Tasalanaukiota pyritään elävoittämään toripaikkana

Tasalanaukiolla, eli Raision torilla, laitetaan neljänä kesälauantaina jalalla koreasti. Kesän toritapahtuminen teemana hyvien ostosten ja hyvän musiikin lisäksi on tanssiseura Sekahaun järjestämät tanssiopetukset ja leikkimieliset kisat.

Viime lauantain kesänavaustapahtuma saa jatkoa vielä kolmella lauantaisin pidettävällä ohjelmallisella toritapahtumalla.

RAISIO. Tasalanaukion merkitystä markkinapaikkana pyritään elävoittämään voimakkaasti tänä suvena. Lauantaina 26. toukokuuta pidetty ohjelmallinen toritapahtuma houkuttelikin kohtalaisesti väkeä Raision keskustaan.

– Hyvä tunnelma. Ihmiset ovat iloisia ja he selvästi viihtyvät aurinkoisella torillamme, iloitsi kaupunginjohtaja Ari Korhonen.

Korhonen kertoo, että Tasalanaukion merkitys on olennainen osa Raision keskustan elävoittämistä. Toritorstait ja lauantaiset kesätorit ovat osa tätä suunnitelmaa.

– Pidämme neljä tällaista ohjelmallista kesätoritapahtumaa. Toinen on 16. kesäkuuta, kolmas 14. heinäkuuta ja viimeinen 4. elokuuta. Satsaamme paikallisuuteen, emmekä edes yritä haalia isoja, nimekkäitä esiintyjiä – luotamme mielummin paikalliseen osaamiseen, kertoi Korhonen viitaten esiintyjiin ja tanssittajiin.

Tanssi kesän teemana

Lauantaitapahtumien teemana on musiikki ja tanssi. Ensimmäisellä kerralla musiikista vastasi Janne Engblom & MoBile, ja tanssikurssitusta järjesti tanssiseura Sekahaku. Sekahaku jatkaa muillakin kesätoreilla ihmisten tanssitaitojen petrausta ja tanssikisojen järjestämistä. Leikkimielisen tanssikisan ensiaskeleet nähtiin lauantaina, kun Tasalanaukion ”parketille” uskaltautui kymmenkunta tanssiparia fuskun askelkuvioita yrittämään.

Kun teemana on tanssi, niin jokaisena lauantaina paikalla on ”tähtitanssija”. Lieneekö valinta tehty tanssitaitojen vai julkisen näkyvyyden perusteella – siitä jokainen tehköön paikan päällä omat johtopäätöksensä, mutta joka tapauksessa vierailevat tähdet ovat viime lauantaina askeleitaan sovittanut Ari Korhonen, kesäkuussa opettaja Matti Schrey, heinäkuussa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Elisa Vuorinen ja elokuussa valtuuston puheenjohtaja Janne Laulumaa.

– Meille on tärkeää tavata kuntalaisia tällaisessa epävirallisemmassa ympäristössä. On mukava huomata, että ihmiset nappaavat hihasta kiinni ja juttelevat heitä kiinnostavista asioista, kehui Korhonen.

Torstai ainoa toimiva toripäivä

Lauantaiset tapahtumat ovat ekstraa torin normaaliin arkeen. Tosin, tori-isäntänä usean vuoden ajan toiminut Kari Hanka kertoo, että ainoastaan torstaisin torille saadaan sinne kuuluvaa vilskettä.

– Torstaisin on ollut myyjiä ja asiakkaita, muina päivinä on hyvin hiljaista, kertoo Hanka.

Tori-isäntä onkin vaatinut Tasalanaukiolle parannuksia myyjien ja asiakkaiden puolesta.

– Ihan ensimmäiseksi tänne pitää saada torikauppiaiden huoltotilat. Meiltä puuttuu niinkin yksinkertainen ja tarpeellinen asia kun torivessa, joka olisi kauppiaiden ja asiakkaiden käytössä.

Torstain vetovoimaa lisää Raision kaupungin tarjoama ilmainen iltatori, sillä torstaisin kello 14.30–18 torikauppiaat voivat maksutta tulla myymään tuotteitaan – ainoastaan ilmoittautuminen tori-isäntä Kari Hangalle riittää myyntipaikan varmistamiseksi.

Marko Vuosjoki