Raisionlahdelle nousee uusi lintutorni kevätmuuton aikaan

Raision kaupungin tavoitteena on, että Raisionlahden uusi lintutorni valmistuu lintujen kevätmuuton aikaan. Remontin aikana myös polkuja ja sillan loppupäätä parannetaan. Kuva: Ragip Önsoy.

Raision lintutorni päivitetään täyttämään tämän päivän vaatimukset niin kooltaan kuin rakenteeltaan. Eräänä tärkeimmistä kohderyhmistä ovat koululuokat, jotka voivat käydä uudessa tornissa bongaamassa lintuja osana biologian opintojaan.

RAISIO. Raision tekninen lautakunta päätti 23. tammikuuta pitämässään kokouksessa toteuttaa uuden lintutornin Raisionlahdelle. Hanke rahoitetaan Hahdenniemen alueen kehittämiseen tarkoitetusta potista.

Teknisen johtajan Antti Korteen mukaan lintutornihankkeessa edetään mahdollisimman ripeästi.

Mikäli pakkasjaksoa kestää riittämiin ja maaperä kantaa, rakennustyöt etenevät hyvissä ajoin niin, että lintujen kevätmuuttoa päästäisiin bongaamaan jo uudesta lintutornista, Korte sanoo.

Kyseessä on luonnonsuojelualue, jolle ei voi millä tahansa laitteella ja koska vain mennäkään, lisää Korte.

Isompi ja turvallisempi torni

Lintutornin suunnitelman on laatinut Sweco Rakennustekniikka Oy. Tornin tasanne on kooltaan 15 x 2,4 metriä, jolloin siihen mahtuu koko koululuokka yhtä aikaa. Kaiteiden suunnittelussa on huomioitu alakouluikäisen lapsen mahdollisuus lintujen tarkkailuun turvallisesti. Käyttömukavuutta lisää kapea penkki tasanteen toisella sivulla. Tornin alle osalle matkaa laitetaan profiilipelti, joka toimii sadekattona.

Muina toimenpiteinä alueelle toteutetaan erillinen tasanne, johon myös liikkumisrajoitteiset henkilöt pääsevät helpommin. Pääsyn mahdollistavia polkuja ja alueelle johtavan sillan loppupäätä parannetaan.

Lintutornin uudistaminen edellyttää poikkeamista Raisionlahden luonnonsuojelualueen rauhoitusmääräyksistä. ELY-keskuksen luonnonsuojeluyksikkö on myöntänyt poikkeamaluvan hankkeelle.

Kustannuksia jakaa useampi taho

Lintutornin ja sen ympäristön rakentamisen kustannusarvio on 42 600 euroa, josta 21 000 euroa on osoitettu uuden tornin ja portaiden rakentamiseen, 13 100 euroa tornin perustuksiin ja polkuihin sekä 8 500 euroa vanhan tornin purkutöihin.

Hankkeen suunnitteluun, rahoittamiseen ja rakentamiseen osallistuvat Raision kaupungin kunnallisteknisten palvelujen, ympäristöpalvelujen ja vapaa-aikapalvelujen lisäksi Raisionjokilaakson luonnonsuojeluyhdistys, Raision Omakotiyhdistys ry ja raisiolainen Sakari Alaranta.

Suunnittelu alkoi viime syksynä

Raisionlahti on yksi Varsinais-Suomen merkittävimmistä muuttolintujen levähdys- ja ruokailupaikoista ja myös alueen muut luonto- ja virkistyskäyttöarvot ovat huomattavat. Raisionlahden luonnonsuojelualue ja lintutorni on kävijämäärältään Raision suosituin luontokohde.

Kun syksyllä 2017 lintutornin rakenteellinen kunto tarkastettiin, todettiin, että runko on vielä tukeva, mutta muita rakenteita tulisi korjata lähiaikoina. Laajempaa peruskorjausta ei kuitenkaan pidetty järkevänä, koska torni oli toiminnallisuudeltaan vanhentunut. Tekninen lautakunta käynnisti uuden lintutornin suunnittelun lokakuussa.

Raisionlahdelle on laadittu vuonna 2012 hoitosuunnitelma, jonka mukaisia hoitotoimenpiteitä, kuten ruovikon niittoja, on tehty säännöllisesti. Keskeisenä osana hoitosuunnitelman toteuttamista ovat säännölliset sidosryhmätapaamiset.

Kaupungin edustajien, ELY-keskuksen luonnonsuojeluyksikön, Raisionjokilaakson Luonnonsuojeluyhdistyksen, Turun Lintutieteellinen yhdistyksen sekä Kaanaan omakotiyhdistyksen tapaamisissa on jo usean vuoden ajan keskusteltu lintutornin uusimistarpeesta.

Katariina Mäkinen-Önsoy