Askaisiin avattiin viime viikonloppuna kauan kaivattu kyläkauppa ja muutamia muita palveluita.

MASKU. Maskun Askaisten uusi kyläkeskus Ritaritupa vietti avajaisiaan lauantaina 26. toukokuuta. Uusi palvelukeskittymä toimii entisessä Osuuspankin kiinteistössä. Talosta löytyy Tarmo-kauppa, Hoitola Lumi sekä lounaskahvila ja baari.

Keskustassa oli useampia liikenteenohjaajia, sillä Ritarituvan avajaiset olivat alueellinen merkkitapaus. Tori oli täynnä autoja ja uuden palvelukeskittymän sisällä sekä edessä oli ihmisiä ruuhkaksi asti.

Enpä muista tällaista hulinaa täällä ennen nähneeni, tokaisi ohi kävellyt mies ja oli varmasti oikeassa.

Uusi kauppa ei ole kovin suuri, mutta se täyttää tyhjiön, joka syntyi Anttalaisen pariskunnan 30 vuotta pyörittämän kyläkaupan lopetettua pari vuotta sitten.

Tämä on pitkään aikaan parasta, mitä Askaisille on tapahtunut. Toivottavasti ihmiset käyttävät kauppaa, jotta se pysyy täällä. Paikallisten lisäksi se palvelee myös mökkiläisiä, tuumivat avajaisiin tulleet kyläläiset Päivi Pöyhönen ja Taina Dahlgrén.

Autottomille kyläkauppa on varsinkin tärkeä asia.

Tähän saakka on palvelulinjan kanssa päässyt kerran viikossa Maskuun kauppaan. Jos jotain unohtui sillä reissulla, niin seuraavaa tilaisuutta ostoksille pääsyyn sai odottaa. Eikä maitoakaan nyt ihan viikon tarpeiksi jaksa muiden ostosten kanssa kantaa, naiset totesivat.

Uuden kaupan yhteyteen tulee myös SmartPost. Askaisissa ei ole ollut enää hetkeen postia, joten pakettiautomaatti helpottaa asiointia. Tähän saakka postipakettien noutaminen ja lähettäminen on tehty lähinnä Maskun keskustassa.

Dahlgrén on paluumuuttaja ja Pöyhönen muuttanut miehensä synnyinkuntaan 80-luvun alussa. He kehuvat kokemuksesta, että maaseutu voittaa asuinpaikkana kaupungin.

Ihan tuoreessa kansainvälisessä tutkimuksessa todettiin, että maalla asuvat ovat jopa kahdeksan kertaa onnellisempia kuin kaupunkilaiset. Täällä Askaisissakin näkee nyt paljon nuoria perheitä, jotka ovat opiskelujen ja lasten syntymän jälkeen palanneet tänne. Täällä on hyvä pieni koulu ja turvallinen ilmapiiri, he toteavat.

Askaisissa on naisten mukaan hyvä kylähenki. Vuonna 2012 paranneltu Marskin tori on varsinkin ollut tärkeässä roolissa kylähengen lisäämisessä.

Kesäisin torilla voi mennä äkkiä kolmekin tuntia ihmisiä tavatessa, avajaisvieraat sanovat.

Ritarituvan uuden kaupan, kahvilan ja baarin uskotaan lisäävän kylähenkeä entisestään.

Ritarituvan avajaisissa oli elävää musiikkia, pomppulinna, arvonta ja tarjoilua. Paikalla oli heti aamusta satoja ihmisiä. Kyläkaupan paluu on merkittävä asia Askaisille.

Kai Saarto