun kärkinimet selvillä

Kerttulan liikuntakeskus täyttyy lauantaina paitsi seuroista ja lapsiperheistä myös huippu-urheilijoista ja julkisuuden henkilöistä, jotka tulevat pelaamaan jalkapalloa Reilu fiilis -hyväntekeväisyysotteluun.

RAISIO. Raisiossa kerätään lauantaina 9. kesäkuuta varoja vähävaraisten perheiden lasten harrastusmaksuihin. Yksi päivän kohokohdista tulee olemaan kello 13–14 pelattava hyväntekeväisyysottelu, johon tulevat pelaamaan muun muassa jääkiekkolegendat Timo ja Petteri Nummelin sekä Jani Hurme ja Juhani Tamminen, RNK:n tähtipelaaja ja moninkertainen ringeten maailmanmestari Susanna Tapani, näyttelijä ja Maskun Palloseuran puheenjohtaja Valtteri Roiha, vapaaottelun Suomen mestari Teemu Packalén, Interin futisikoni Henri Lehtonen, koripalloilija Tiina Sten, Sohvaperunat tv-sarjastakin tuttu turkulaiskaksikko Juhani Koskinen ja Osku Valtonen, HC TPS:n keskushyökkääjä ”Monsterimonni” Jonne Virtanen sekä monia muita.

Nähtäväksi jää, miten käy, kun huippu-urheilijoiden ja muiden julkkisten sekaan kentälle heitetään paikalliset poliitikot. Raision kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Janne Laulumaa on yksi heistä.

– Olen pelannut nappulaliigan jälkeen jalkapalloa lähinnä firman vuosittaisissa turnauksissa, mutta tänä vuonna meille järjestetään enää pelkkä rankkarikisa, kun 10 % porukasta on aina jäänyt pelin vuoksi sairaslomalle. Siinä on riskinsä, kun entiset huiput saavat voitontahtonsa kaivettua esiin, hän ennustaa – kuitenkin hyvillä mielin.

Perheet pulassa harrastusmaksujen kanssa

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Janne Laulumaa edustaa hyväntekeväisyysottelussa Raision kaupunkia.

Laulumaan oma laji on aikanaan ollut koripallo. Sitä hän pelasi pitkään puoliammattilaisena. Urheilukärpänen on puraissut myös perheen jälkikasvua, jonka skaalaan kuuluu muun muassa jääkiekko, uinti, salibandy ja voimistelu.

– Ymmärrän hyvin, että perheissä joudutaan säästämään lasten harrastuksista. Kausimaksut ovat nousseet viime vuosina kautta linjan lajista riippumatta ja myös varusteiden hinnat kasvavat koko ajan. Viisi vuotta sitten jääkiekkomailan sai vielä satasella. Nyt 150 euroa ei tahdo riittää mihinkään. Jääkiekko onkin hyvä esimerkki kalliista harrastukset. Kausimaksut ovat 1200–2000 euroa vähän riippuen seurasta ja sponsoreista ja siihen tulee kaikki varusteet, leirit ja muut kulut päälle. Se alkaa olla vanhemman vuosituloista jo aika iso siivu. Kaikilla ei millään ole sellaiseen varaa ja sitä kautta menetetään monta mahdollisuutta, hän toteaa.

Lisäksi hän näkee, että palkat eivät ole nousseet Suomessa samassa suhteessa kuin elinkustannukset ja siksi perheillä on käytettävissään entistä vähemmän rahaa.

Harrastusmaksujen nousun hän uskoo selittyvän myös talkootyön vähentymisellä. Jos ennen vanhemmat hoitivat talkoilla kaiken, nykyään seurat palkkaavat ulkopuolista apua. Ja se näkyy kausimaksuissa.

– Niissä perheissä, joissa on rahaa, vanhemmat usein maksavat mielellään vähän korkeampaa kausimaksua, jotta ei tarvitse olla koko ajan talkoissa, mutta samalla se kohonnut kausimaksu sulkee muita perheitä ulos, Laulumaa selittää.

Reilu fiilis -tapahtumaa hän pitää erittäin tervetulleena Raisioon. Siksi hän lähti mielellään mukaan pelaamaankin.

– Mä oon yleensäkin politiikassa sitä varten, että haluan innostaa muita toimimaan yhteisten asioiden eteen, jotta maailma olisi parempi paikka, hän sanoo.

Laulumaan lisäksi kaupunginvaltuustosta tulevat pelaamaan Jari Pulkkinen, Kalle Myllymäki, Tapio Soiniitty ja Annika Aaltonen.

Koko tuotto lapsille

Tapahtumapäivän tuotto käytetään lyhentämättömänä raisiolaisten vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten harrastusten tukemiseksi.

Päivä koostuu kolmesta eri tapahtumasta. Aamupäivällä kello 10–14 järjestetään lapsiperheille tarkoitettu tapahtuma, jossa on tarjolla lajikokeiluja, pomppulinnaa ja paljon muuta tekemistä. Tapahtumaan voi lähteä etsimään itselleen syksyksi uutta harrastusta tai sitten vain pitämään hauskaa perheen tai kavereiden kesken. Ohjelmaa järjestävät muun muassa paikalliset urheiluseurat ja yritykset.

Iltapäivällä järjestetään yrityksille suunnattu virkistyspäivä kello 15–18, jossa yritykset kilpailevat leikkimielisesti keskenään ja pääsevät kokeilemaan eri lajeja rennoissa tunnelmissa.

Ja näiden tapahtumien välissä pelataan hyväntekeväisyysottelu. Ottelun pääsymaksu sisältyy päivätapahtuman lipun hintaan.

Tapahtuman järjestää Raision Fysioterapia yhteistyössä kaupungin, seurakunnan, paikallisten seurojen ja yritysten kanssa. Sateen sattuessa tapahtuma tapahtuma siirretään sisätiloihin.

Varainkeruutapahtuman tuottojen jakamisesta vastaa Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry. Avustuksen voi saada raisiolainen vähävarainen lapsiperhe, ja avustus tulee käyttää lapsen tai nuoren harrastusmaksuihin Raisiossa.

– Haluamme kerätä rahaa nimenomaan tänne, eikä siihen, että lapset lähtevät harrastamaan Turkuun. Haluamme tukea tätä aluetta niin, että harrastusmahdollisuudet löytyisivät mahdollisimman pitkään omasta kotikunnasta, Pauliina Luukkala Raision Fysioterapiasta toteaa.

Janica Vilen

*Muokattu 8.6. klo 8.20 Lisätty valtuutettujen nimiä ja korjattu Henri Lehtosen nimi.