Unelmien keskuspuisto alkaa rakentua Varissuolle jo tänä keväänä

Varissuon unelmien keskuspuiston luonnosta esiteltiin ennakkoon yhdyskuntatyöryhmälle. Kuvassa plakaattia pitelee Turun kaupungin osallisuuden erityisasiantuntija Anri Niskala.

Varissuolle suunnitellaan parhaillaan Unelmien liikuntapuistoa yhdessä asukkaiden kanssa. Luonnosta esitellään normaalikoululla 11. huhtikuuta. Suunnitelma valmistunee luonnoksesta saadun palautteen perusteella elokuuhun mennessä ja rakentaminen alkaa vuonna 2019 Varissuon kenttien alueelta. Jotain tehdään kuitenkin jo tänä keväänä!

VARISSUO. Varissuon–Lausteen yhdyskuntatyöryhmä kokoontui 15. maaliskuuta Varissuon kirkolla. Tapaamisessa nähtiin ensimmäisen kerran Varissuon keskuspuiston ja Unelmien liikuntapuiston nimellä kulkevan suunnitelman luonnos. Virallisesti luonnos tulee nähtäville 11. huhtikuuta, jolloin sitä esitellään Varissuon normaalikoulun auditoriossa kello 17.30. Lisäksi suunnitelma tulee pdf-muodossa Turun nettisivulle kommentoitavaksi. Siitä yritetään saada julkaisuun mennessä valmiiksi myös 3D-luonnos, jossa suunnitelma havainnollistuu paremmin.

Luonnosta esittelivät yhdyskuntatyöryhmässä Turun kaupungilta vastaava rakennuttaja ja hankkeen vetäjä Anna-Kaisa Kaukola ja suunnittelija Johanna Salmela.

– Varissuon liikunta- ja leikkipaikat ovat olleet kovassa käytössä ja olemme odotelleet, koska niitä päästään uusimaan. Nyt kehityshanke on käynnissä. Se aloitettiin viime vuonna asukaslähtöisesti. Suunnittelun lähtökohta on se, että varissuolaiset ovat tämän tässä niitä parhaita asiantuntijoita, Kaukola esittelee.

– Järjestimme toukokuussa aloitustilaisuuden ja sen jälkeen nettikyselyn sekä erilaisille ryhmille suunnattuja kävelyitä ja kierroksia, joiden aikana saimme paljon toiveita ja ideoita ylös, jatkaa Kaukola.

Hän itse oli mukana esimerkiksi 6-vuotiaiden kierroksella.

– Kaikki sanoivat viettävänsä vapaa-aikaa Pelttarin kentällä ja leikkipaikoilla perheensä kanssa. Olen aina ihaillut Varissuota siinä, että asukkaat osaavat arvostaa täällä omia lähialueitaan ja niiden luontoarvoja – ihan jo eskarilaisista alkaen ikäihmisiin asti, hän kiittelee.

Eskarilaiset toivoivat muun muassa kirsikkapuita ja kiipeilytelineitä. Vaikka rakentaminen aloitetaan varsinaisesti vasta ensi vuonna, jotain tehdään jo nyt. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen kanssa toteutetaan pop up -puisto jo tänä keväänä ja Varissuon kenttien alueelle tulee iso kiipeilypyramidi heti alkukesästä.

– Yritämme toteuttaa erityisesti näitä lasten toiveita mahdollisimman pian, ettei käy niin, että se mitä lapsi toivoi eskarissa, toteutuu sitten, kun hän on mopoikäinen. Se olisi kunnon huti, Kaukola toteaa.

Myös ikäihmiset huomioidaan jo tänä keväänä uusimalla penkkejä ja muuttamalla niiden paikkoja.

– Olemme kiertäneet aluetta yhdessä ikäihmisten kanssa ja katsoneet penkkien paikat niin, että levähdyspaikkoja on tarpeeksi tiheästi ja sopivissa paikoissa, Kaukola kertoo.

