RAISIO. Raision kirjastossa pääsee kierrättämään itselleen tarpeettomat kirjat ja hankkimaan uutta luettavaa Kirjojen vaihtoviikolla 12.–16. helmikuuta. Kirjojen vaihtoviikko kannustaa jätteen synnyn ehkäisyyn.

Tempauksen perusajatus on yksinkertainen: ihmiset voivat tuoda tarpeettomat kirjansa kirjojen vaihtopisteeseen ja napata samalla mukaansa jonkun toisen tuomaa mielenkiintoista luettavaa. Raision kirjastolle sijoitettava kirjojen vaihtopiste on auki kirjaston aukioloaikoina.

Kirjojen vaihtoviikon toteuttavat yhdessä Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH), Paperinkeräys Oy, Raision kaupunginkirjasto ja Salon pääkirjasto. LSJH hoitaa käytännönjärjestelyt kirjojen vaihtopisteellä. Mikäli kirjoja jää jäljelle viikon päätyttyä, etsitään hyväkuntoisille kirjoille uusia omistajia ja huonokuntoiset toimitetaan materiaalikierrätykseen Paperinkeräys Oy:lle.

– Kirjojen vaihtoviikkoa mietittäessä tuli mieleen, että luontaisin paikka tempaukselle ovat kirjastot. Kirjastoilla on jo valmiiksi tärkeä rooli jätteen synnyn ehkäisyssä ja tätä voitaisiin tuoda paremmin esille viikon aikana. Kaikkea ei ole pakko ostaa, vaan tavaraa voi ja kannattaa myös lainata tai vaihtaa, toteaa LSJH:n palvelusuunnittelija Marko Kokkonen.

Kirjojen vaihtoviikko on poikinut kirjastoihin myös oheistoimintaa. Esimerkiksi Raision kirjastossa järjestetään tiistaina 12. helmikuuta kello 16–18.30 askarteluilta, jossa vanhoja kirjoja käytetään askartelumateriaalina. Illan vetäjinä ovat Hannele Niinivirta ja Taina Virta.

Raisiossa kirjojen vaihtoa ollaan harrastettu jo ennenkin – vaikkakin pienemmässä mittakaavassa. Itselle tarpeettomat kirjat on voinut jättää jo jonkin aikaa kaupunginkirjastosta löytyviin kottikärryihin, joista on voinut napata tilalle uutta luettavaa.