Teräsrautelan koulun rehtori Johanna Erkkilä on Länsi-Turun positiivisin!

Vuoden positiivisin länsiturkulainen Johanna Erkkilä: ”Olen nöyrän kiitollinen ja äärimmäisen onnellinen. Tämä oli niin suuri yllätys!”

Teräsrautelan koulussa ollaan päästy positiiviseen kierteeseen. Rehtori Johanna Erkkilä saa iloa ja energiaa lapsista. Hänen positiivinen energiansa tarttuu opettajahuoneessa kaikkiin opettajiin, jotka taas vievät sitä mukanaan luokkahuoneisiin ja lapsiin. Ja kun välitunti alkaa, käytäville juoksee taas joukko iloisia lapsia. Erkkilä voi nyökätä tyytyväisesti. Juuri näin tämän kuuluu mennä.

LÄNSI-TURKU. Turun Seutusanomat järjesti osana Länsi-Turun kaupunginosaviikkoja 14.–20. toukokuuta äänestyksen, jossa länsiturkulaiset pääsivät valitsemaan keskuudestaan Vuoden positiivisimman länsiturkulaisen. Äänestää saattoi Seutusanomien nettisivuilla, Länsikeskus-treffeillä ja Länsi-Turun kaupunginosaparlamentissa. Yli puolet kaikista äänistä sai Teräsrautelan ja Suikkilan koulujen rehtori Johanna Erkkilä.

Seutusanomat kävi viemässä kunniakirjan ja onnittelukukat rehtorille Teräsrautelan kouluun perjantaina 25. toukokuuta. Tunnustus julkistettiin koulun liikuntasalissa oppilaiden läsnäollessa.

– Apua! Olen niin kiitollinen – ennen kaikkea teille kaikille. Meillä on niin ihanat oppilaat ja niin kiva koulu, että on helppo olla positiivinen, Erkkilä sanoo hurraaville oppilaille, jotka hetken kuluttua jo tanssivat innoissaan rehtorinsa ympärillä.

– Totta puhuen ajattelin ensin, että sain pilapuhelun, kun Seutusanomista soitettiin, Erkkilä nauraa.

Kun opettajat voivat hyvin, lapset voivat erinomaisesti

Kun palkintoa oli saatu juhlittua oppilaiden kanssa, Erkkilä ehti hetken tasata hengitystään ja ruotia saamaansa äänivyöryä toimittajan kanssa. Sen lisäksi, että hän iloitsee saadessaan työskennellä lasten kanssa ja nähdä heidän kasvavan, hän iloitsee hyvistä työkavereista.

– Meillä on täällä valtavan hyvä ja iloinen porukka. Uskon siihen, että kun opettajat voivat hyvin, lapset voivat erinomaisesti. Kun opettajahuoneessa on hyvä henki ja jokainen opettaja tuntee itsensä arvostetuksi ja hyväksytyksi, se sama heijastuu suoraan luokkahuoneisiin. Ihmiset vain toimivat niin, että kun saavat osakseen hyvää, he haluavat siirtää sitä hyvää eteenpäin, rehtori pohtii.

Miten se hyvä henki opettajahuoneeseen sitten syntyy?

– Luotamme ihmisten ammattitaitoon. Vaikka joku tekisi jonkun asian eri tavalla kuin minä, niin luotan silti, että hän on ammattitaitoinen ja tietää, mitä tekee. Päämäärä on kuitenkin kaikilla sama: se että lapset voivat hyvin ja saisivat riittävästi ilmaa siipiensä alle tulevaisuutta varten. Ja samaan aikaan panostetaan siihen, että he tässä ja nyt tuntevat itsensä tärkeiksi ja pärjäävät tänäkin päivänä, rehtori vastaa.

Lisäksi koulussa katsotaan tulevaisuuteen positiivisesti.

– Ajattelemme aina, että kaikesta selvitään. Kun on varma siitä, mihin suuntaan on menossa, voi mennä siihen suuntaan täysillä, rehtori selittää yli 20 vuoden kokemuksella.

Ensimmäiset viisi vuotta hän toimi Teräsrautelassa opettajana. Sitten hänestä tuli koulun johtaja ja Suikkilan ja Teräsrautelan koulujen yhdistyessä rehtori. Nykyään Erkkilän johtamat koulut määritelläänkin iloisiksi ja omaleimaisiksi kouluiksi. Positiivisuuden avaimia ovat rehtorin mukaan lisäksi yhdessä tekeminen ja avoimuus.

Rakastan tätä työtä

Loputtoman energiansa Erkkilä saa siitä, että hän yksinkertaisesti rakastaa työtään. Mutta myös positiivinen palaute kannustaa eteenpäin.

– Parhaita ovat ne hetket, kun lapset tulevat myöhemmin aikuisina kiittämään tai sanomaan, että olitpa hyvä opettaja. Ja meillä on opettajienkin joukossa vanhoja oppilaita. Kyllä sekin koulusta jotain kertoo, että tänne halutaan tulla takaisin, hän hymyilee.

Lasten kanssa työskentelystä hän nauttii eritysesti suoran palautteen vuoksi.

– Lapset antavat palautteen aina saman tien. Ilmeestä näkee aina, menikö hyvin vai huonosti. Monessa ammatissa palautetta saa vasta pitkän ajan kuluttua jos silloinkaan, rehtori sanoo.

Lisäksi opettajan työssä oppii muutoksen ammattilaiseksi, mikä auttaa suhtautumaan elämään ja työhön myönteisesti.

– Vaikka olisi kuinka suunnitellut, miten päivä menee, niin aina tulee joku asia, joka muuttaa koko homman. Silti me suhtaudutaan työhömme myönteisesti. Muutos kuuluu meidän elämään. Ja se on myös yksi tämän työn vetovoimatekijöistä, hän selittää.

Kaikki samalla puolella

Erkkilä kokee, että opettajat, oppilaat ja vanhemmat ovat aina samalla puolella. Kaikki toimivat sen eteen, että lapsi saisi mahdollisimman hyvät eväät elämään.

– Vanhemmat ovat kokeneet, että meitä on helppo lähestyä. Se on tosi tärkeä juttu, Erkkilä sanoo.

Vanhempainyhdistys oli mukana myös Länsi-Turun kaupunginosaviikoilla järjestämässä Teräsrautelan koululla Kevätkarnevaalia, jonka aikana nähtiin Talent Teris -kilpailusta tuttuja oppilaiden esityksiä, päästiin herkuttelemaan, pelailemaan, sumopainimaan, tutustumaan paloautoon ja ajamaan mäkiautoilla. Kevätkarnevaali on Teräsrautelassa jo pitkä perinne, joka on omiaan parantamaan yhteishenkeä kodin ja koulun sekä kaikkien oppilaiden välillä.

– Kaikki kannustavat toisiaan ja jokainen voittaa ihan hirveästi sillä, että uskaltaa esiintyä ja näyttää taitojaan. Se luo itseluottamusta ja juuri sitä tässä maailmassa tarvitaan, rehtori toteaa.

Janica Vilen