Veneilyn edelläkävijä Galeon 470 Skydeck on myös Naantalin Venemessujen vetonaula

Helsingin Venemessuilla mainetta ja kunniaa niittänyt Galeon 470 Skydeck nähdään Naantalin Venemessuilla, kun puolalaisen edelläkävijän valmistama vene palaa messuille muutaman vuoden tauon jälkeen. Tutustumisvierailu Naantalin Venemessuilla nähtävään Galeon 470 Skydeckiin onnistuu ajanvarauksella.

Puolalaisella Galeonilla on neljän vuoden putki Helsingin messujen ykkösveneenä. Tämän vuoden voittaja Galeon 470 Skydeck nähdään Naantalin Venemessuilla.

NAANTALI. Naantalin Venemessuilla 25.–27. toukokuuta on tänäkin vuonna esillä toinen toistaan upeampia matkaveneitä, mutta kaikista loistokkain näin etukäteen ajatellen lienee puolalainen Galeon 470 Skydeck. Vene voitti Helsingin venemessujen parhaan matkamoottoriveneen palkinnon helmikuussa. Messuvoitto oli Galeonille jo neljäs peräkkäinen, ja tänäkin vuonna raati arvosti veneen hinta/laatu -suhdetta, laatuvaikutelmaa, jämäkkyyttä ja innovatiivisia ratkaisuja, jonkalaisia ei muiden valmistajien veneissä ole.

Ainutlaatuisia tilaratkaisuja

Galeon on maailmalla tunnettu innovatiivisista ratkaisuistaan, ja Helsingin venemessuillakin sähköinen yläohjaamon pressu ja veneen laidoilla olevat, sähköisesti avattavat terassit ihastuttivat niin yleisöä kuin messuraatiakin.

– Nämä ovat tilaratkaisuja, joita muilla venevalmistajilla ei vielä ole, kehuu Galeonia maahantuovan Nordec Nauticin toimitusjohtaja Juha Pulli.

Sateen sattuessa yläohjaamon suojaava pressu on paikallaan hieman reilussa minuutissa. Jokainen, joka on taistellut veneen ohjaamon pressun kanssa kelin muuttuessa nopeasti huononmpaan suuntaan, osaa arvostaa nopeata ja vaivatonta suojautumista. Sivuterassit puolestaan tuovat avautuessaan auringonpalvojille tai vaikkapa ulkoilmassa ruokailusta nauttiville neljä neliötä lisää tilaa.

– Neljä neliötä ei kuulosta paljolta, mutta veneilijät ymmärtävät, että se lisää avaruutta ja käyttökelpoista tilaa veneessä todella paljon, toteaa Pulli.

Aukeavat sivuterassit ovat molemmin puolin kolme metriä pitkät ja leveydeltään 65 senttimetriä.

– Avautuvat terassit ovat lisävaruste, mutta tietääkseni ainuttakaan 470 Skyta ei ole tilattu ilman niitä.

Juha Pullin odotukset Naantalin Venemessuilta ovat merkin tunnettavuuden lisäämisessä.

– Galeon ei ole suomalaisille vielä kovin tuttu merkki, joten luonnollisesti haluamme lisätä merkin näkyvyyttä ja tunnettavuutta Turun seudulla. Uskon, että 470 Skydeckin innovatiiviset ratkaisut kiinnostavat ihmisiä, hän pohtii.

Puolan arvostus pikkuhiljaa nousussa

Vaikka Helsingin messujen puolueeton raati on jo neljänä vuonna peräkkäin valinnut parhaaksi Galeonin, moni suomalainen veneilijä katsoo silti vieläkin kieroon Puolassa valmistettua jahtia – ja aivan syyttä.

– Ennakkoluulot ovat syvällä, mutta eiköhän näiden messumenestysten kautta ihmiset ala pikkuhiljaa ymmärtämään, miten laadukasta jälkeä Puolassa tehdään, uskoo Pulli.

Itseasiassa Puola on maailman suurimpia jahtien valmistusmaita.

– Moni amerikkalais-, ranskalais-, saksalais- tai vaikkapa italialaismerkki valmistetaan alihankintana Puolassa. Euroopan Unionin maissa käytössä olevista veneistä noin kolmasosa on tehty Puolassa, mikä on hämmästyttävän suuri osuus. Tätä eivät suomalaisveneilijät tiedä, ja siksi Puolan arvostus veneiden valmistusmaana on meillä Suomessa aivan lapsenkengissä. Muualla Euroopassa Puolan asema tunnustetaan, ja puolalaisia veneitä arvostetaan aivan toisella tavalla, kertoo Pulli.

Marko Vuosjoki