Kaarina-talo muodostunut toivotuksi kulttuurikeskukseksi

Fiskarin avajaisia vietetään ensi viikolla!

Jonna Oksanen tuli hakemaan kansalaisopiston avainta palvelupiste Fiskarissa päivystäviltä palveluneuvojilta Pirjo Heleniukselta ja Jaana Kotkalta.

Uuden Kaarina-talon avauksesta uutisoitiin näyttävästi loppuvuodesta ja siellä toimivan Kaarinan kirjaston avauksesta tammikuun lopussa. Nyt kun kirjastokin on ollut auki jo kolme kuukautta, voidaan talon suosiota jo vähän vetää yhteen. Asiakkaat antavat kiitettävän arvosanan. Kirjaston näkökulmasta tilat palvelevat jopa toivottua paremmin.

KAARINA. Kävijämäärä Kaarinan uudessa kirjastorakennuksessa on noussut entiseen kirjastoon verrattuna noin kolmanneksella. Aikaisemmin keskimääräinen kävijämäärä oli 450 asiakasta päivässä kun se on nyt 600. Opiskelijat ovat löytäneet kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja Ritva Nurminoron mukaan Kaarinan-talon hienosti – monet tulevat oman koneensa kanssa työskentelemään. Myös kokous- ja musiikkitilat on löydetty hyvin ilman kummempaa mainostusta.

Entistä kirjastoa puolet suuremmat tilat ovat osoittautuneet pääosin sopiviksi ja toimiviksi. Tilaratkaisujen myötä kirjaston johdon ja hallinnon työntekijät pääsivät työskentelemään samoihin tiloihin.

Pääosa yleisökommenteista on ollut Ritva Nurminoron mukaan kiittäviä. Osa hyllyistä on lähekkäin, mutta muuten on väljää. Lehtien lukutilaan isojen ikkunoiden edessä tulee välillä hieman liikaakin aurinkoa, mikä voi heijastaa, mutta vaihtoehtoisia lukupaikkoja löytyy.

– Tilat sopivat kulttuurin tarpeisiin toimivuudeltaan ja akustiikaltaan jopa paremmin kuin toivoimme. Aulatila ravintolan vieressä on hyvä esiintymispaikka ja siellä on nähty ja kuultu jo muun muassa jazzia, kuoromusiikkia ja akrobatiaa. Uudentyyppiset palvelut on myös otettu hyvin käyttöön, Nurminoro iloitsee.

Esa Kostet, 30, on kotoisin Kaarinasta ja kuuli uudesta kirjastorakennuksesta. Hän tuli etätyöskentelemään omalla koneellaan, sillä hän on hiljattain perustanut oman yrityksen. Kirjasto saa kiitosta Kostetilta valoisuudesta, rauhallisuudesta ja siitä, että pöytiä on paljon.

Palvelupiste Fiskari viettää toukokuun alussa avajaisiaan

Kaarina-talossa sijaitsevan kaupungin palvelupiste Fiskarin kävijämäärä on pysynyt ennallaan noin 1700–2000 asiakkaassa kuukaudessa. Aukioloajat ovat laajentuneet – palvelupiste on auki arkisin kello 9–19.

– Fiskari on saanut nimensä paikallisen merellisen alueen mukaan kuten myös muut Kaarina-talon ja kirjaston eri tilat, Pirjo Helenius Fiskarista kertoo.

Fiskarissa voi hoitaa muun muassa kansalaisopiston ilmoittautumiset, kaupungin lähettämien laskujen maksut, Föli-korttien ostot ja lataukset ja se toimii myös kaupungin matkailuneuvontapisteenä.

Palvelupiste Fiskari ja kirjasto tekevät yhteistyötä ristiin puolin ja toisin. Osan Fiskarin palveluista saa myös kirjaston infotiskiltä: kaupungin laskujen maksut, Föli-korttien lataukset sekä Kaarina-Teatterin ja Saaristo Openin liput. Fiskarin tiskillä taas voi puolestaan maksaa kirjaston sakkomaksuja tai hoitaa kirjastokorttiin liittyviä asioita.

Fiskari viettää virallisia avajaisiaan torstaina 3. toukokuuta aamusta iltaan Kaarina-talolla. Paikalla voi nauttia kahvitarjoilusta ja onkia tietoa, palvelua ja palkintoja sekä saada matkailuneuvontaa pop up -pisteellä ja lähettää postikortin Kaarinasta. Lisäksi kello 10, 15 ja 18 onkimassa ovat yllätysesiintyjä ja kaupunginjohtaja Harri Virta.

Ravintola lisää kulttuurikeskuksen vetovoimaa

Kaarina-talo tarjoaa Kahvila-Ravintola Huikopalan ansiosta hengen ravinnon lisäksi monipuolista ruumiin ravintoa. Kuvassa ravintoloitsija Samuli sekä pääkokki Johanna.

Kahvila-Ravintola Huikopala avasi ovensa Kaarina-talossa naistenpäivänä 8. maaliskuuta eli kuukauden kirjaston avajaisten jälkeen. Ravintolayrittäjä Samuli Lehto uskoo, että palveluita täydentävällä ravintolalla on suuri vaikutus olohuonemaisen kulttuuritilan viihtyvyyteen ja vetovoimaan. Lehto kiittelee miljöössä erityisesti suurten ikkunoiden myötä tulevaa valoisuutta. Monet erilaiset asiakasryhmät ovat ottaneet ravintolan omakseen: kirjastokävijät, opiskelijat, lähellä töissä käyvät, seniorit jne. Senioreilla on myös pieni lounasalennus.

– Päivällä meillä on tarjolla lounas ja muuna aikana eli aamuisin ja iltaisin kahvilatoimintaa. Laaja salaattibuffetimme sisältää viittä eri salaattia. Joka päivä on valittavana päivän keitto, kasvisvaihtoehto tai kotiruoka-tyyppinen annos, joka sisältää lihaa, kalaa tai kanaa, yrittäjä Samuli Lehto kertoo.

Ravintola panostaa laadukkaisiin raaka-aineisiin, joita hankitaan mahdollisuuksien mukaan läheltä myös luomua suosien. Annoksien visuaaliseen herkullisuuteen panostetaan niin ikään, samoin kuin hukan minimointiin. Tutustumisen arvoinen monipuolinen kahvila-ravintola tarjoaa lisäksi Catering-toimintaa.

Marjo Peltoniemi