Esa Kuloniemi vierailee maanantaina 12.3. Raision vinyyli-iltamissa

RAISIO. Raision kaupunginkirjaston musiikki- ja taideosaston kuudennet Vinyyli-iltamat järjestetään maanantaina 12. maaliskuuta kello 16–19. Käytettyjä LP-levyjä myyvät Joska Laine, Fredrik Johansson ja Kari Prusila. Musiikista vastaa turkulainen Sivutuote-yhtye. Lisäksi tapahtumassa vierailee kello 18 muusikko ja Yleisradion musiikkitoimittaja, ”bluesministeri” Esa Kuloniemi, joka on kirjoittanut kiitetyn historiikin The Renegades – Luopiotarina (2017). Kuloniemi kertoo iltamissa suomalaisten omimasta Renegades-yhtyeestä.

Yhtye, joka toi rock´n´rollin Suomeen

Englantilainen Renegades saapui ensimmäisen kerran Suomeen lokakuussa 1964. Aluksi yhtyeen kanssa oli sovittu kolmen viikon kiertueesta, mutta sopimusta jatkettiin hyvin pian. He esiintyivät TV-ohjelmissa ja tekivät Scandian kanssa levytyssopimuksen. Ensimmäinen single Cadillac oli suuri menestys nousten radion Kahdeksan kärjessä –ohjelman ykköseksi vuoden 1964 lopulla. Vielä samana vuonna ilmestyi yhtyeen esikoisalbumi.

Renegades keikkaili tiiviisti eri puolilla maata, ja monille he olivat ensimmäinen ulkomainen rockbändi, joka nähtiin livenä. Maailmalla vallitsi beatlemania, mutta meillä Suomessa renemania. Samanlaisen massahysterian vallassa täällä oltiin seuraavan kerran kymmenen vuotta myöhemmin Hurraganesien huippuaikoina.

Neljä albumia

Renegades levytti Suomen vuosinaan 1964–1966 neljä LP:tä. Vuonna 1966 he säestivät Dannya singlellä Salattu suru, joka oli käännös Renegadesien omasta laulusta My Heart Must Do the Crying. Seuraavana vuonna yhtye vieraili vielä Suomessa, mutta menestys oli jo sangen heikko. Suosion hiipuessa Renegades siirtyi Italiaan, mutta birminghamiläisyhtyeen parhaat vuodet jäivät Suomeen.

Renegadesien perintöä on vaalinut eritoten kitaristi Esa Pulliaisen Agents-yhtye. Parhaana esimerkkinä tästä on Topi Sorsakosken ja Agentsien tribuuttilevy Renegades (2007). Myös elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki on kunnioittanut Renegadesia soittamalla heidän musiikkiaan elokuvissaan.