Rusko satsaa entistä enemmän hyvinvointiin Anne Taulun johdolla

40-vuotias Anne Taulu aloittaa Ruskon hyvinvointijohtajana vapun jälkeen.

Hyvinvoinnin, terveyden ja liikunnan edistämiseksi koko aikuisikänsä työskennellyt Anne Taulu auttaa ruskolaisia kohti vieläkin parempaa tulevaisuutta uudessa hyvinvointijohtajan virassaan.

RUSKO. Ruskon kunnassa satsataan voimakkaasti kuntalaisten hyvinvointiin. Liikunnalliseen elämäntapaan ja olosuhteisiin investoidaan ja osana kunnan strategiaa halutaan pitää huolta siitä, että kuntalaiset ovat terveitä ja hyvinvoivia. Osana strategiaa kuntaan on perustettu uusi hyvinvointijohtajan virka, johon valittiin 40-vuotias filosofian tohtori Anne Taulu.

Turussa asuva Taulu siirtyy vapun jälkeen Ruskon kunnan palvelukseen aluehallintovirastosta, jossa hän on työskennellyt ylitarkastajana vastuualueenaan terveyden, hyvinvoinnin ja liikunnan edistäminen. Hänen tehtäväkenttänsä ei siis muutu, mutta työympäristö sen tekee.

– Lähden täynnä intoa Ruskon kuntalaisten palvelukseen. Kun virka on uusi ja tehtävä laaja-alainen, pääsen luomaan uusia hyvinvointia ja elinvoimaa edistäviä toimintamalleja, miettii Taulu tulevaa tehtäväänsä.

Mahdollisuus luoda jotain uutta ja kehittää olemassaolevaa olivatkin syitä, miksi Taulu haki hyvinvointijohtajan virkaa.

– Hyvinvointijohtajana on mahdollista kehittää kunnan toimintatapaa siihen suuntaan, että kuntalaisten arjesta tulee entistä enemmän hyvinvointia ja terveyttä edistävää. Se myös lisää kunnan elinvoimaa. Näin laaja-alaista tehtävää on harvoin tarjolla, hän kommentoi.

Pienessä kunnassa on myös mahdollista nähdä konkreettisesti oman käden jälki.

– Toki aluehallintovirastossakin, kuten myös aikaisemmassa työpaikassani sosiaali- ja terveysministeriössä, näki oman työnsä tuloksen, mutta pienessä kunnassa on vielä paljon paremmat mahdollisuudet tehdä konkreettisia, suoraan kuntalaisten arkeen vaikuttavia asioita. Uskon, että tässä tehtävässä pystyn ammentamaan kaikkea sitä kokemusta ja koulutusta, mitä minulla hyvinvoinnin, terveyden ja liikunnan edistäjänä on kertynyt, hän sanoo.

Ruskolla mainio tilanne

Kuntalaiset Ruskolla voivat keskimäärin erittäin hyvin, ja tuoreempien tutkimusten mukaan ovat myös varsin onnellisia. Mutta aina on varaa parantaa, pohtii Taulu.

– Lähtötilanne on erittäin hyvä, mutta olen aivan varma, että asioita voidaan tehdä vieläkin paremmin. Ruskolla se on varmasti mahdollista, sillä kuntastrategiassa kuntalaisten hyvinvointi on suuressa roolissa, ja kunnan henkilöstö sekä poliittiset päättäjät ovat sitoutuneita tekemään kuntalaisten arjesta sujuvampaa, kehuu Taulu.

Ensitöikseen Taulu haluaa kuunnella kuntalaisia, päättäjiä ja työntekijöitä.

– Työlistallani heti aluksi ovat kunnan uuden hyvinvointiohjelman laatiminen ja toiminnan kehittäminen ikäryhmittäin tarkasteltuna.

Vahva linkki huippu-urheiluun

Anne Taulu harrastaa myös itse liikuntaa, erityisesti ulkoilua perheen lasten kanssa.

– Tykkään käydä ryhmäliikuntatunneilla, mutta enimmäkseen liikumme yhdessä ulkona. Talvella hiihdämme ja luistelemme, kesällä liikumme luonnossa. Ja purjehdimme, kun siihen on aikaa, naurahtaa Taulu.

Hyvinvointijohtajana Taulu haluaa tukea liikunnallista elämäntapaa, ja hänellä on myös suora yhteys Suomen huippu-urheiluun. Hän on nimittäin Olympiakomitean hallituksen varajäsen.

– Sain mahdollisuuden olla PyeongChangin olympialaisissa paikan päällä kisojen ensimmäisen viikon ajan. Pääsin muun muassa hurraamaan Enni Rukajärven ja Krista Pärmäkosken mitaleita, kertoo Taulu.

Linkki suomalaisen urheilun kattojärjestöön ei varmasti ole haitaksi, kun Ruskolla vapun jälkeen hyvinvointijohtajana aloittava Anne Taulu miettii, millä keinoin ruskolaisista tehtäisiin vieläkin liikkuvampia, terveempiä ja onnellisempia kuin mitä he jo nyt ovat.

Marko Vuosjoki