Asiantuntija: Kirkkaanpunainen Ferrari vai oma rakas räkänokka?

KOLUMNI. Yksi lapsi maksaa vanhemmilleen suunnilleen saman verran kuin Ferrari. Kuulostaa kohtalaisen kalliilta. Lapsen syntymää ei voi mitata pelkästään rahassa, mutta lapsen myötä syntyy kuitenkin aivan uudenlaisia kustannuksia. Suurimpia niistä ovat isomman asunnon ja auton hankinta. Vaunut, autoistuimet, harrastusvälineet ja laadukkaat ulkoiluvaatteet eivät nekään ole ihan halpoja. Ja tuleehan perheeseen yksi syöjäkin lisää. Päivähoitomaksut rokottavat töihin palanneen vanhemman tilipussia joka kuukausi muutamalla satasella ja loman lähestyessä huomataan, että matkabudjettiakin pitäisi kasvattaa, kun matkustajia on yksi lisää.

Suomessa on hyvät sosiaaliedut lapsiperheille, mutta joka tapauksessa perheen tulot pienenevät ainakin hetkellisesti vauvan syntyessä. Puhumattakaan hoitovapaasta. Ja sitten vielä kaikki yllä mainitut kulut. Kai noilla jo vähän vanhemman punaisen Ferrarin saisi?

Oman talouden suunnittelu on pitkäjänteistä ja palkitsevaa työtä. Kaikki lähtee siitä, että menot ovat sopivat suhteessa tuloihin ja vähän jää säästöönkin. Asuntolainan kuukausierä on yksi suurimmista säännöllisistä menoistamme ja siksi onkin tärkeää, että se on sopivan kokoinen. Me Säästöpankissa käymme asiakkaan kanssa yhdessä hänen talouttaan läpi Oman Talouden Tuokio-sovelluksen avulla, missä mm. arvioimme perheen tuloja suhteessa menoihin ja suunniteltuun lainaan. Sopivan kokoinen kuukausierä löytyy, kun haaveilemme tulotasoon nähden sopivan hintaisesta asunnosta.

Lainaan voi matkan varrella ottaa lyhennysvapaita kuukausia, vaikkapa vanhempainvapaan vuoksi, mutta sopivan kokoisen lainan kanssa ja kerrytettyjen säästöjen avulla tälle ei aina ole tarvetta.

Säästämällä ja varautumalla kasvaviin kuluihin jo etukäteen, ei tarvitse turvautua luottoihin. Kulutusluotot, pikavipit, luottokortit ja osamaksusopimukset ovat hankittaessa helppo vaihtoehto, mutta valitettavan usein takaisinmaksu on takkuinen tie. Neuvottelemme päivittäin erilaisten pienempien luottojen yhdistämisestä isommaksi pankkilainaksi, jotta asiakkaan talous saataisiin taas raiteilleen. Pikkuluotoista on tullut arkipäivää.

Säästää kannattaa säännöllisesti ja kuukausittain siirtää itselle sopiva summa säästöön. Asiantuntijan apua kannattaa hyödyntää. Säästöjä voi nostaa tarvittaessa käyttöön ja tehtyä säästösuunnitelmaa voi muuttaa. Summaa voi nostaa tai laskea, säästämisestä voi pitää taukoa ja sijoituskohdetta voi vaihtaa. Hyvin kertyvistä säästöistä on kiva nostaa muutama tonni lomamatkaa varten tai rahoittaa koko auton vaihto omista säästöistä. Jos ei Ferraria, niin ainakin jotain Ferrarin punaista…?

Saara-Sofia Nieminen

Liedon Säästöpankin Raision ja Naantalin konttoreiden johtaja