Palvelukotikapinoitsijat Merimaskun teatterin ensi-illassa torstaina

Rollaattorikapina valloittaa Merimaskun teatterin 7. kesäkuuta alkaen. Kuvat: Ragip Önsoy.

NAANTALI. Merimaskun teatterin tämän kesän näytelmänä Kollolassa nähdään 7. kesäkuuta alkaen Tanja Puustinen-Kiljusen käsikirjoittama Rollaattorikapina. Näytelmän ohjaa turkulainen Venla Kuitunen, jonka ensimmäinen ohjaustyö Merimaskuun oli viimevuotinen Tankki täyteen.

Tähän päivään kirjoitettu Rollaattorikapina sijoittuu muistisairaiden palvelukotiin, jossa eletään sote-muutoksen myllerryksessä. Kantaa otetaan siis vahvasti mutta myös komediallisesti kesäteatteriin sopien: Muutoksen aiheuttamille ilmiöille, ennakkoluuloille ja meille kaikenikäisille ihmisille ylipäätään on lupa nauraa, Kuitunen sanoo hymyillen.

Näytelmässä on 13 roolia ja 12 näyttelijää. Tuplaroolin tekee Merimaskun teatterin toimikunnan puheenjohtaja Margit Lehtinen Kerttu-hoitajana ja toimittajana.

Käsikirjoittaja tarjosi viime syksynä tekstiä meille. Se vaikutti lupaavalta ja teatteriimme sopivalta, joten lähdimme hakemaan näyttelijöitä roolitukseen. Tässä tekstissä oli paljon rooleja täytettävänä, Lehtinen kertoo.

Lennokasta sanailua ja tiukkoja kontrasteja

Tanja Sirén (vas.), Arto Kultanen ja Liisa Ruuska roolivaatteissaan Merimaskun teatterin harjoituksissa toukokuun lopulla.

Merimaskulainen Tanja Sirén esittää näytelmässä pääkapinoitsijana riehuvan Vienon tytärtä Minna Halttusta.

Innostuin teatteriharrastuksesta viime kesän näytelmän täällä nähdessäni. Minnan roolissa on parasta juuri se, kun siinä on kaikki mahdolliset tunteet esillä, Sirén iloitsee.

Turkulaisen Arto Kultasen roolihahmo Veikolla on romanttisia toiveita Vienon suhteen.

Nyt oli sellainen hetki elämässä, että järjestyi tilaa uudelle harrastukselle. Veikon rooliin on ollut helppo sopeutua, vaikka ensi kertaa teatterilavalla olenkin, pitkäaikaiseksi harrastuksekseen kuorolaulun mainitseva Kultanen toteaa.

Sekavaa tapahtumien vyyhtiä pehmentää pätkätyöläisenä vanhuksia hoitava Irina, jota näyttelee helsinkiläinen Liisa Ruuska.

Tekstissä on paljon herkullisia kontrasteja, joita Irina ihanasti korostaa omalla olemuksellaan. Olen pitkään haaveillut näyttelemisestä, ja viime vuonna täällä käydessäni uskaltauduin tiedustelemaan paikkaa seuraavassa esityksessä, kesällä Rymättylässä sijaitsevalla mökillään viihtyvä Ruuska sanoo.

Harrastajanäyttelijöiden mukaan roolihahmot pääsevät kunnolla eloon siinä vaiheessa, kun vuorosanoja ei tarvitse luntata paperilta.

Ja samalla siviiliminä unohtuu, se on todella rentouttavaa! he huudahtavat.

Lavastus, puvustus ja maskit ovat syntyneet koko työryhmän panoksella.

Pieniä muutoksia tekstiin

Mikkeliläisen kirjoittajan tekstiä on muutettu työryhmän toimesta vain vähän.

Muutama sana on muutettu varsinaissuomalaiseen suuhun sopivammaksi. Tästä esimerkkinä mykysoppa, joka on nyt tässä versiossa klimppisoppa, ohjaaja Kuitunen toteaa.

Suosituksi kesäteatterikappaleeksi muodostunutta Rollaattorikapinaa on esitetty Mikkelin suunnalla jo useampaan kertaan. Merimaskua ennen varsinaissuomalaisista teattereista näytelmän ehti esittää Vehmaan Wanha-Vinkkilän kesäteatteri viime kesänä.

Katariina Mäkinen-Önsoy