Tänään alkavat Naantalin Venemessut ovat tänä vuonna suuremmat kuin koskaan – Tavoitteena 20 000 kävijää!

Naantalin Venemessujen toimitusjohtaja Tuomas Levanto on tyytyväinen. Ohjelmaa, veneitä ja näytteilleasettajia on tulossa messuille enemmän kuin koskaan ennen – toivottavasti myös yleisöä.

Naantalin Venemessut järjestetään jo yhdeksättä kertaa 25.–27. toukokuuta. Messujen toimitusjohtaja Tuomas Levanto odottaa Naantaliin viikonloppuna yleisöennätystä. Portit avataan tänään kello 15!

NAANTALI. Naantalin vierasvenesatamassa tänä viikonloppuna pidettävät Venemessut tulevat olemaan suuremmat kuin koskaan ennen. Sekä ohjelman, veneiden että näytteilleasettajien määrä on kasvanut viime vuosista, jolloin messukävijöitä on ollut noin 15 000. Nyt kun Venemessujen yhteydessä järjestetään ensi kertaa vielä saariston asioihin perehtyvä kaikille avoin ja maksuton Saaristo Areena -tapahtuma, on kävijämääräennuste jo huikeat 20 000.

Naantalin Venemessujen vetovoima on kasvanut vuosi vuodelta ja tapahtumalla on monta vahvuustekijää. Veneiden koeajomahdollisuus, yleisölle vapaa sisäänpääsy, viihtyisä tapahtuma-alue sekä messujen ajankohta kesän kynnyksellä ovat niitä asioita joiden vuoksi Naantalin Venemessuista on kasvanut yksi Suomen merkittävimmistä veneilytapahtumista, luettelee messujen toimitusjohtaja Tuomas Levanto.

Naantalin Venemessuista on kasvanut myös taloudellisesti merkittävä tapahtuma. Vuonna 2017 toteutetun kävijätutkimuksen mukaan Naantalin Venemessujen vieraat käyttävät messuvierailun yhteydessä Naantalissa ja Turun talousalueella noin 1,5 miljoonaa euroa.

Yli 130 venettä

Messuilla nähdään yli 130 venettä. Yksi tämän vuoden vetonauloista on puolalainen Galeon 470 Skydeck, joka voitti Helsingin venemessujen parhaan matkamoottoriveneen palkinnon helmikuussa. Myös ensi kertaa messuilla nähtävä naantalilaisen In Time Yachtsin Merione-sähkövene tulee varmasti kiinnittämään messukävijöiden huomion.

Vähän yli puolet messuille tulevista veneistä on uusia, loput käytettyjä.

Veneiden koeajomahdollisuus on varmasti yksi sellainen asia mikä houkuttelee messuille vieraita muun muassa Satakunnasta, Pirkanmaalta ja pääkaupunkiseudulta. Toinen asia on tietenkin se, että Suomessa ei ole muuta uivaa venenäyttelyä ennen kesää, Tuomas Levanto toteaa.

Suomen veneala kasvoi vuonna 2017 Venealan Keskusliitto Finnboat Ry:n tilastojen mukaan 3 prosenttia. Nousua siivitti erityisesti kansainvälisten markkinoiden ja viennin kasvu. Vuoden 2018 osalta arviot ovat varovaisen optimistisia.

– Kotimaan venemyynti on lähtenyt hyvin käyntiin erityisesti jäiden lähdettyä huhtikuussa. Maaliskuun loppuun mennessä uusien veneiden kauppa oli vielä viime vuotta jäljessä, mutta alan odotukset kaudelle 2018 ovat vahvat. 61 prosenttia Finnboatin jäsenkunnasta uskoo liikevaihtonsa kasvavan vuonna 2018. Viime vuonna tehdyn vastaavan barometrin mukaan 51 prosenttia uskoi liikevaihtonsa kasvavan, kertoo Finnboat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.

Uusien veneiden rinnalla käytettyjen veneiden myynti on jatkanut kasvuaan vieläkin enemmän. Suomen suurimman käytettyjen veneiden välitysliikkeen Blue Oceanin Seppo Sutela kertoo, että vuonna 2017 käytettyjä veneitä myytiin 40 prosenttia edellisvuotta enemmän.

– Nyt kysyntää on erityisesti 2000-luvun hyvin pidetyille laatuveneille. Kotimaisuus auttaa myynnissä, tutut venemerkit ovat valttia käytettyjen veneiden markkinoilla. Ulkomainen kysyntä on myös merkittävä osa kaupankäyntiämme, olemme tänä vuonna myyneet veneitä muun muassa Ranskaan ja Japaniin, Sutela kertoo.

Vauhdin hurmaa, muotia ja palkintoja


Naantalin Venemessujen ohjelmassa nähdään jälleen uutta ja ennen kokematonta sekä vanhoja tuttuja suosikkeja.

Perjantaina yksi Venemessujen kohokohdista tulee olemaan Saaristomeripalkinnon julkistaminen.

Lauantaina flyboad-taituri Vadim Nekhaev on luvannut pukea päälleen jetpack-laitteen, jollaisia Suomessa on vain yksi kappale. Kyseessä on selkään asennettava vesisuihku, jonka kanssa lentämisen taitaa maailmassa vain kourallinen ihmisiä.

Sunnuntaina luvassa on maailmanennätysyritys moottoripyörällä veden päällä ajossa. Suomalaiset Lauri Keränen ja Matias Kivisaari yrittävät rikkoa italialaisen Luca Colombon nimissä olevaa nopeusennätystä joka on 80 km/h.

Kävijät pääsevät kokeilemaan SUP-lautoja ja poljettavia kajakkeja kaikkina messupäivinä. Lasten iloksi myös Muumipeikko ja Pikku Myy saapuvat vierailulle naapurisaaresta joka päivä. Lisäksi Fashion Team saapuu tuttuun tapaan pitämään merellistä muotinäytöstä lauantaina ja sunnuntaina.

Saaristo Areena tuo Naantaliin alan kovimmat asiantuntijat

Tänä vuonna Venemessujen yhteydessä järjestetään ensimmäistä kertaa myös Saaristo Areena -tapahtuma Naantalin Kaivohuoneella lauantaina ja sunnuntaina yhteistyössä Venemessujen ja Naantalin kaupungin kanssa.

Olemme positiivisesti yllättyneitä siitä, miten innokkaasti tapahtuma on otettu vastaan. Tilausta tällaiselle saaristoon ja veneilykulttuuriin keskittyvälle yleisölle avoimelle keskustelutapahtumalle on selvästi olemassa, kommentoi Levanto.

Saaristo Areenan kaksipäiväinen ohjelma on jaettu niin, että lauantaina aiheena on saaristomatkailu ja sunnuntaina keskitytään enemmän veneilyturvallisuuteen. Esiintymislavalle astelevat muun muassa onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi, Varsinais-Suomen maakuntajohtaja Kari Häkämies ja Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo. Oman näkemyksensä saaristomatkailun edistämisestä ja myymisestä tulee kertomaan kiinteistövälittäjä Jethro Rostedt. Sunnuntaina turvallisuuskeskustelussa kuullaan muun muassa laivaliikenteen ammattilaisten näkemyksiä turvallisesta liikkumisesta vesillä.

Ohjelma on rakennettu varsin tiiviiksi ja esiintymislavalla tapahtuu käytännössä koko ajan jotakin. Saaristo Areena luo yhdessä samaan aikaan olevien Naantalin Venemessujen kanssa kokonaisuuden, jollaista Suomessa ei ole ennen koettu, Levanto toteaa.

Janica Vilen