Turun kaupungilta vastaava rakennuttaja ja hankkeen vetäjä Anna-Kaisa Kaukola pyytää ihmisiä kommentoimaan luonnosta aktiivisesti ja tulemaan paikalle esittelytilaisuuteen 11.4. klo 17.30.

Tekonurmi ja pikkukoreja

Kaikkia jo esitettyjä toiveita ei pystytä toteuttamaan, esimerkiksi uimapaikka on jätetty luonnoksesta pois. Sen sijaan siinä on mukana jalkapallokentän siirtäminen nykyisten tenniskenttien paikalle ja sen päällystäminen tekonurmella. Rakentamisvaiheessa on hetken aikaa käytössä kaksi vierekkäistä kenttää.

Varissuon aluepoliisi Vesa Jauhiainen muistutti kokouksessa suunnittelijoita siitä, että nykyään Pelttarin kenttä on koko talvikauden ralliratana.

– Jotta tekonurmi pysyy hyvänä, kannattaa uusi kenttä sulkea kunnon aidoilla, ettei sinne pääse ajamaan rallia, hän neuvoo.

Koripallokenttä tulee saamat viivat ja uudet sukat koreihin. Lisäksi luonnokseen laitetaan matalampia koreja lasten poikkikentällistä peliä varten.

Karvataskun leikkipaikka on luonnoksessa entisellä paikallaan, mutta sitäkin laajennetaan. Lapset saavat äänestää, millä väriteemalla leikkipuisto toteutetaan.

Lisäksi luonnoksessa on ulkokuntoiluvälineitä ja piknik-paikkoja.

– Asukkaiden toiveesta olen tehnyt luonnoksesta mahdollisimman esteettömän ja valaistun. Tänne on ehdotettu muun muassa kohovalaisimia, joilla saadaan pintoihin tehtyä erilaisia valokuvioita. Heittokuvioita voitaisiin tehdä esimerkiksi yhteistyössä paikallisten koululaisten kanssa, Johanna Salmela ideoi.

Salmela on tuonut luonnokseen paljon runsasta puistomaista kasvillisuutta, kukkivia lajeja ja lämpimiä sävyjä.

– Ehdotan luonnoksessa, että nykyistä puustoa avattaisiin. Uusittu kasvillisuus loisi vehreyttä, mutta ei sulkisi näkymiä, hän selittää ajatustaan.

Nyt on siis aika antaa palautetta!

– Ja muistakaa kertoa myös, mikä suunnitelmassa on hyvää, niin tiedämme, mikä ainakin kannattaa säilyttää, Kaukola pyytää.

Varissuon aluepoliisi Vesa Jauhiainen muistutti kokouksessa suunnittelijoita siitä, että nykyään Pelttarin kenttä on koko talvikauden ralliratana.

Enemmistön mielipide?

Yhdyskuntatyöryhmän puheenjohtaja Alpo Lähteenmäki kysyy suunnittelijoilta, miten maahanmuuttajataustaisten asukkaiden mielipiteet ollaan huomioitu.

– He ovat täällä jo enemmistö. Miten enemmistöä kuullaan? hän kysyy.

Kaukolan mukaan heitä on yritetty saadan mukaan tilaisuuksiin, mutta huonolla menestyksellä.

– Mutta maahanmuuttajataustaiset lapset ovat olleet hyvin äänessä. Heidän toiveensa on luonnoksessa mukana, Kaukola sanoo.

Yhdyskuntatyöryhmän toiveesta kaupungin edustajat lupaavat viedä luonnoksen nähtäville myös Yhdessä-yhdistyksen tiloihin, jotta se tavoittaisi mahdollisimman hyvin kaikki mahdolliset asukkaat.

Yhdyskuntatyöryhmän puheenjohtaja Alpo Lähteenmäki kysyy suunnittelijoilta, miten maahanmuuttajataustaisten asukkaiden mielipiteet ollaan huomioitu.

Janica Vilen