Mielipide: Naantalin kokoomus on yksituumaisesti tekemässä parhaansa asuntomessujen onnistumiseksi

Naantalin valtuusto päätti hakea asuntomessuja Luonnonmaalle vuodelle 2022. Selvitystyö on ollut osa hankkeen valmistelua ja kuten uutisista on jo nähty, messualueen antamat mahdollisuudet ja rajaukset ovat tiedossa ja jatkotyön pohjana. Naantaliin on luvassa paitsi vilkas kesä vuonna 2022 myös uusi 350 asukkaan asuntoalue, jossa näkyvät kaikki asuntosuunnittelun, rakentamisen ja tekniikan uutuudet ja varmasti myös vanhat kestävät perinteiset ratkaisut.

Kaupungin panostuksen suuruutta ja messualueen sijaintia on arvosteltu. Kaikki on kuitenkin suhteellista. 150 uuteen asuntoon tulevat asukkaat sijoittavat varovasti laskettuna yhteensä 40–45 miljoonaa euroa. Se on monelle elämänsä suurin investointi. Heille alueen sijainti on paras mahdollinen ja sen sijoituksen arvoiseksi uudet asukkaat Naantalin kokevat. Ja kaikilla noilla miljoonilla tullaan tekemään kauppaa, tarjoamaan työtä ja maksamaan veroja, josta koko maakunta hyötyy.

Parhaillaan valmistelussa olevassa kouluverkkoselvityksessä Luonnonmaa on vahvassa roolissa. Kultarannan vanha, elinkaarensa päässä oleva koulu on joka tapauksessa korvattava uudella. Luonnonmaan asukasmäärä on kasvanut Kukolan ja Käkölän alueella kohti Haijaisia. Lisämaan kaavoittaminen asumiseen ja palveluille on ajankohtaista jo ennen asuntomessuja.

Uusi päiväkoti ja koulu eivät ole vain välttämättömyys vaan mahdollisuus. Kokoomuksen ryhmässä on noussut ajatus, voisiko etäkohteeksi käydä uusi päiväkoti- koulu ja vanhustenhuollon palveluihin liittyvä monipuolinen ja tulevaisuuteen kurkottava kompleksi, jota tultaisiin katsomaan kotimaasta ja ulkomailta Pudasjärven hirsikampuksen tapaan. Älytekniikka on tulossa hurjaa vauhtia niin käytännön arjen rutiineihin kuin rakennusten teknisiin ratkaisuihin, energiatuotantoon ja käytön valvontaan. Vain mielikuvitus on rajana. Se on suuri haaste Naantalin kaltaiselle kaupungille ilman asuntomessujakin.

Julkisuudessa kokoomuksen ryhmä on saanut arvostelua osakseen aiheuttamastaan äänestyksestä valtuustossa. Ryhmän enemmistö on punninnut kaiken aikaa hanketta myönteisessä hengessä. Se ei ole epäillyt messujen ajankohtaa, ei kaupungin talouden kestävyyttä, ei liioin nähty sote-uudistusta uhkana vaan välttämättömyytenä palvelujen turvaamisen kannalta. Uudistus siirtää osan verotuloista – kuten myös kaikki sosiaali- ja terveyshuollon kustannuksetkin maakunnalle. Jos hyvin käy, sosiaali- ja terveydenhollon kiinteistöt saadaan myydyksi käyvästä arvosta ja kaupungin mahdollisuudet vastata jäljelle jäävistä palveluista vahvistuvat ennemmin kuin heikkenevät. Ja kuten ryhmä päätöksen jälkeen ilmoitti, se on yksituumaisesti varmistamassa ja tekemässä parhaansa messujen onnistumiseksi.

Juha Haapakoski, kokoomus

Naantalin kaupunginvaltuutettu