Aurinkopaneelit ovat yleistyneet vapaa-ajan asunnoissa – erityisesti saaristossa

Aurinkosähkötalo EuroSolar Raisiosta on yli kahden miljoonan euron liikevaihdollaan jo merkittävä tekijä Suomen vasta kasvamassa olevilla aurinkosähkömarkkinoilla.

Kuluttajat sähköistävät auringon avulla yleisimmin vapaa-ajan asuntojaan. Aurinkoenergiaan erikoistunut raisiolainen EuroSolar esittelee Rakenna & Sisusta -messuilla eri vaihtoehtoja.

Uusiutuva, edullinen ja saasteeton. Näitä kolmea etsitään ja halutaan, kun yrityksen, kodin tai vapaa-ajan asunnon energianlähteen tuottajaa valitaan. Luonnosta otettava energia nousee vuosi vuodelta suositummaksi – eikä ihme. Sähkön siirtohintojen korotus pari vuotta sitten sekä aurinkosähköjärjestelmien hintojen lasku ovat vaikuttaneet siihen, että aurinkosähkö on paitsi vihreää myös kilpailukykyisissä hinnoissa. Järjestelmien hinnat ovat Finsolarin tietojen mukaan laskeneet kansainvälisesti 42–64 prosenttia vuosien 2008–2014 aikana.

Raisiolaisen EuroSolarin toimitusjohtaja Timo Hoikkala kertoo, että etenkin mökkeihin ja muihin vapaa-ajan asuntoihin haetaan nyt paljon aurinkoenergiaa tuottavia laitteita.

– Peruspakettimme, jota myydään paljon kuluttajille, sisältää kaksi 140 watin aurinkopaneelia, akut ja jääkaapin. Plus tietenkin asennukseen tarvittavat varusteet, kertoo Hoikkala.

Mitä tuollaisella paketilla sitten saadaan aikaan?

– Sillä muutetaan sähköttömän mökin isoin puute, eli ruokien ja juomien kylmäsäilytys nykyaikaiseen sähköiseen tilaan, naurahtaa Hoikkala.

Noin 2 500 euron satsauksella saa mökilleen riittävästi sähköä, jotta pystyy säilyttämään ruokatarvikkeet jääkaapissa mökin sisällä – eikä siis tarvitse enää juosta edestakaisin mökin ja maakellarin väliä.

Sähkön käyttöä voi tietenkin tarpeen mukaan lisätä, pikkupaneelilla voi lisäksi valaista mökkisaunan, ja jos haluaa sähköistää mökin moderniin tilaan, sekään satsaus ei ole maata mullistava.

– Noin kymppitonnin satsauksella pystyy sähköistämään perusmökin. Esimerkiksi täällä Varsinais-Suomessa ihmisillä on paljon sähköttömiä mökkejä saarissa, ja tällaisissa tapauksissa aurinkopaneelit ja muu laitteisto tulevat monin kerroin halvemmaksi kuin sähköliittymän hankinta ja sähköjen vetäminen mantereelta saareen, Hoikkala muistuttaa.

Yrittäjä ei haikaile tuista

Koska aurinkoenergia on sataprosenttisen uusiutuvaa ja saasteetonta – ainoat päästöt syntyvät paneelien valmistuksen aikana – niin luulisi yhteiskunnan kannustavan aurinkoenergian käyttöön. Näin ei kuitenkaan ole.

– Aurinkoenergia on itseasiassa Suomessa vähiten tuettu energian muoto, kertoo Hoikkala.

Yrittäjä ei kuitenkaan tukien perään haikaile.

– Itse olen sitä mieltä, että tuet vääristävät kilpailutilannetta.

EuroSolar on mukana 9. helmikuuta alkavilla Rakenna & Sisusta -messuilla. Kerta ei ole ensimmäinen, ja kokemukset ovat olleet aina rohkaisevia.

– Meidän osastollamme on aina jonoa. Se kertoo siitä, että ihmiset ovat valveutuneita ja kiinnostuneita aurinkosähköstä. Toivottavasti tänäkin vuonna messuvieraat ovat aktiivisia kyselemään aurinkosähkön mahdollisuuksista, vinkkaa Hoikkala.

95 % ihmisistä asentaa paneelinsa itse

Aurinkosähkötalo EuroSolar on Suomen kärkipään aurinkoenergiaan erikoistuneita yrityksiä.

– Yritys on perustettu vuonna 1991, ja viimeiset viisi-kuusi vuotta olemme erikoistuneet täysin aurinkoenergiaan, kertoo yrityksen toimitusjohtaja.

EuroSolarin pääasiallisia asiakkaita ovat sähköliikkeet ja aurinkoenergialaitteita asentavat yrittäjät.

– Maahantuonti ja markkinointi ovat isoimmat osat toimintaamme. Toimialueemme on koko Suomi.

Varsinaisia asennustöitä ei EuroSolar tee. Timo Hoikkalan mukaan paneelien ja akkujen asentaminen on niin helppoa, että 95 prosenttia kuluttajista tekee sen itse.

– Jos kuluttaja tai yrittäjä haluaa myös laitteiden asennuksen, neuvomme, mistä löytää asiansa osaavan asentajan, kertoo Hoikkala.

Marko Vuosjoki